המפגש עם עמית עשת, הינו עבורי בבחינת סגירת מעגל
לפני כשנתיים , הוזמנתי על ידי עמית, להקליט אתו פודקסט בנושאי נדל"ן וזאת במסגרת ערוץ הפודקסט
שלו : "כסף והשקעות"
עם עמית, העוסק בנושא הצמיחה הכלכלית האישית, בחרתי לדבר על:
*כיצד מתחילים להשקיע בכלל ובנדל"ן בפרט?
*מה זה נדל"ן עבור עמית?
*מה הגורם העיקרי המשפיעה על ההחלטה באיזו סוג עסקה להשקיע?
*מהי החשיבה המובילה את עמית בהתעסקותו מזה שנים בשוק ההון?
*מהי "פוליסת חסכון"? ומה ההבדל בינה לבין קרן השתלמות?
*מהם נכסים דיגיטלים ומה עלינו לקחת בחשבון שאנחנו מחליטים לעסוק בהם?
*והסוד הגדול של עמית: מהו "מבחן המראה"?
האזנה מועילה
צחי קווטינסקי
תמלול הפודקסט
משתתפים: צחי קווטינסקי, עמית עשת
פתיח: ברוכים הבאים לערוץ הפודקאסט נדל"ן בשידור של צחי קווטינסקי ונדל"ן בקלות המומחים בבניית פנסיה עצמית המבוססת השקעות נדל"ן. ערוץ פודקאסט עוסק בנושאי השקעה שונים ובנושאים אקטואליים בנדל"ן בישראל. האזנה נעימה.
צחי קווטינסקי: ברוכים הבאים לעוד פודקאסט של צחי קווטינסקי ונדל"ן בקלות. ואני חייב לגלות לכם משהו, לא הייתי יודע מה זה פודקאסט או לא הייתי מגיע לזה אחר כך יותר מאוחר אם לא הוזמנתי והוא טוען שזה היה לפני שנתיים על ידי עמית עשת שמאז הפכנו להיות חברים, אז לא הכרנו, הכרנו בזכות חב. אם לא הייתי לומד מה זה הדבר הנפלא הזה ואם לא אחר כך עשיתי פודקאסט גם עם גיא ליברמן מגלובס אבל אני חושב שיש לי את הזכות היום לארח את מי שהוא מודל לרוב מי שהיום עושה פודקאסטים בתחומים, מי שמוביל את אחד הפודקאסטים המצליחים בנושא של כספים וכלכלה והצלחה וכל מה שקשור בזה כמו שהיום גם נתרשם מזה. ולכבודו מה שאני לא עושה בדרך כלל, אפילו הגעתי עד חיפה להקליט שבחיים אני לא עושה את זה אבל מגיע לו שאני אעשה את זה. ברוך הבא עמית עשת.
עמית עשת: תודה רבה. איזה מילים, איזה מילים, תודה רבה על המילים החמות.
צחי קווטינסקי: מתכוון לכל מילה ואני חושב שרוב מי שישמע אותנו עכשיו שמע את אחד הפרקים מ-50 הפרקים שהקלטת. בגלל שאתה בעצם התווית לנו דרך, אתה התווית לנו דרך למי שעוסק כמוני במתן ידע ואני חושב שהמשותף לנו זה הרצון לתת ידע, ככה גם נפגשנו. אתה התווית לנו את הדרך של להעניק את הידע הזה בלי תמורה בלי כלום. אנחנו דיברנו לפני ההקלטה בעצם מה אתה שאלת אותי אתה בסוף מציע שירותים? אתה מציע משהו? לא, אנחנו באים ממקום שאנחנו אנשים עתירי ידע ואנחנו אוהבים להנגיש את הידע ואנחנו אוהבים גם להפגיש אנשים עם אנשים שיודעים לתת ידע ואני חושב שחשוב מאוד שאנשים כמוך ואנשים מי שלא מכיר אני לא מאמין שיש שניים כאלה אפילו ידע מי אתה אז ידעו מאיפה זה בא. אז עמית עשת היקר תן לנו כמה מילים מי זה עמית עשת למי שלא יודע וגם מי שיודע שידע עוד קצת מי זה עמית עשת.
עמית עשת: אוקיי, אז נתחיל בכמה פרטים טכניים. אז טכנית אנחנו מקליטים בפברואר 2021, אני מקווה שתקשיבו לזה שנים רבות. אז לא יכול להיום אני בן 58, שלושה ילדים. התחלתי להשקיע בגיל 16, למדתי אחרי הצבא אני מהנדס כלכלה וניהול, עסקתי המון שנים בניהול לא של כסף, ניהול תעשייתי, רמות בכירות אבל תמיד השקעתי, השקעתי בשוק ההון. אחרי משבר 2008 הכלכלי עברתי להשקעות בנדל"ן בארץ, בחול והשקעות שונות. אני מאמין שכסף זה כלי, הוא לא חייב להיות מטרה ורצוי שהוא לא יהיה מטרה וכמו שאמרת הנגשת ידע דרך כל מיני פלטפורמות הגענו לגיל גם אתה גם אני כמו שריטה אמרה יום אחד זה יקרה שמשהו יירגע בנו, אנחנו כבר מבינים שנתינה זאת קבלה ואני אדם גם מאוד רוחני הייתי הרבה בהודו, מאמין בשילוב של חומר ורוח, אני גם הילר ומתקשר ואיש פיננסים וכל העולמות האלה בסוף מתחברים כי בסוף אנחנו בני אדם ואתה מבחינתי מודל להיות בנאדם, וכשאתה עושה עסקים אתה מחפש את הבן אדם הנכון, אתה בן אדם הנעים, את העורך דין שייתן את השירות בחיוך אז זה אני וכסף זה חלק מהחיים, אני ממש אוהב לדבר על זה. אז תודה על ההזמנה.
צחי קווטינסקי: יופי, אז כבוד גדול. ואחת הסיבות מעבר אני חושב שזה חשוב שאנשים ישמעו אותך. אני חושב שאחת הסיבות שאנחנו יושבים פה מעבר לזה שאנשים שומעים את המשותף, את הרצון של הנתינה. אתה בעצם נותן השלמה לתחום שאני מתעסק. אנחנו נדבר על כל התחומים, אנחנו מדברים נדל"ן ואנחנו נדבר על כספים אבל אני חושב שאתה נותן את ההשלמה של כל המטריה כל רוחב הפס וזה גם מה שאתה מכוון את האנשים גם כעוסק בעניין ואני רוצה אתה יודע להתחיל איתך מקטע של בן אדם בא נכון שגם אני עושה את זה שאני מתעסק אבל אני יותר מכוון נדל"ן אבל כשאתה רואה אנשים שהולכים להשקיע או שצריכים לכוון אותם להשקעה, איך אנחנו מחליטים מתי אנחנו מוכנים להשקעה, ואיך אנחנו יודעים לאיזה כיוון ללכת ובאיזה תחום לעסוק והאם גם לגוון. אז בוא נלך לכיוון הזה ובוא נתחיל באמת יושב מולך בן אדם איך אתה יודע להתחיל לכוון אותו מה מתאים לו ומה לא מתאים לו?
עמית עשת: אחלה, שאלה אפשר לדבר עליה יומיים, אין לנו זמן. קודם כל אני מאמין שכסף מייצר כסף ובכל סכום. כלומר, אותם מאזינים שרגילים לשמוע את צחי ואומרים אתה כבר נגיע לקטע להתחיל להשקיע בנדל"ן אפשר גם להתחיל להשקיע ב- 500 או 600 שקל בחודש באיזה שהיא הוראת קבע, לקרן צהל, הלוואות חברתיות, לקופות גמל להשקעה או פוליסת חיסכון וכל מוצר שמתאים לכם, העיקר להתחיל. עולם ההשקעות, שאני בא להשקיע זה תלוי כמובן בסכום הכסף שיש לי הפנוי שאני מוכן להרוויח איתו ולא לבוא מהמקום של רק לא להפסיד כי אז זה משחק אחר. שאלה ראשונה שאנחנו שואלים תמיד זה מה המטרה של ההשקעה? האם אתם רוצים להגדיל הון או רוצים תזרים מזומנים? ואני אסביר מה הכוונה. יכול לבוא בחור צעיר בן 25 עם 100 אלף שקל ויגיד אני רוצה שזה יגדל ל-400 אלף שקל תוך ארבע שנים, זה תשובה אחרת מזוג שקיבל ירושה של מיליון וחצי שקל ואומרים חסר לנו 2,700 שקל בחודש תזרים. אז כשאנחנו באים לבחור את עולם סוג ההשקעה צריכים להבין את המטרה, צריכים להבין במה משקיעים ולא כי כולם אומרים כי כולם זה הדבר הכי מסוכן שקיים. קודם כל מה מתחבר ומרחב האפשרויות אם אני אגע ממש בכותרות יש לנו את שוק ההון שמתחלק לי המון סוגים, נדל"ן שמתחלק להמון סוגים, יש לנו קרנות חוב בארץ ובחול ויש לנו טרנד שנכנס יותר ויותר עולם הדיגיטל היה לך גם פרק על זה, זה נושא מאוד מעניין כל המסחר האלקטרוני או אתרי לידים וכולי. אין איזה הרבה רקורד היסטורי אחורה להגיד עם זה עובד או לא עובד אבל זה משהו שנכנס יותר ויותר אז זה בגדול הארבע משפחות.
צחי קווטינסקי: אתה יודע אתמול רק בשיחה שהייתה לי עם בחור צעיר שהתקשר לשאול אותי האמת או שמע פודקאסט והוא צלצל לשאול אותי איך אני פועל והוא אומר לי אתה מחפש מתחת למחיר השוק ואמרתי לו זה שאלה הכי לא נכונה לשאול. אמרתי לו בדיוק את המילים שאתה אומר. אתה לא הגדרת לי מטרה אז מה זה משנה איזה מחיר השוק או לא מחיר שוק? ואנשים לא מודעים ואנשים לא מבינים את המשמעות של הדבר הזה ואני חושב שכדאי שנוביל את האנשים לכיוון הזה ובעצם זה מה שאנחנו עושים בכל הרצף של מה שאנחנו עושים. אז בוא נתחיל מה באמת מהעולם שלי, מהעולם של הנדל"ן. שאנחנו רואים נדל"ן ואנחנו צריכים ללכת לבחור את השקעות בנדל"ן אני חושב שיש לזה קטגוריות של נדל"ן או משפחות שאנחנו עושים. אני אשמח אם אתה תגדיר את זה כן ולא אני זה בגלל שאתה יודע אני נעול אני מוגדר כאנטי חול אז בוא תוביל אותי, מה מבחינתך זה נדל"ן בכלל.
עמית עשת: אז עוד פעם אני לא נדל"ניסט וותיק כמוך אני יש לי כבר הרבה שנות השקעה בנדל"ן אבל אני מחלק את נדל"ן לכמה רמות. קודם כל איפה אני משקיע, האם אני משקיע בישראל או בחול? שאלה שניה, האם אני משקיע לבד או בקבוצה? ואם זה בחול אז איזה חול? יש לנו ארצות הברית ואירופה וגיאורגיה הגלובוס הוא גדול. כאילו פשוט כל הקבוצות כל מיני אנשים מה דעתכם על השקעה בגיאורגיה ל-Airbnb כשאין תיירות ויש שלג. זאת אומרת כל מיני שאלות. לכן, אמרתי מה המטרה שלך בהשקעה. ועוד נושא שהוא חשוב אם אנחנו בישראל, האם זאת השקעה של דירה ראשונה, אין לך הדירה בבעלות ואז יש לך את הפטור ממס רכישה ואין לך מס שבח ואתה יכול לקבל מינוף גדול עם הון עצמי קטן או שאת השקעה שאתה רוצה לייצר תזרים ואז באמת השאלה לזוג שרוצה תזרים למשך הרבה שנים מחיר מחירון, לא מחיר מחירון מה זה מעניין מס רכישה לא רכישה זאת מטרת ההשקעה. ואני חושב ששאלו אותך את השאלה זה אותו בחור צעיר כי הרבה מאוד אנשים עוקבים אחרי סרטוני יוטיוב וקבוצות פייסבוק שזה מצוין עד הרגע שמקבלים החלטות כי שמה יש הרבה פעמים סיסמאות, אין שם לימוד תהליכי, גם ביוטיוב אתה נופל על איזה שהוא סרטון במקרה ואתה אומר וואו. כולם כדי לשווק אומרים אנחנו תמיד קונים מתחת למחיר מחירון ואצלנו תמיד וכל מיני משווקים ומי שלא מבין אז הוא חושב שזה הכי חשוב. בהשוואה בעולם שוק ההון כולם מדברים על עמלות ודמי ניהול שזה חשוב, אבל אם יש חברה שבאופן עקבי מייצרת תשואה גבוהה ב- 3% לשנה או 2% בתשואה לשנה יותר מה אכפת לי לשלם לה עוד עשירית, שתי עשיריות? אבל יותר קל לדבר על דמי ניהול מאשר להבין בתשואות.
צחי קווטינסקי: אתה יודע אחד הטרנדים בנדל"ן ותכף ניכנס לחול ולישראל ואני אשמח לשמוע את דעתך בגלל שאתה יודע אני אנטי חול ואני גם אסביר את זה כמו שאני מסביר את זה בכל מקום. אחד הדברים זה הטרנד של האקזיטים. אנשים רצים לעשות אקזיטים ואם אתה לא עושה אקזיט אז אתה לא עושה נדל"ן. וזה לא סוד שאני חושב שאנשים עושים טעויות כי אנשים חושבים קצר, אנשים חושבים מעט, אנשים רצים לעשות אקזיטים שהיום כבר פחות בגלל שהיום המיסוי כמו שאמרת ואמרת את זה נכון שאם אתה רוצה להשקיע ולעשות מכירות אתה לא יכול להחזיק עוד נדל"ן ושהמיסוי והמס רכישה והמס שבח היום אוכלים אותך, נגמר הפטור כל ארבע שנים וכל הפטנטים שהיו. חוץ מזה היום כל זקן בן 90 שהיה סנדלר כל חייו הנכד שלו הוא נדל"ניסט, והמידע הוא גם גלוי, היום אתה קם בבוקר פותח מדלן. אז בוא אם אנחנו הולכים היום לכיוון של הנדל"ן ואתה גם מדבר על חול אני אשמח לשמוע למה אתה כן חושב על חול ואיך איך אתה רואה השקעה בנדל"ן באופן כללי.
עמית עשת: תראה, אני שנים לא רציתי להשקיע בנדל"ן כי מה לי ולבעלי מקצוע + כל הסטיגמות יתקשרו אליי באמצע הלילה ואני לא אדע מה לעשות וכל הדברים האלה. מה שקרה שאחרי המשבר הכלכלי של 2008 אני אמרתי לעצמי רגע עם כל הכבוד לי שהרווחתי מלא כסף בהתאוששות המהירה שהייתה ב-2009, אמרתי עם כל הכבוד לא מי יודע מה יקרה במשבר הבא ואני כן אכנס לנדל"ן. ואז ראיתי שלא כצעקתה וזה לא כל כך קשה ולא כזה מסובך, קניתי כמה נכסים בכרמיאל ליד איפה שאני גר. עם הזמן אני מגיע כרגע לדבר על חול, לחול מבחינתי יש כמה יתרונות אבל יש גם חסרונות. יתרון ראשון הוא בולט מאוד זה סף הכניסה שהוא הרבה יותר נמוך מאשר בישראל. היום חבר׳ה צעירים בארץ להיכנס די מאתגר. דבר שני, יש פיזור סיכון שזה כבר לבעלי הון יותר גדול מי שלא רוצה שכל ההון שלו יהיה צמוד שקל אז מבחינתי זה אחד היתרונות להיות בחול. זה גם הסיבות שאני יצאתי לחול, רציתי לפזר סיכונים ואני יצאתי ב-2012 שעוד חשבו שהעולם הכלכלי יתמוטט, זה לא מה אנחנו יודעים היום. תשואות שותפות, יש מדינות שאת התשואה השוטפת מי שמחפש היא גבוהה יותר שזה עוד יתרון למי שרוצה תזרים אבל כמו שלמדנו גם בגילנו וגם בהשקעות בכלל אין יתרונות בלי חסרונות, צריך להבין את החסרונות ולצערי המון אנשים לא שמים לב אליהם. נתחיל מדבר אחד שהוא יכול להיות חיסרון ויכול להיות יתרון ואנשים לא מדברים על זה ולא מבינים את זה, זה שינוי שער המטבע. אם אתה משקיע ביורו או בדולר יכול להיות שהעסקה תרוויח 10%, הדולר ייחלש לעומת השקל בעשרה אחוז יצאת נטו אז זה צריך להבין שאנחנו נכנסים לעוד חשיפה מטבעית וכדיברתי מקודם נדל"ן בחול האם דירה בבעלות או דירה דרך קבוצה, דירה בבעלותו הרבה יותר מאתגר. אתה צריך להיות בקשר עם חברת הניהול, אתה צריך לדעת מה קורה, זה לקחת אחריות. עכשיו מי שרואה בזה עסק שבסוף יהיה לו 5-8 דירות כאלה פנסיה אז אין בעיה 1-2 דירות ראשונות היא ידפוק וילמד אבל מי שעושה כי כולם עושים ודירה בחול זה מגניב ודירה אחת בבעלות זה יכול להיות צרה צרורה. בגלל זה נולד הקבוצות שמארגנות כסף, גם שמה יש יתרונות וחסרונות אבל זה מפשט, זה כמו לקנות נייר ערך רק בסכום הרבה יותר גדול.
צחי קווטינסקי: חשוב לי חשוב לי כאן, אתה יודע בגלובס כתבו עליי באותו פודקאסט אני הקלטתי עם גיא. הוא כתב גיא הגדיר אותי כמשקיע שמתנגד להשקעות בחול ואני אשמח לשמוע את דעתך. אני אחד הדברים שמציקים לי בהשקעות בחול זה התלות והתלות כפולה במי שצריך לטפל בי. אתה אמרת את זה הרגע שצריכים להיות תלויים בחברות הניהול שבדרך כלל אתה גם יד שניה אתה יש לך את הנציג פה בארץ שחיבר אותך לעסקה ויש את החברת ניהול שבכלל ישות אחרת בדרך כלל, יש גם כאלה שזו אותה החברה. ואז אתה תלוי כל הזמן בניהול ובכל ואתה גם כל זהמן צריך לשלם והכל זה בעיה אחת מבחינתי. אבל כאן וזה מה שאני רוצה יותר לשמוע ממך, אנחנו אנשי עסקים בסופו של דבר ושאתה דן בכל אחד מהתחומים בסוף כולם זה סוג של עסק ואני אומר, אני רוצה בעסק שלי להחליט כל הזמן בעצמי. אני רוצה להיות בר החלטה מתי אני עושה מה זה, וזה הדבר שהכי מציק לי, זה הכי מפריע לי כיוון שאני כל הזמן תלוי בנתונים שאני מקבל ממישהו אחר. נכון, גם אם אני לא נדל"ניסט בארץ אז אני תלוי בי ידע אבל יותר קל לי להגיע לידע הזה, שם אני תלוי כל הזמן בהחלטה וזה מה שהכי מפריע לי ועל זה אני מפיל את זה וכאן אני אשמח לשמוע מה אתה אומר על זה.
עמית עשת: כאחד שגם בגלל קטע מקצועי וגם כי אני סתם סקרן וגם יש לי יש השקעות בבעלות, יש לי השקעות בקבוצות אז אני גם מכיר את היתרון והחיסרון. צחי יש לך קרן השתלמות?
צחי קווטינסקי: כן
עמית עשת: יופי. תכלס בינינו אין לך מושג איפה הם משקיעים. נגיד שבחרת סתם אני אומר לא משנה אני לא נכנס לפרטים ולא לסכומים כמובן. נגיד שבחרת מסלול כללי, כל החברות היום בין 35% ל- 40% זה במניות ושאר בהשקעות שונות, אין לך מושג וחצי מושג מה קורה. אם אתה אומר שחשוב לך להיות אקטיבי ולא פסיבי אז למה? עזוב אותי מה פטור ממס כרגע זה סתם היה כדוגמא. בוא תשקיע לבד בשוק ההון, למה אתה לא עושה את זה? כי כנראה אתה אומר לא מבין בזה, לא רוצה להבין בזה .המשל והנמשל פה זה השקעות כמו כן אמרתי בבעלות או בקבוצה. אם אתה הולך בקבוצה ולא לבד ומבחינתי זה כמו לקנות קרן השתלמות בסכומים יותר גדולים כמו להשקיע בבורסה בחברות שאני לא יודע בדיוק מה הן עושות זאת השקעה פסיבית לחלוטין וזה יכול להיות יתרון גדול למי שרוצה להיות חשוף לנדל"ן בחול, חשוף לתשואות יותר גבוהות, סף כניסה בדרך כלל זה כ- 50 אלף דולר 180/190 אלף שקל שבארץ אתה לא יכול לעשות כלום, אתה יכול להביא הון עצמי לדירה ראשונה ואז כבר יכול להתחיל להתקדם וזה ההבדל בין אקטיבי ופסיבי. אני עמית לא רוצה ללכת מעורב בכלום, כל הבחירה שלי איזה חברה אני סומך עליה, בתוך אותה חברה איזה פרויקט אני סומך כי יש חברות שיש להן כל הזמן פרויקטים, יש פרויקטים שלא נשמעים לי טוב לא משנה כרגע למה. ואז לי נוח עמית שאני לא מעורב בכלום. הדירות בבעלות שיש לי בחול, כן אני צריך להיות מעורב בזה, לא חגיגה גדולה וזה גם לא כזה נורא אם יש חברת ניהול שסומכים עליה אבל זה יותר התעסקות.
צחי קווטינסקי: כן אבל אתה יודע, אני הרי בן אדם, אני ידוע גם בנסיעות שלי לחול אתה זוכר פעם היינו נוסעים לחול, היה דבר כזה ולא רק עוברים ליד שדה התעופה כמו היום. שאני לא יכול לנסוע בקבוצה מאורגנת. שאלת אותי על הקרן השתלמות, אני אגיד לך יש לי קרן השתלמות בגלל שאין לי ברירה. אין לי ברירה בגלל שאני צריך את זה, הרואה חשבון שלי קבע לי שאני צריך את זה, יש לי יתרונות מס בדבר הזה. רק בגלל זה יש לי קרן השתלמות. תבדוק לי דברים אחרים אין לי. למרות שאומרים ותכף נדבר על זה שלעולם ישליש אדם ממונו. אבל גם שיש לך דירה פה בארץ, גם שיש לך פה דירה בארץ אם עכשיו יש לי דירה ואני ירושלמי ונגיד יש לי פה דירה בחיפה וזה לא סוד שחיפה זה מגרש המשחקים שלי, המגרש הביתי שלי שבו אני קונה דירות ונכסים בחיפה והאזור ויש לי דירה ואני יודע שהיא עלתה במחיר ואני יודע מה קורה שם בסביבה ואני עוקב, אני עוקב ממגע ראשון ואתה יודע קל להגיע למידעים. אני יכול להחליט עכשיו אני מוכר, עכשיו אני לא מוכר, אני יכול, אני מודה, יותר קל לי לדעת על האינפורמציה של השוק בישראל, אני שומע אתה יודע יש לפעמים צורך אני לא תלוי באף אחד בצורך אני פתאום רוצה עכשיו לקנות טבעת יהלום לאשתי אני יכול למכור. ההרגשה שלי שבחול זה קצת אחרת ואני לא דווקא משווה את זה כמוך לקרן השתלמות, אני שם תלוי במידע שיזרים לי, אני לא יודע, אני לא יודע. אני יכול להיות תלוי בפרספקטיבה שמסתכל המנהל חברת ניהול שהוא יכול להיות אחד שמנהל נכסים אבל הוא לא בטוח נדל"ניסט ברמה של מבין שוק ואני עלול לעשות טעויות ואני עלול לפעול לא נכון. אתה יודע מה, היום דיבר איתי מישהו על באר שבע ואתה יודע שבבאר שבע יש עודף היצע וזה לא סוד והכל, רז צריכה להיות החלטה לפעמים זהו הגעת לרוויה בוא משם תתקדם, בוא תתקדם לשוק הבא. זה אני יכול לדעת אם אני פה, נכון צריכים לעקוב. אז זה מאוד לא אותו דבר מבחינתי.
עמית עשת: אז אני מסכים איתך ואני מחזיר אותך לתשובה הראשונה לשאלה הראשונה ששאלת אותי היום כשבא אליי בן אדם איך אני אומר לו, איך אני עוזר לו לחשוב איזה השקעה מתאימה לו. זה באמת מאוד תלוי באופי, זה תלוי באופי ובסכום ההשקעה שיש. אנשים שחשוב להם השליטה בוודאות עדיף להם בישראל אם יש להם את ההון הזה וזה צרכים לטווח ארוך ולא מחפשים לעשות סיבוב בעיר בגלל המיסוי. שחקנים שאומרים לא רוצה להתעסק בזה, רוצה להמשיך להיות בעבודה היום יומית שלי ולא משנה אם אני שכיר או עצמאי אבל רוצה שהכסף יעבוד בשבילי הם צריכים משהו לא להיות מעורבים בו. עכשיו בארץ אין ברוב המקומות חברות ניהול, יש גם במקומות במרכז יותר כי זה השכר דירה יקר אבל בהרבה מקומות אין את הפתרון הזה שהוא עולה כסף אבל הוא גם נותן לך איזה שהוא שקט נפשי. כן יש אנשים שעוזרים למי שלא מבין לפחות תרכוש את הנכס הראשון בביטחון לא יודע הראשון, נכס להשקעה בביטחון שלא הפילו אותם בפח וזה לדעתי שווה את הפרמיה הזאת לשלם עוד קצת ולדעת שאתה יודע מה אתה קונה. אבל השליטה זה באמת עניין של אופי, מטרת ההשקעה וכולי. מבחינתי להרבה אנשים שבאים אני אומר זה לא בשבילכם זה פשוט לא. כי גם עוד דבר שאנשים מפחדים בייחוד שכירים אני אומר להם רגע ברגע שאתם בחול אתם חייבים לדווח בחול, החברה שאתם דרכה או משהו יתנו לכם רואה חשבון. בארץ אתם צריכים לחפש, צריכים לדווח על פי חוק מהשקל הראשון. מי שלא מכיר את העניין בישראל יש לנו פטור עד כה 5,000 ומשהו שקל משכר דירה אבל בחול מהדולר הראשון או מהיורו ראשון צריך לשלם, חבות מס. המדינה מעודדת שכירות בישראל, היא לא מ עודדת שיהיה לכם נכסים ויאללה שיהיה לכם הכנסות. גם זה אנשים טועים ולא מכירים את הניואנס במרכאות אבל הוא דרמטי. בקיצור, אין נכון לא נכון בכסף וזה מה שאני אומר לכל לקוח בשנייה הראשונה של הפגישה, יש מה מתאים לי. אני מנסה לעזור לאנשים להבין את המרחב אפשרויות ואז לצמצם את זה מה מתאים להם ושכל אחד יחליט.
צחי קווטינסקי: אתה יודע לפני שאני עובר איתך גם להשקעות מסוג אחר שחשוב לנו לדבר אנחנו מתקדמים בזמן של הפודקאסט. אתה יודע יש סוג של השקעות ואתה דיברת קודם על השקעות את דיברת על קבוצות וזה אבל יש את הנושא שהיום אנחנו רואים אותו הרבה מאוד קורה זה הנושא של ההלוואות שנותנים על ידי כל מיני קרנות, על ידי כל מיני גופים שנותנים לטובת פרויקטים ואני לא חושב שאנשים כל כך מבינים שזה לא בדיוק השקעה בנדל"ן, שזה בעצם השקעה בעסק. ואנשים לא מבינים את הסיכונים. עכשיו גם שאתה דיברת על השקעות בחול, חלקם מההשקעות בחול זה אותה שיטה, זו אותה שיטה של לעשות את ההלוואה לטובת איזה בנייה של נכס, של איזה חברת השקעות שנותנת עסקה שהיא השבחה שהיא משהו ובעצם אנשים לא מודעים לסכנה ולדברים. וצר לי להגיד לך ואני מתאכזב לגלות שאנשים לא תמיד לוקחים ביטחונות. השאלה אם אתה רואה את זה גם כסוג של השקעה ואיך אתה מתייחס לזה להלוואות האלה, לחברות הלוואה? לי היום הציעו לעשות דבר כזה ואני לא כל כך אהבתי את זה, לא כל כך אהבתי את זה כיזם שילוו לי. בשיחה שהייתה לי בדרך אמרתי שאני לא מוכן, אני רוצה חברת מניות אבל חשוב לי מאוד הפרספקטיבה שלך על העניין.
עמית עשת: עולם קרנות החוב הוא עולם מתפתח בארץ או בעולם. למאזינים שפחות מכירים את זה אני אתחיל ממשהו יותר פשוט אולי שאתם מכירים, הלוואות חברתיות, יש הרבה מאוד חברות, אתם יכולים להביא ממאות שקלים עד אלפי שקלים, הפלטפורמות מלוות, יש BTB, וטרייה ובלנדר וכל מיני חברות כאלה שזה סכומים קטנים על הפרינציפ הזה יש גם חברות גדולות שהן מלוות כסף ליזמים בעיקר נדל"ן, גם קצת לעסקים. ואמרת את מילת המפתח לדעתי זה הביטחונות כי כשאני רואה חברות ותשקיפים שיש להן קודם כל השאלה הראשונה האם יש לכם שיעבוד ראשון או שני מי שעם שיעבוד שני אחרי הבנק ואחרי ואחרי ואחרי לא רלוונטי, עופו לי מהעיניים. אבל אם יש חברות שיש להם שיעבוד ראשון על הקרקע, זאת אומרת שאם היזם ברח אז אולי הפסדנו קצת כסף אבל לא הלך הכסף ויש להם נציג בדירקטוריון שהם יכולים לדעת מה קורה בכל שקל זה יכול להיות מתאים. בחול זה אותו דבר, צריך לראות מה ההסכם, איזה ביטחונות יש. אני גם תמיד אומר לאנשים תבדקו מה האפשרויות יציאה כי כמו שאמרת שאתה כצחי אוהב גמישות שאתה רוצה לקנות יהלום לאשתך, אני אומר יש כאלה שאומרים 3-5 שנים אין אפשרות יציאה, יש כאלה שאומרים אחרי שנה כבר אפשר לצאת בהודעה מראש שלושה חודשים. אני תמיד אומר בשקלול איפה ללכת, אסטרטגיית יציאה היא אחד הדברים החשובים לי ביותר טוב.
צחי קווטינסקי: טוב אז אני חושב שעטפנו את הנדל"ן אבל אני רוצה לקחת את האנשים ששומעים אותנו גם לתחומים האחרים. שאני רואה את האלטרנטיבה של שוק ההון ואתה יודע אני לא יודע אם אתה יודע אבל אני שעוד מגמות היה בחיתוליו והוא היה בבר אילן מלמד אז נפתלי, אני למדתי שנה שוק ההון, יש לי תעודה ואני לא מתעסק בזה אבל אני אשמח לשמוע ממך איך אתה מסתכל על השוק הזה , אני יודע שאתה גם מכוון אנשים להשקעות, תן לנו ככה את התורה שלך על רגל אחת לכיוון של ההתעסקות בשוק ההון.
עמית עשת: אז נפתלי זכרונו לברכה היה באמת יוצא דופן, למדתי אצלו ב1991, אתה מזכיר לי נשכחות. בשוק ההון אני חוזר קודם כל אני מאוהב בו כי אני כבר מגיל 16 לא נעים להגיד למעלה מ-40 שנה שנמצא שם וזה נותן לי הרבה מאוד אפשרויות בחיים. מה היתרונות מבחינתי בשוק ההון? קודם כל אפשרות לעשות פיזור אינסופי בסכום כסף קטן. כשאני אומר פיזור אינסופי אני יכול לבחור סקטורים של רפואה, נדל"ן, תעשייה, חקלאות וכולי ולהשקיע בכל אחד סכום של אלפי שקלים בודדים ואני בונה תיק מפוזר פר סקטורים כולל נדל"ן. אני כדרך אגב אומר לא יודע מי מכיר יש קרנות rert, בארץ יש רק שלוש חברות ציבוריות כאלה, בחול בארצות הברית יש עשרות, מאות עם הון עצמי של 1b דולר ומעלה זאת אומרת שהן רציניות ואתה יכול לפי סקטורים להשקיע בסקטור. דטה סנטר אלה שמחזיקים את הדטה סנטר זה אלה שמחזיקים את העמודים הסלולריים ואלו שמשכירים דירות וכולי. זאת אומרת אפשר להגיע לנדל"ן גם דרך שוק ההון בלי לרכוש נכס. שוק ההון מאפשר לנו לקנות מדדים, מה זה מדד? למשל מדד תל אביב 35 זה 35 החברות עם שווי שוק הגדול בישראל, אז אם יש לי 10,000 שקל להשקיע בשוק ההון ואני לא יודע מה לבחור אתה לא מבין כלום אני יכול לקנות מדד שזה נותן לנו עוד פעם אפשרות מאוד פשוטה בלי להבין לעשות, האם זה נכון או לא? חוזרים למטרה שלנו האם אנחנו רוצים להיות אקטיביים או פסיביים. אחד הדברים היפים גם בשוק ההון שיש מכשירים שמאפשרים להיות פסיבי לחלוטין. הזכרנו קרן השתלמות אבל שכיר לצורך העניין לא יכול לפתוח קרן השתלמות אבל יש מוצרים שנקראים קופת גמל להשקעה או פוליסת חיסכון, כל אחד יכול להשקיע בהם, יכול לבחור מסלול ברמת סיכון סיכוי שונה ואחרת והוא יכול להיכנס להשקעות. מי שעוד אין לו הון גדול וגם למי שיש אבל אפילו מי שרוצה להתחיל יכול להתחיל להשקיע, אתה יכול לפזר. מה הסיכונים שמה? צריך להבין כרגיל מה עושים. כגודל הסיכוי גודל הסיכון, זאת אומרת אם מישהו שם עכשיו תיק של 100% מניות כי תמיד זה עולה אז יש לי חדשות זה לא תמיד עולה, יהיה משבר השאלה רק מתי הוא יבוא ואף אחד לא יודע מראש וזה לא כיף גדול ללכת לישון עם תיק של 100 אלף שקל ולהתעורר אחרי שבועיים שהוא 72 אלף שקל. מי שמבין מה הוא עושה חוץ מלהתבאס אז הוא לא עושה כלום, עוצם עיינים ומחכה חודשיים, חודש, חצי שנה, שנתיים והתיק חוזר. לכן גם פה מאוד חשוב להבין איך בונים את ההשקעה, מה מטרות ההשקעה, איזה פיזורים לעשות, איזה סיכונים לעשות וזה פשוט מכשיר, הכסף גם נזיל. זאת אומרת אותה טבעת יהלום אנחנו יכולים בהתראה של יומיים, שבוע. נדל"ן שאני רוצה למכור לפעמים זה יכול לקחת זמן תלוי בתקופה.
צחי קווטינסקי: אתה יודע פוליסות החיסכון זה דבר שאנחנו שומעים היום הרבה. הרבה מאוד יועצים קמו פתאום לעניין הזה של פוליסות החיסכון שבאים ואומרים לכל מיני פרושים או אנשים שיש להם פתאום איזה סכום בואו תרכשו פוליסת חיסכון, נארגן לכם 80% מהפוליסה נארגן לכם הלוואה ואתם משם תתקדמו ואני מאוד מאוד רוצה שאנשים ישמעו. גם אני האמת רוצה לשמוע את התשובה שלך, זה חשוב לי. האם זה נכון לעשות דבר כזה? מה זה פוליסת חיסכון, מה המשמעות שלה? לא תכננו לדבר על זה אבל הזכרת את זה אז אני שומע את זה כל הזמן, והאם זה מומלץ לעשות ואיך לעשות את זה נכון?
עמית עשת: אז קודם כל האם לעשות את זה לא מומלץ כל מה שאני מזכיר בפודקאסט וגם צחי זה לא המלצות השקעה זה ידע לימודי כי כל אחד צריך להתייעץ עם היועץ שלו להחליט. בוא נדבר קודם כל מה העיקרון הזה. פוליסת חיסכון בגדול זה כמו קרן השתלמות. הקונספט יש לנו מסלולים, יש חברות, אני יכול להפקיד סכום חד פעמי או הוראת קבע .
צחי קווטינסקי: למה קוראים לזה פוליסה?
עמית עשת: סתם, שם שיווקי יפה. ורק חברות ביטוח יכולות לעשות את זה, יש שישה יצרנים..
צחי קווטינסקי: לא, רציתי שתגיד את זה בגלל שאנשים חושבים פוליסה ישר הם רואים ביטוח.
עמית עשת: לא, אין שום ביטוח. אני אגיד, אין שום ביטוח. יש שש חברות, רק חברות ביטוח מורשות לעשות את זה בניגוד לקופות גמל להשקעה שכל בית השקעות יכול לעשות, פוליסת חיסכון יש להכשרה ביטוח, מנורה, הראל, פסגות, כלל ומגדל אם לא שכחתי אף אחד. אתם בוחרים מסלול סיכון סיכוי שמים כסף או בהוראת קבע או חד פעמי, מושכים את הכסף מתי שרוצים ומאותו רגע כסף עובד בשוק ההון. עכשיו אין מגבלת סכום להפקיד. אפשר להפקיד גם חמישה מיליון שקל או שני מיליארד שקל בניגוד לקופת גמל להשקעה שיש שמה מגבלת סכום ויש דחיית מס כלומר, אני אשלם מס רווחי הון רק שאני אמשוך את הכסף לא כמו שהכסף בבנק שכל פעולת מכירה אם הרווחתי בתקווה ישר מנוקה לי 25% מס. לגבי שאלתך, לגבי המינוף, אנחנו חוזרים למינוף. אכן פוליסות החיסכון רובם בתקופת קורונה קצת הורידו, זה בין %50 ל-70% מינוף בתנאים טובים זה בין פריים לפריים פלוס קצת או פריים מינוס קצת עד שבע שנים בבלון או בשפיצר, הלוואת בלון או הלוואת שפיצר. עכשיו יש המתחכמים ואומרים בוא נפקיד x נגיד סתם נגיד 100 אלף שקל בפוליסת חיסכון, נקבל הלוואה 70,000 שקל נפקיד אותה בפוליסת חיסכון אחרת ב-70,000 שקל ואז מה-70,000 תיקח עוד פעם 70% תפקיד עוד 50 קיצור לקחנו את המאה מינפנו אותו ל-200/300 וכולי. אני חושב שזאת רמות סיכון מאוד גבוהות כי אם שוק ההון יכנס לקריסה וצריך להחזיר את זה אז מאיפה תחזירו את זה. בניהול סיכונים אלא אם כן יש ביטחונות אחרים. אם יבוא מישהו ויגיד לי תשמע עמית, אני לוקח את ה-100 אלף שקל ממנף 50 אלף שקל ב- 50 אלף שקל נגיד לוקח לקרן חוב סתם כדוגמה כי דיברנו אליה, אני אומר או זה משחק אחר. אם אני לקחתי כסף מושקע באפיק א׳, מינפתי אותו להשקעה באפיק ב׳ עם תשואה שהיא שצריכה להיות משמעותית יותר גבוהה מהריבית שאני משלם. עכשיו מה זה משמעותי? זה בעיני המתבונן. כלומר, אם אני משלם ריבית 2% ואני אעשה השקעה ב- 3% לפני מס נראה לי סיכון לא מעניין. אם אי לוקח 2% ומשקיע ב-7%-8% לפני מס או זה מתחיל להיות מעניין בניהול הסיכונים סיכויים שלי. אז כרגיל נכון לא נכון, אני אישית לא רק בגלל הגיל אני גם שהייתי צעיר הייתי יותר שמרן מאלה שאומרים מה כבר יכול להיות אז אני חושב שמינוף זה כלי טוב אבל הוא מסוכן מאוד.
צחי קווטינסקי: כן זה אנשים שוכחים. אני תמיד אומר את זה שחמותי תמיד הייתה אומרת לי איך אתה לא קונה כמו הגיסים כל כך הרבה דברים אבל אפשר לשלם את זה בתשלומים. קל לקחת, לא תמיד קל להחזיר. אבל אני רוצה שתחדד לי רק בדבר אחד וזה היה חשוב לי מה שאמרת שזה בעצם הפוליסה והקרנות השתלמות הם אותו דבר.
עמית עשת: שכיר לא יכול לפתוח קרן השתלמות. אתה כעצמאי למשל יכול לבוא היום, מחר בבוקר לקרן השתלמות שלך ולהפקיד מיליון שקל, למה? כי אתה יכול להפקיד מעל התקרה של הרואה חשבון. מס הכנסה יכיר רק בכ- 18 וחצי אלף שקל כהוצאה אבל פיזית אתה יכול להפקיד איזה סכום שבא לך. אם זאת קרן השתלמות שגם נותנת למנף אז לא חייבים את זה. שכירים לפי החוק פשוט אסור להם לפתוח, רק מי שיש לו תעודת עוסק יכול לפתוח קרן השתלמות כעצמאי לצורך העניין. בנוסף, אם קרן השתלמות חדשה שש שנים הכסף נעול אז מי שרוצה שהכסף יהיה נזיל וזמין בשלוף אז פוליסת חיסכון נותנת לו פשוט אחרי שבועיים למשוך.
צחי קווטינסקי: אני חושב שהמסר הכי גדול שבעצם יצא מפה מעבר לזה שאני חושב שפעם אחת אנשים וגם אני מבינים מה זה הפוליסת חיסכון הזאת ושהפוליסה זה רק מילה ולא נותנת ביטוח לאף אחד. אני חושב שהמסר הכי גדול שאמרת פה זה שתחשבו טוב לפני שאתם לוקחים וממנפים את זה ואתם שומעים כל עצה שאתם מקבלים. זה טוב לשמוע עצה אבל תחשבו רגע מה זה עושה לכם. וזה בעצם נכון לכל דבר בגלל אנשים שוכחים. אתמול דיברתי על זה בזום שלי שגם שאתה לוקח 100 אלף שקל או 200 אלף שקל או סכום אחר ואתה הולך להשקיע בנדל"ן תמיד תבדוק את האלטרנטיבה, תבדוק מה הכסף שלך היה עושה באלטרנטיבה. גם שאתה פותח מסעדה.
עמית עשת: אני רוצה רגע להתחבר דווקא לנדל"ן למה שאמרת, סליחה שאני קוטע אותך. כי לא פעם באים אליי אנשים ואומרים לי תשמע אני גר בנכס, עוד פעם לצורך המשל של שני מיליון שקל בלי משכנתא, סיימתי משכנתא. מה דעתך שאני אקח ואמנף אותו ואני אשקיע איתו בחול? אני אומר להם הכל טוב ויפה אבל תדעו לכם שאתם תבואו לבנק ומותר לכם עד 50% לצורך העניין מהנכס הבנק ייתן לכם משכנתא אבל המשכנתא זה רק אם אתם קונים נכס בישראל, ואם תרצו להשקיע בחול זה כבר נקרא ריבית לכל מטרה שהיא כבר יותר מכפול מריבית המשכנתא ואז רבותיי אמרנו הפרשי ריבית אם אני עם ממנף תבדקו עם התשואה הצפויה משווה לכם את הסיכון. וזה גם פה אנשים הם קצת מפספסים בעולם הנדל"ן שמשכנתא בנק נורא ישמח לתת לנו עד 50 אבל כשנקנה נדל"ן בישראל.
צחי קווטינסקי: כן אנשים בכלל לא מבינה גם את המשמעות ונדל"ן בישראל זה נדל"ן למגורים שהריביות המועדפות זה לצורך מגורים. הרי מנצלים את זה, המטרה הייתה לעזור לאנשים לקנות את הדירות וגם שהיום אנחנו לוקחים הלוואה לכל מטרה לקנות דירות להשקעה אז הצמידו את זה די לדירות למגורים. אז אני לא נכנס בכלל לעולם הנדל"ן המסחרי ואתה יודע היה לי עצוב עכשיו, אתה יודע אני הרי כמעט ולא מסתובב לראות פה עכשיו ברחוב יפו בחיפה את החנויות הסגורות, את השלטים להשכרה ברחוב העצמאות. בדיוק אתמול דיברו על זה במפגש שלי אבל בוא, זה סיפור עצוב אחר וזה גם אשליה של אנשים ושאנשים הציעו להם כל מיני נדל"נים למסחריים וכאלה. לפני שאנחנו מגיעים בסוף תאמין או לא אנחנו כבר לקראת הסוף, אנחנו נמשוך קצת בגלל שאני יודע שאנשים ישמחו לשמוע אותנו עוד קצת. יש את הנושא של הנכסים הדיגיטליים וכמו שאמרת אני גם הבאתי אצלי בזום הבאתי את אסי שדיבר על נכסים ועידו מירון שייעץ לי. אני אשמח לשמוע את מה שאתה ככה רוצה להעיר את עיני האנשים לגבי הנכסים הדיגיטליים ואמרת שאפילו טעמת מזה ואני אשמח לשמוע אותך מדבר על זה.
עמית עשת: כן, נכסים דיגיטליים זה כמעט גרוע כמו נדל"ן בכמות האפשרויות והסוגים. תראו נכס דיגיטלי מצד אחד זה יכול להיות חנות שמוכרת בשופיפיי או באיביי או באמזון, זה יכול להיות קניון וירטואלי שאתם רק מזרימים את הקוטרפיק של אנשים וגוזרים עמלות […] על תנועה, זה יכול להיות שאתם מקימים אתר ומביאים שמה לידים ומשכירים אותו, זה יכול להיות נכס דיגיטלי גם קבוצת פייסבוק גדולה שיש לכם שמניבה לכם אחרי זה הכנסות. זאת אומרת, יש המון המון המון אפשרויות. אם אנחנו מדברים על זה כשהשקעה אז יש חברות שאומרות לכם אין בעיה תביאו לנו 300/400/500 אלף שקל דמי הקמה זה 50/70/80 אלף שקל וההשקעה שלכם היא 400 אלף שקל והיא תתחיל לעבוד ואחוזי התשואה הצפויים 15%/20%/25%. יש חברות שאומרות לא, אנחנו נבנה לכם אתר שלכם ב-20/30/50 אלף שקל כל אחד עם הסיפור שלו ויש כאלה שעושים את זה לבד, זאת אומרת אחד האתגרים שאין רקורד, אם אנחנו מדברים על נדל"ן ושוק ההון אנחנו כן ללכת גם מאה שנה אחורה ואלף שנה אחורה, בנדל"ן, בשוק ההון אי אפשר אלף, אנחנו יכולים לדעת באמת איך לבחון ואיך לבחור. עולם הדיגיטל הוא בצמיחה מטורפת, תקופת הקורונה הביאה עוד מלא חשיפה לזה. קשה מאוד ברוב הדברים לראות רקורד היסטורי. אז צריך להבין עוד פעם אני חוזר לסיכוי סיכון זאת אם מישהו אומר הוא רוצה לטעום את זה, אז קודם כל תקראו טוב את ההסכמים. אני ראיתי המון חוזים של הרבה חברות, יש חברות שההסכם הוא חד צדדי לטובת החברה כמו למשל אם האתר מצליח, אנחנו בונים לך אתר ואם הוא מצליח אנחנו יכולים לקנות אותך החוצה בסכום קטן ולך תחפש. זה לא חוזה של זהות אינטרסים, זה גם אותו דבר של קבוצות השקעה נדל"ן בחול. תמיד תחפשו זהות אינטרסים בין הקבוצה אליכם. ומי שזה מעניין אותו תראו הדיגיטל פה כדי להישאר אפילו בתי ספר בלית ברירה בקורונה מתחילים ללמד דיגיטל מה שלא האמנו שיזוזו מהלוח והגיר שלהם. אז העולם מתפתח, התשואות על הנייר יפות אבל זה על הנייר. לאט לאט, לא הייתי שם את כל ההון שיש. כי בא אליי לא מזמן בחור, היה לו 50 אלף שקל ראשונים אמר לי אני רוצה להשקיע, אמרתי לו לא הייתי בחמישים שקל ראשונים, פעם ראשונה עושים השקעה, הולך לתחום שהוא כל כך חדש ובתולי. סכום מסויים סבבה, תלמד אותו אבל זה תחום מרתק.
צחי קווטינסקי: תראה, אין ספק שזה תחום מרתק ואנחנו יודעים על אנשים שעשו קפיצות מאוד מאוד גדולות בתחום הזה אבל זה מזכיר דבר אחד. גם בנדל"ן אין קיצורי דרך, ונכון יש אולי סוג של קיצור דרך שאנחנו עוטפים את עצמנו בבעלי מקצוע ואנחנו נותנים להם להוביל אותנו. נכון שצריך לשלם על זה אז כאן רק המסר והוא מסר חד משמעי מי שלא רוצה להיכנס לעמקי העיסוק שזה נדל"ן, שזה שוק ההון שזה כל מה שאתה רק תגיד והוא בוחר לו מנטור, הוא בוחר לו מישהו שיוביל אותו, הוא בוחר לו מומחה שייקח אותו, הוא בוחר לו מישהו שייקח אותו להשקעות בחול. אני קורא לזה אתה יודע מעריך מחוגה אני קורא לזה, מישהו שייקח אותך מעבר לרדיוס שאתה יכול להתעסק. החקר שוק צריך להיות בעיקר מי זה הבן אדם ומה הרקורד שלו ומה הוא עשה ולהכיר אותו ולא רק לקרוא את האתר שלו בגלל שאני יכול להגיד לך על אנשים שאני פגשתי שאתרים שלהם מרהיבים אבל הרמה שאני פגשתי הייתה מאוד מאוד נחותה. אז באמת אנחנו כבר מתחילים ככה להתקרב, אתה יודע יש איזה צמד מילים שאני יודע שאתה אוהב להשתמש בהם ואני התאפקתי עד הסוף לשאול אותך. אתה אוהב להגיד מבחן המראה ואני רואה את החיוך, אנשים לא רואים את החיוך שלך שאני שואל.
עמית עשת: כתבתי לעצמי בפתק שאני לא אשכח לדבר על זה.
צחי קווטינסקי: כן אבל אתה יודע אצלי כתוב
עמית עשת: כבדהו וחשדהו כל אחד, ככה לימדו אותנו החיים.
צחי קווטינסקי: כן אתה יודע גם ההתרגשות שאנחנו בכל זאת, אתה יודע אני אמרתי לך שאנחנו רושמים דברים בהתחלה אנחנו אנשים שזורמים אבל בגלל שאצלנו זה בא מהלב ומהדם אז אנחנו אדרנלין שאנחנו יושבים ועושים ואנחנו נכנסים לתוך זה ואנחנו אוהבים את מה שאנחנו עושים אתה יודע הכל זורם לנו ואחר כך אתה יודע אומר אוי שכחתי.
עמית עשת: מבחן מראה אי אפשר לשכוח אותו. תראו כל מה שדיברנו במהלך הפרק הזה מבחינתי מוביל למבחן המראה ומה זה מבחן המראה? שאתם מתעוררים בבוקר 99.9% מהאוכלוסייה בעולם מצחצחת שיניים. מבחן המראה אומר עשיתם השקעה שלא הצליחה, נכשלה. אני רוצה שאתם תצחצחו שיניים תסתכלו על עצמכם במראה ותגידו עשיתי את כל הבדיקות שיכולתי, הבנתי במה אני משקיע, הבנתי מה הסיכויים הבנתי מה הסיכונים והחלטתי לעשות את זה וזה מבחן המראה. כי אם אתם מסתכלים על עצמכם במראה ואומרים קיצרתי דרך, נשמע לי הגיוני, השכן של החבר שלי שאוכל לידי בעבודה אמר לי שזה רק מרוויחים בזה, לא עשיתם עבודה. אני אישית עד היום לצערי מפסיד כסף בהשקעות מסוימות אז אני משתדל את הטעות שעשיתי באותה השקעה בפעם הבאה לעשות טעות אחרת. אין 100% הצלחה, לעולם לא יהיה אבל כשהייתי צעיר ונלהב עשיתי הרבה טעויות עד שמבחן המראה נכנס לחיים שלי ואני עושה את הבדיקות שלי, לוקח את הסיכונים שלי. הזכרת שנכנסתי להשקעה בנכס דיגיטלי, נכון נכנסתי, אני מבין בדיוק שמבחינתי יכול שזה יתאפס ואם זה לא יתאפס אני אהיה מופתע לטובה ולמרות זאת נכנסתי כי הסכום שאם אני אפסיד אותו, בסדר באסה, למדתי אבל על בשרי אני לא תאורטיקן, אני מבין, קראתי 4/5/6 חברות חוזים שלהם, לקחתי את החברה שהחוזה שלה לדעתי הסובייקטיבית הכי הגון, דיברתי עם המנכ״ל, שלחתי את הבן שלי שמבין בעולם הדיגיטל שידבר איתם גם להבין מקצועית מה הראש שלהם. זאת אומרת, גם אם זה יתאפס אז יהיה באסה של שעתיים, חצי יום, יום לא משנה איזה תלוי בסכום כמובן אבל עשיתי את המבחן וזה אני מציע לכם ומבקש מכם אם זה נדל"ן ואם זה שוק ההון לא משנה כל כסף הוא משמעותי, אין דבר כזה זה רק10,000 שקל או רק 2,000 שקל או רק מיליון שקל, כל כסף הוא משמעותי כי אנחנו לא משקיעים כדי להפסיד, אנחנו משקיעים כי להרוויח. תבדקו לעצמכם שאתם מבינים, שמחים, אוהבים את התחום ואז כנראה בממוצע אתם תצליחו.
צחי קווטינסקי: זה חשוב מאוד בגלל שאתה יודע בתור אחד וזה לא סוד אחד הדברים שאני מדבר עליו ואני גם מרצה עליו על הנפילה שלי שהיה לי את הבית ספר לקוסמטיקה ובאמת שהסתכלתי במראה בחנתי מה עשיתי כדי לדעת אם הייתי אשם לא הסתכלתי ופספסתי משהו. אני יודע שמיקסמתי את הבדיקות, אני לקחתי את גיאוקרטוגרפיה בזמנו שהרי לא הכרתי את התחום שיעשו לי חקר שוק והם לקחו לי הרבה מאוד כסף אבל לקחתי את החברה הכי טובה ולקחתי את אחד הכלכלנים המובילים באזור ירושלים וזה לא היה אכפת לי שהוא מירושלים אבל עשיתי עליו מחקר וגיליתי והגעתי אליו ואין לי טענות לאף אחד כן והלכתי לעורך דין שעשה איתי החוזה ובכל זאת אתה יודע את החברה הזאת הצליחה לעשות לי את התרגיל שלה ולא ניכנס לזה אבל לפחות ידעתי שאני עשיתי את המקסימום וכנראה שאתה טעיתי אולי המקסימום שלא עשיתי שהלכתי לתחום שלא הכרתי והכל בסדר. השאלה גם מה עשיתי אחר כך. כחלק מבחן המראה זה גם המבחן הפקת הלקחים ואני חושב, אני מדבר על זה אנחנו נמצאים בתקופת הקורונה ואנחנו כבר בגל שני, שלישי, רביעי תכף ואחד הדברים שעזרו לי לעבור את הקורונה הזאת זה היה שאני הייתי כבר מנוסה בנפילות ואתה יודע אנחנו נמצאים במשרד שאני הגעתי אליו ונדמה לי זה ה-15 או 13 או 14 למרץ אל תתפוס אותי במילה, אני הגעתי לפה עם כפפות, עם כיסוי לפנים, עם מסיכה, עם אפילו איזה לא יודע לבשנו כל מיני חלוקים ועשינו כל מיני שטויות, הגעתי לפה לחתום שתי עסקאות ממש בתחילת הקורונה ולא הסכמתי לפגוש את העורך דין פה במשרד הזה והמתווך שהגיע בלי מסכה גירשתי אותו הוא חבר. אבל אחד הדברים שעזר לי לעבור את התקופה ואתה יודע אני סוחב נפילה עם כסף, עדיין חובות ועדיין הכל בגלל שהשקעתי הלאה לא נפטרתי מזה, זה היה הלקחים שאני הפקתי כתוצאה מהנפילה שלי. זה שאין לי משרד, זה שאין לי עובדים זה שעוד כל מיני והתארגנות כספית והכל ואני פשוט עשיתי היערכות והתכוננתי לתוך ובגלל זה גם התחלתי לעשות את הזומים שלי כדי להכין את האנשים ולעזור להם ואני חושב שזה אחד כמו שאמרתי הדברים המשותפים. אז אני אשמח מאוד ואני יכול לדבר איתך עוד 10 שעות.
עמית עשת: אמרתי לכם, יומיים אפשר.
צחי קווטינסקי: אתה יודע אני שמח גם שאתה מצטרף אליי אמנם אנשים ישמעו את זה אחרי את הפודקאסט אבל אתה מצטרף אליי גם ביום ראשון בעזרת השם לזום וניתן לאנשים צ׳אנס לשאול שאלות. אבל גם ככה אפשר להגיע אליך ולשאול ואנשים ימצאו את הפרטי התקשרות איתך באתר, לא בספוטיפיי וכל אלה של הפודקאסטים למרות שישנם שאפשר להגיע אליך אבל מי שירצה את הטלפונים באתר שלי, בנדל"ן בקלות, בעמוד של ההקלטה יהיה את הפרטים, כל הדרכי גישה אליך באופן ישיר, זה הכל אליך והכל באהבה כמו שאתה נתת לי את האהבה הזאת אז אבל אצלי זה לכולם, גם אצלך. אני אשמח אם עוד תסכם בכמה מילים את המפגש הזה ונשחרר את האנשים.
עמית עשת: אז תראו מבחינתי צחי הוא מתמחה בנדל"ן. הסיבה שלדעתי הוא רצה שנדבר היום מעבר לזה שאנחנו באמת מעריכים אחד את השני גם אישית וגם מקצועית ושאני מנסה להראות את הרוחב של האפשרויות, זאת אומרת גם נדל"ן כמו שאני חילקתי אותו לארץ, חול, לבד, קבוצה, סיפורים, שוק ההון, מלא אפשרויות קרנות חוב, נכסים דיגיטליים וכולי וכולי. הכי חשוב זה שתבינו כמה כסף פנוי יש לכם להשקעה. בשביל זה צריך את הזרים מאוזן עם עודף. אפשר להתחיל להשקיע בהוראות קבע מאות שקלים, כלומר לא לחכות שיהיה לי מיליון שקל ואז אני אתחיל להשקיע, כל סכום טוב להשקעה. כסף מייצר כסף. אל תקלקלו זוגיות עבור כסף כי הרבה פעמים אני רואה אחד מבני הזוג רוצה משהו מסוכן השני לא רוצה, זה עדיין רק כסף. תמצאו את העמק השווה, תמצאו את התחום שמתאים לכם, את הנישהש טובה לכם, ותשקיעו ותזכרו את מבחן המראה. להסתכל, ללמוד, לבחון. קורה שהדברים לא יצליחו אבל הם יצליחו כי אם אתם תדעו מה אתם עושים ואתם מקשיבים לפודקאסט של צחי אז אתם מבינים עוד ועוד תובנות סביב עולם הכסף אז אני מבחינתי נשאר לאחל רק המון המון הצלחה בהשקעות.
צחי קווטינסקי: ספר להם איך קוראים לפודקאסט שלך שאנשים ידעו.
עמית עשת: הפודקאסט שלי נקרא כסף והשקעות. הוא דן בכל מיני דברים בעולם הכסף, בכל התחומים שהיום קצת דיברנו עליהם. הרבה מאוד סיפורי השראה של אנשים איך הם התחילו בגיל 30 ושינו את חייהם. בקיצור עולם הכסף הוא רחב הוא כיפי כי כסף כלי לעשות חיים נוחים יותר.
צחי קווטינסקי: אז אני חושב שהמסר הכי גדול שאנשים יקחו מאיתנו זה לעשות, לעשות, לעשות. כמו שאני תמיד אוהב לומר והכי חשוב לא לעשות את זה בקלות ראש, להיות כל הזמן בביקורת כמו שאמרת מבחני מראה, מבחני לקחים, מבחני הכל, לקחת בעלי מקצוע אנשים שילוו אותך ולא לחשוש לשלם לבעלי מקצוע שיקחו אותך הטובים ביותר, לבדוק מיהם בעלי המקצוע ולעשות רק להצלחה אז עמית עשת היה לי שווה
עמית עשת: תודה רבה תודה רבה
צחי קווטינסקי: בסגר הזה שלא יתפסו אותנו לעלות מירושלים לפה ואתה היום המטרה העיקרית של הנסיעה שלי ואני חיכיתי לזה, אתה לא יודע כמה חיכיתי לזה. זה התרגשות גדולה בשבילי. זה סוגר לי כמו מעגל כזה שתקופה.. זה לא סוגר מעגל כיוון שאנחנו עם הפנים קדימה, רק השבוע אני הולך להקליט עוד שלושה פודקסטים. והמון המון תודה ומי שרוצה לפגוש את עמית עשת מספיק שתכתבו עמית עשת בכל הספוטיפיים והכל ויוטיוב. אני ממליץ לכם, אני מקשיב לכל מה שהוא מדבר , אני לומד ממנו וכמה שאנחנו יודעים אנחנו מבינים שאנחנו רוצים ללמוד יותר. אז תודה רבה שסאת ואני מחכה כבר ליום ראשון להיפגש איתך ואנשים ישמעו אחר כך את הפודקאסטים אז תודה שהקשבתם לנו ונתראה בפודקאסט הבא. להתראות.