חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

צחי קווטינסקי מארח את האבא שלו, משה קווטינסקי-טיפים בחשמל למשקיעי/רוכשי נכסים

צחי קווטינסקי מארח את האבא שלו, משה קווטינסקי-טיפים בחשמל למשקיעי/רוכשי נכסים

"אבא משה" , הוא מהנדס החשמל, משה קווטינסקי, האבא הפרטי שלי…………………
משה קווטינסקי, מוותיקי מהנדסי החשמל בישראל, עובד בתום מאז 1957, עת סיים לימודיו בטכניון
וכן, הוא עוסק בתחום גם בימים אלו.
משה קווטינסקי, הינו דור 6 בירושלים, ובנקל הייתי יכול לשוחח אתו על מגוון נושאים (ואולי עוד אעשה זאת), החל בנדל"ן, דרך התואר בשמאות שעשה, ועד להיסטוריה המשפחתית בירושלים.
הפעם בחרנו אבא ואני, לתת טיפים למשקיעים, במגוון נושאים הקשורים בחשמל.
דברנו על הגדלות חיבורים, על קרינה בדירה וממחשבה שנקליט 20 דקות, מלאנו בנקל ועם המון טיפים, יריעה של כ 40 דקות.
אני לא אובייקטיבי,
אני ממליץ לך להקשיב, ללמוד ולהבין כמה ידע, כמה ניסיון וכמה נתינה יש לאיש הזה שאני כל כך אוהב ומעריץ.
האזנה נעימה
צחי קווטינסקי.
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn

תמלול הפודקסט

                                          פרק מס' 16- משקיעים בנדל"ן- צחי קווטינסקי מארח את משה קווטינסקי

ברוכים הבאים לעוד פודקאסט של צחי קווטינסקי ונדל"ן בקלות. והפעם אתם יכולים לשמוע בקול שלי שאני לא כמו כתמול שלשום, אני מתרגש.

צחי:בכל פעם שאבא שלי מצטרף אליי, לשיעורים, לנסיעות, שמצטרף אליי לעבודה, יש לי ימים מרגשים. אבל, שאני יושב עכשיו מול אבא שלי ואנחנו רגילים לדבר הרבה, רק אתמול בערב ישבנו ודיברנו, אני צריך לראיין אותו ולשבת איתו בפודקאסט, אז אני, אתם יכולים לשמוע, אתם יכולים לשמוע ומי ששמע את הפודקאסט על שפת הגוף, אז גם שפת הקול, אני מאוד מאוד מתרגש, ברוך הבא משה קווטינסקי וכמו שאני קורא לך, אני לא רגיל לקרוא לך "משה קווטינסקי" אני קורא לך, "אבא" או "אבא משה", אז ברוך הבא לפודקאסט שלי…

משה:ואני לא קורא לך בן, אני קורא לך צחי.

צחי:כן.. אנחנו נעשה היום את הפודקאסט, נחלק אותו לשני דברים. אבא שלי, משה קווטינסקי הוא ממהנדסי החשמל הוותיקים במדינת ישראל, הוא תיכף יספר לנו ממתי, עוסק במה שנקרא במתח גבוה. תכנן שכונות, ערים: מעלה אדומים, ירושלים, בית שמש, בתי מלון, כמעט כל בתי הספר, בתי דת, עם היסטוריה ענקית של בתי מגורים, שכונות. רק פה בכניסה לבניין פגשנו מישהו שדיברנו על מקום שהוא גר, אז בכל מקום הייתה ידו של אבא שלי שם, עם ניסיון אדיר בעולם החשמל וכמובן בעולם הנדל"ן. והיום אני רוצה למקד את הניסיון שלו בלי קשר לזה שנתעסק גם קצת בהיסטוריה, אני רוצה למקד את הניסיון שלו למען כולם, באחד הדברים שאני פוגש המון בשיעורים שלי, בהרצאות שלי, במפגשים שלי, שזה איך מסתכלים על נושא החשמל בדירות, איך מסתכלים על נושא החשמל בנכסים. אבל, לפני שאני אעבור ממש לטיפים ועל הנושאים, אני אשמח שאבא שלי יספר בכמה מילים ולא אני אספר, שאבא שלי יספר בכמה מילים על הוותק שלו בירושלים, שזה גם הופך אותי לוותק שלי, על הוותק שלו בעולם החשמל והנדל"ן ניתן לזה כמה מילים ומשם נמשיך הלאה, ברוך הבא אבא ואני אשמח שתספר לכולם את מה שאני פחות או יותר יודע.

משה :טוב, לעולם החשמל הגעתי במקרה. קיבלתי שחרור מוקדם מהצבא, באתי לטכניון ונרשמתי למכונות, מפני שהמשפחה שלי, של ההורים, של סבא היו מסגרים, היו ברזל ועבודות אש. נרשמתי למכונות וכמובן שלא התקבלתי ברגע האחרון, ואמרו לי תלמד חשמל ואחר כך תעבור. וכמובן, שלעבור לא עברתי. ונשארתי בחשמל, זרם חזק. וגמרתי מ1957, הייתי צריך להשלים שירות צבאי של שנה ואז נכנסתי לעולם החשמל, נכנסתי לעבוד במשרד הפיתוח שהיה אז, הבוס שלי היה רק עובר, מי שכתב את חוקי החשמל ויצר את המושג הזה חשמלאי ומהנדס חשמלאי וכל הנושא הזה של רישיונות ורישויים וכל תקנות החשמל, כל חוקי החשמל הוא בנה את הכל מאפס ויצר ונתן למדינה את הידע הכי גדול שיכול להיות בחשמל. אבל הייתי צריך לעסוק בענייני משפחה ועזבתי את המשרד. ופתחתי משרד ב-1961, פתחתי את המשרד בדירה של אמא שלי ומשם התקדמנו.

צחי: יפה, אז אם אנחנו מבינים שאנחנו כבר, קשה להגיד את הכמות של השנים, אבל אנחנו 60 שנה בעולם החשמל מאז שאני זוכר את אבא כעצמאי, הוא בעולם הזה ומוביל אותו. אני חושב שבכל השנים האלה, בכל השנים האלה, אחד הדברים ומי ששומע אותי מדבר המון בהרצאות ובקורסים יודע שאני כל היום מצטט אותך ומצטט טיפים ומצטט דברים. אז, אני לא רוצה כאן להיכנס לטיפים שלימדנו בעולם הנדל"ן, וזה מי שרוצה שיבוא וישמע אותי. אני מאוד חשוב לי ואתה גם לימדת אותי כל הדרך הזאת איך, איך להיות פרקטי, איך לעשות גם אנחנו חיים- חיים פרקטיים. ואיך אנחנו מתייחסים לדברים. למשל, אחד הדברים ואני רוצה להתחיל דווקא מזה שאני קניתי דירה ואני רוצה, אני רוצה לעצב אותה, אני רוצה לתכנן אותה, אני רוצה לעשות נקודות חשמל, אתה הסברת לי שיש כללים איך אני מסתכל על הדבר הזה, החל מי איפה לשים את הדברים ואיך אני יודע איפה לשים והחל מהחלטה איזה כמה צריך שיהיה לי שמה חיבור והכל, אז אני רוצה שתיקח אותנו למקום הזה- של איך אני, איך אני, איך אני מתכנן איך אני עושה את החשיבה הראשונה או בכלל של איך לעשות את הדירה שאני קונה או שאני' או את הנכס שאני לוקח על עצמי .

משה:תראה מה שחשוב בדירה זה העיצוב של הדירה. אנחנו לא ניגשים לעולם, לא ניגשים לתכנן חשמל בדירה בלי שאנחנו מקבלים עיצוב של הדירה. איפה המיטה ואיפה השולחן ואיפה המקרר ואיפה התנור. בלי זה עד היום, עד היום, לא תכננתי דירה בלי שקיבלתי עיצוב דירה. ברגע שיש לי את העיצוב אני יודע איפה לשים את האביזרים אני יודע איפה כל דבר.

צחי :למה? למה חשוב? אני רוצה שאנשים יבינו, אני זוכר כשאנחנו היינו ילדים ולימדת אותי, היית מלמד אותנו כל מיני דברים, היית מלמד אותנו לחתוך בקרטונים ולעצב את הרהיטים, היום כבר לא  צריך את זה. אבל, למה זה מאוד חשוב לשים את הארון ולשים את הדברים לפני שמתכננים את התשתיות של הדירה?

משה:ברגע שאתה מסדר, הדירה אתה מעמיד את המיטה בחדר השינה, לפי זה אתה רואה פתאום שהאדריכל שם את החלון במקום לא נכון, שם לך את דלת במקום לא נכון, הכל נראה אחרת  אתה פתאום מוצא דברים שלא נכונים. ובאמת הבית הראשון שבניתי, שהייתי שותף לבנייה שלו, האדריכל החזיק אדריכל מתחיל, שהוא בנה בזרע פינה בעיתים, כשהוא הגיש את התכנית של הדירה, של הדירות שהוא תכנן, הוא הגיש גם דוגמא איך נראית הדירה עם הכורסא, עם שולחן ועם הספל על השולחן..

צחי:מה שאתה רוצה להגיד באופן עקרוני, זה שאנשים לא מודעים לזה, שאם לא מציבים את הרהיטים בעצם הדירה יכולה לא לעבוד. אנחנו יכולים לפנטז, אנחנו יכולים לשים את הדברים ולפני שאנחנו נכנסים בכלל להתאמה של עולם החשמל, יכול להיות שלא יהיה מקום לשים את השולחן ויכול להיות שלא יהיה מקום לשים את הכיסא ויכול להיות שלא יהיה מקום לשים את המיטה או לשים ארון והדברים לא יעבדו. והיום לא צריכים כבר את מה שאמרת, לשים את הזה, היום כבר עושים הדמיות, היום אפילו ילד עושה את זה.

משה:היום במחשב אתה יכול לרהט את הדירה ולעשות.. אבל גם, זה בלי, בלי, בלי ריהוט אתה לא ניגש לחשמל. אתה לא ניגש לחשמל. ואנשים כועסים עליי והקבלנים כועסים עליי, אומרים לי "מה אתה צריך את זה, אתה הניסיון שלך" אמרתי- אין, לא מתחיל לתכנן, אני רוצה לראות איפה אדריכל קבע את המקום לטלוויזיה ואיפה הוא קבע את הדברים האלה, בלי זה אי אפשר לתכנן שום דבר.

צחי:אתה כמו שלימדת אותי כשאתה מקבל את התכניות הריקות, אתה שם אותם בתחתית הערימה גם אם הן מאוד דחופות, בכדי שבסופו של דבר זה לא יעזור, אה, יש שינוי וכאן אמנם אנחנו לא בטיפי אדריכלות, אבל אתה גם לימדת אותי שאתה שם שולחן אוכל ואתה שם לראות שהכיסא זז אחורה והוא נפתח ואיך נפתחת הדלת. ואני חושב שזה הדברים האלה שלימדו אותנו הרבה על החיים. אז בעצם למעשה כשאתה מקבל את התכניות האלה, אתה יכול בעצם לשים את הנקודות, אתה יכול לשים. בוא תיתן לי בכמה מילים, אם בן אדם עכשיו עושה וגם דירות להשקעה, עושה דירות מאפס ומחדש את החשמל, מה הוא צריך לשים דגש, חדרים, חשמל מבחינת החיבורים ומבחינת הכל.

משה:נתחיל מהדבר הכי חשוב, זה לוח החשמל, לוח החשמל היום, יש חוקים, יש בעיית קרינה. בעיית הקרינה הפכה לגורם ענק בנושא התכנון. כל דבר היום נבחן עד כדי כך שהיום כבר יש, כמות אדירה של מהנדסי קרינה, אנשים שהתפקיד שלהם לבדוק את הקרינה בבניין, בשכונה וברחוב. לוח החשמל חייב להיות כך, כשאתה יושב למשל, שהראש שלך לא יהיה מאחוריו שולחן או שהמיטה כשאתה שוכב שהלוח לא יהיה בקיר מעל הראש שלך. נושא מקום הלוח זה דבר ראשון.

צחי:אני רוצה כאן, שנייה לעצור אותך אבא, בגלל שכאן, אני רוצה לקחת אותך למקום, אנחנו באים הרבה פעמים לדירות ישנות ואני בעיקר אתה יודע מתעסק בדירות ישנות. ואנחנו מוצאים לוחות בגובה שני מטר, אנחנו מוצאים לוחות בכל מיני מקומות מוחבאים, לוחות בחוץ ובכל מיני פטנטים. וכשאנחנו באים בחלק מהמקרים מגדילים את החיבור או שאנחנו צריכים לעשות חיבור מחדש של חברת חשמל, באים החברה ואומרים לנו אדוני לא תקין ולא תקני ולא נכון. אז כאן, חובה לדעת את התקן ובגלל זה צריך להתעסק עם חשמלאי מוסמך או חשמלאי שלנו. אז אולי תגיד לנו שתי מילים על הדבר הזה?

משה:אין, היום, מאז שיצרו את החוקים, אדם אסור לו להתעסק בחשמל אם אין רישיון. הרישיונות מתחלקים לפי גודל האמפראז' שצריך, חשמלאי עוזר, חשמלאי מוסמך, חשמלאי ראשי, חשמלאי מהנדס והדרגה הגבוה ביותר. לכל דרגה מותר לו עד גבול מסוים, עד חשמלאי רגיל יכול לעבוד היום עד 63 אמפר- 80 אמפר, הוא לא יכול לעבוד על דירה יותר גדולה או מתקן יותר גדול. הוא צריך לעבור ולעלות בדרגה וחייב לעבור מבחנים וחייב, אף פעם לא היו המבחנים קלים.

צחי: אוקיי, הדירות שאנחנו מסתדרים בסטנדרט זה חשמלאי מוסמך, נכון?

משה: כן. מה שקרה שכל התחלת החשמל הייתה שנתנו לדירה, בחדר הייתה מנורה אחת ושקע אחד וזה צמח ל22  שקעים בחדר ו20 מכשירים שונים ו20 ו…

צחי:אז היום בוא באמת ניקח את זה קדימה, מה שאנשים רוצים לשמוע דברים פרקטיים. מה אנחנו צריכים היום שאנחנו נכנסים לדירה, בוא ניקח את המטבח, ניקח את הסלון, ניקח את החדרים, בוא בכמה מילים, ואני לא מדבר על תקני משרד השיכון וזה. אנחנו היום כשאנחנו משפצים את הדירות שלנו, שאנחנו עושים, מה אנחנו צריכים להקפיד שיהיה וחשוב מאוד שאנחנו נדבר גם על נושא הארקה, שזה דבר שהחדרת לנו לראש עם כל הבעיות של זה. אתה יודע מה בוא נתחיל מהסוף הארקה אנחנו באים בדירה הישנה האם בהכרח יש שמה הארכה?

משה:מה שחל שינוי במהפכה של הארקה, שהיום בבתים החדשים כל היסודות מקיפים את הבית בפס הארקה מסביב, כך שכל הבית נמצא בפוטנציאל אחד של…למשל דוגמה קיצונית, נכנסתי למוזיאון במינכן, חדר שכולו היה מחובר, חיברו את הכלוב למטח גבוה וישבתי בפנים וקראתי עיתון, מדוע? הכול היה מאורק ואני לא הרגשתי שום דבר.

הארקה חשובה מפני שהיא בזכות הארקה מתפתח זרם שמצליח להקפיץ את ממסר הפחת  את להבטיח את המעמד, להבטיח שהוא יקבל מספיק זרם כדי שהוא תוך חמש שניות להפסיק את החשמל ולהגן על אנשים. נוסף על המעמד יש שלנו את הממסר פחת שהוא הפך לחוק במדינת ישראל בדיור. שבכול לדירה, הממסר פחת ברגע שיש זליגה על האדמה, ברגע שיש לי זליגה ב של 30 מיליאמפר הפחת קופץ.

צחי: מה קורה בבתים ישנים? הרי בבתים ישנים אנחנו מגלים לא פעם כשאנחנו נכנסים אין הארקה? פתאום איפה נעלמה הארקה?

משה: נעלמת הארקה מפני שכל הארקה הייתה מבוססת על צינורות המים. צינורות המים היו מגולוונים צינורות מתכת.  בעולם החדש אין צינורות מתכת.  היום כל הצנרת בחוץ כל הצנרת שמגיעה לבניין וכל הסרט הזה זו צנרת פלסטיק. הצנרת הפלסטית לא מעבירה את הארקה. אז צריך ליצור מקור הארקה. והיום בדירות הישנות אין את זה. אז צריך, צריך.. אז מה שאנחנו עושים, אם זה בית בודד אנחנו מקיפים בפס מסביב, קוברים באדמה ומחברים, מחפשים ברזל שיש בבניין או בדירה ומתחברים אל הברזל שבתוך הבטון, אם שמו ברזל בתוך הבטון, ומשפרים. והכל תחת זה שממסר פחת שומר עלינו שאם יש זליגה, 30 מילאמפר הוא מספיק.

צחי:כאן מה שאבא רוצה להגיד זה כשאנחנו באים היום לדירות ישנות ולדירות בכלל שבאמת היה שם צנרת ברזל, זה לא משנה אם בדירה שלנו לא החליפו, מספיק שלא החליפו או שהחליפו בדירות אחרות או מישהו ניתק את הבראשי או משהו ושינו את הצינורות, קודם כל אנחנו צריכים שחשמלאי יבדוק לנו אם יש לנו הארקה. גם לפעמים אם אנחנו לוחצים על הפחת ויש שם את הכפתור שמקפיץ ולכאורה בודק, אני זוכר את הסיפורים שאבא שלי סיפר לי על בית הספר שהיה שם הרבה מסורים חשמליים, ושמנהל בית הספר היה משוכנע שיש לו הארקה וכשבבדקו את זה הסתבר שאין לו שם כלום. קודם כל לבדוק וכשאתם בודקים קחו חשמלאי מוסמך ואל תעשו דבר, תזכרו דבר אחד, החיים של הדיירים שלכם בידיים שלכם ואם מישהו יתחשמל לכם בדירה מחר כשאתם תצטרכו לתת את הדין מול ביטוח או מישהו, א' אנחנו לא רוצים להיות בסיטואציה הזאת. ב' אנחנו נשלם על זה מחיר כבד. אז זה בנושא של הארקת יסוד.

משה:בנוסף, הוא חייב לבדוק את הבידוד של מערכת החשמל. ה שני דברים שנבדקים, בידוד והארקה.

צחי:או, זה חשוב, איך בודקים בידוד?

משה:יש מכשיר מגר, שמודד, היום כבר הכל אלקטרוני, כבר יש דברים חדשים. חשמלאי מוסמך יודע לבדוק את הבידוד, ואם הבידוד לא טוב, חברת החשמל מנתקת את החשמל בדירה.

צחי:אז מה שזה אומר, שבאמת כשאנחנו מתעסקים בדירה גם אם אנחנו לא צריכים להחליף את המערכת ואם אנחנו צריכים להחליף על אחת כמה וכמה אז בוא נתעסק עם חשמלאים בעלי מקצוע. וכאן אנחנו הולכים לעוד מצב כשאנחנו באים לדירה, ואני זוכר שאני צריך לחזור למה אנחנו רוצים חדרים, בוא נלך למצב הזה שאנחנו רוצים עכשיו לעשות הגדלה.

אני יודע כשגדלתי שחיבור בסיס של בית היה 1 כפול 25, זה  פאזה אחת של 25 אמפר, הגדילו את זה ל 3 כפול 25 או שבבסיס אחד כפול 40, נכון. הגדילו את זה, אחד כפול 40. זאת אומרת שהיום בדירות בסיסיות יש אחד כפול 40 אמפר.

 

משה:יש עדיין דירות ישנות באחד על 25.

צחי:האם כשאני רוצה להגדיל את זה מ 25 ל ,40 נתקלתי בזה דווקא בימים האחרונים, האם אני צריך לעשות משהו מיוחד או שאני רק צריך להחליף את הפיוז?

משה:לא צריך את לוח החשמל להתאים לגודל החיבור מבחינת המעמד הראשי, הפחת, פסי צבירה שלו, חיבורים שלו וכל זה, והוא צריך ברגע שהוא מזמינים הגדלת חיבור הם חייבים לאחד כפול 40 מאחד כפול 25. זה אוטומט, זה בסיס. זה קל להגדיל, חברת החשמל מאפשרת את ההגדלה אחד על 40 זה כבר דבר בסיסי שנותן הרבה מאוד לדירה. זה כמובן לא בדירה של היום. והחיבור הסטנדרטי שהפך היום כסטנדרט זה 3 ל25, עכשיו ברגע שהם נכנסים מתחילים להביא חימום בחשמל מתחילים להביא מזגנים ומתחילים להביא זה, צריך לעבור לעלות לדרגה יותר גבוהה, אז הדרגה אחרי זה, זה 3 על 40 ועולים, עולים, מגיעים גם ל 3 על 63.

צחי: כמו אצלי.

משה: ועולים הלאה 3 על 80. והיום הדירות הגדולות מאוד גם אנחנו מחברים אותנו עם 3 * 160.

 צחי: אז אני רוצה להישאר איתנו בקטנות למרות שאנחנו מדברים גם לאלה שיש להם את הגדולות אנחנו באנו ראינו דירה שיש לנו בסיס של אחד כפול 40. ואנחנו, אנחנו לא נתחיל לחשב כאן ואנחנו לא במקום כזה אבל אנחנו היום עוברים כמו שאמרת, אתה אמרת את זה תוך כדי דברים, היום אנחנו כבר עושים חימום בחשמל ואנחנו מחזיקים תמי 4 ואנחנו עושים תנור שאנחנו אופים ויש לנו מקרר ויש כאלה שגם מחזיקים מה שאני לא אוהב את כל האטמורים וכל הפטנטים שאני פחות אוהב אותם, מתי בן אדם יודע ואיך הוא, מה הוא צריך לעשות בשביל לדעת אם הוא צריך לעשות את ההגדלה ותיכף  נחשב  במה כרוחה ההגדלה.

משה: אם הוא איש של חישובים יש מחשבון בחברת חשמל של כל של האימפראז' של כל מכשיר ומכשיר הוא יכול לחשב לעצמו את זה. אבל הנכון, מה שקורה מה שאנשים עושים, מתייעצים עם החשמלאי הוא אומר להם "לפי מה שאני רואה, מתאים לכם פה 3 על 40," לא נכנסים לחישובים מתמטיים גדולים אבל גם בקלות ניתן לחשב את זה בעזרת המחשבונים של חברת החשמל.

צחי:אז יפה, אז עכשיו אנחנו צריכים להגדיל חשמל ואנחנו באמת רוצים גם שקט ואנחנו יודעים גם שאחת הבעיות בדירות הישנות זה החלוקות של מעגלים שמתחברים אליהם. ועכשיו אנחנו צריכים להגדיל או לחילופין או מתי אנחנו נתקלים בצורך זה שאנחנו קונים דירה שבורה דירה שכבר לא מחוברת שלושה חודשים ואחרי שלושה חודשים חברת החשמל מנתקת את הדירה מהחשמל ואז אנחנו צריכים לעשות את כל הפעולה מחדש, אז כבר אמרתי קודם שיש לנו בלוח מאוד חשוב לי לדעת גם אם אני נכנס היום לדירה, איך אני יודע אם אני צריך להחליף את "הממתים" את המפסקים, איך אני יודע? אני לפעמים רואה ממתים אנחנו לא, אני בטח לא מבין בזה לי יש רישיון בטריה אחד וחצי וולט, אז איך אנחנו יודעים מתי אנחנו צריכים להחליף גם את המפסקים בטח שצריך להחליף את הלוח את הריליי פחת אתה תמיד ממליץ להחליף למשהו שהוא חדש ורגיש ומה זה אומר מבחינת הכבלים? מה אנחנו צריכים לעשות כשאנחנו מגיעים?

משה: כשאתה נכנס לדירה להחליף חוטים בדירה זה קשה, קשה מאוד ולא צריך את זה, אפשר לחיות עם בד"כ כלל, אלא אם כן ברגע שמתחילים לחבר מכשירים יותר כבלים למשל במטבח או למזגן צריך להחליף את החיווט.

 צחי:גם אם זה החוטי בד של פעם? שאני לפעמים נתקע בהם בבתים.

משה: החוטי בד של פעם היו חוטים מצוינים. הייתה להם רק בעיה אחת עם החשמלאי לא, לא, לא הרחיק את הבד מהגיד של הנחושת, הבד הזה העביר רטיבות. לפעמים בדקנו מתקן ובסוף אמרתי לחשמלאי, לך תפתח ותנקה, תזיז את הבד, והכל עבד והכל היה בסדר, כך שהחוטים היו טובים. הבעיה הייתה זה בעלי המקצוע שלא ידעו לעבוד נכון.

משה:עכשיו היום להגדיל חשמל בדירה מבחינת חברת החשמל זה לא סכומים גדולים בכלל. זה סכומים טובים לכל נפש. אבל מה חייבים לעשות אז בדיקה של הדירה.

צחי:טסט מה שכולם מכירים.

משה:ואז חשמלאי בודק את הארקה, בודק את הבידוד, מחליף אביזרים, מתקין מחליף בתי תקע עם שקעים, מנורות אם לא ממתכת חייבים שתהיה הארקה מתאימה.

אני חושב שהדבר הטוב שקורה, כשמגדילים חשמל, הרי מי שלומד אצלי ומי שעובר אותי יודע, שאנחנו מקפידים בקנייה של דירה, תמיד על שני סוגים של מערכות לפני קוסמטיקה שזה חשמל ומים. קודם כל זה המים. שהמים מבחינת נזק שהם יכולים לעשות עם זה בלתי רגיל. כמובן החשמל. זה היום בין קו שאנחנו עושים דירה אז מנורות אנחנו מחליפים, אנחנו כבר לא נותנים לפנדלים כאלה ואנחנו תולים מנורות הלוגן אז אני חושב שהרווח..

משה:או מנורות לדים..

צחי: היום מנורות לד שמחוברות לתקרה וזה נוח, ואנשים לא מתעסקים לנו בחשמל ולא נוגעים לנו בחוטים וזה תענוג. היופי אבל, שזה באמת, וכאן מה שאבא אומר, אנחנו מנצלים את ההזדמנות הזאת בין כה וכה לעשות סדר בדירה ואנחנו לוקחים את הביטחון, אז לפעמים עדיף לעשות את ההגדלה הזאת, לעשות את השינוי הזה בלוח וזה עולה לנו כמה שקלים זה ברור, אבל זה עושה לנו סדר בתוך הדירה.

משה: חשוב לראות מה מצב הלוח, איך החווט נעשה בתוך הלוח, אי אפשר להסתכל על הלוח ולהגיד על לוח תקין או לא תקין אי אפשר. לפי מבט רואים רק כמה ידיים הועברו על לוח זה ואם לא רצוי להחליף אותו בכלל. והאמת היא כשנכנסים לדירה ישנה עם לוחות ישנים זה רק לעשות חדש ולעשות לוחות חדשים. ויש תקנות שאומרות מה גובה הלוח, שהלוח לא יכול להיות מעל שני מטר, חייב להיות פחות משני מטר ולהתחיל ב1.40 מטר, אם יהיה אפשר. אז לא להתקין לוח בחדר אמבטיה או במקום, במקומות מסוכנים. כמו שאמרתי בהתחלה התחלה, הלוח צריך להיות מרוחק מאדם שנמצא…

צחי: מרוחק ונגיש.

משה: מרוחק, כן. לא מאחורי ראש של בן אדם שיושב בגלל בעיות קרינה.

צחי: יפה, כאן כמובן, אני נתקלתי בזה ממש לפני שבועיים בדירה שרכשתי עבור לקוחות שאנשים שמו ונטה בתוך מקלחת, אז זה כמובן הדברים שצריך להקפיד. אבל עוד פעם שעכשיו בנאדם עושה כבר את כל החשמל מחדש, מה הוא צריך להקפיד לשים בחדרים ובסלון?

משה: היום, היום יש התקדמות עצומה. אבל לא היה שנים לא הייתה שום התקדמות בזה ואביזרים היו קצת יותר יפים במקום קופסא עגולה קופסה מלבנית של ניסקו כולם קוראים לה היום יש, היום הגענו למצב שאפשר אביזרים החדשים ביותר שאתה יכול להתקין את האביזר רגיל ואביזר חכם בזה, ואח"כ לתכנת אותו להפעלה דרך wfi

צחי: אפילו דרך וואיפי

משה: כן, אתה יכול אח"כ לשנות. אתה לא חייב בהתחלה כשאתה קונה דירה. אתה יכול אח"כ לתכנת אותו לדימינג וללא דימינג, להפעלה בשבת או להפעלה בשעה מסוימת, הכל ניתן להפעלה באביזר בקופסה הרגילה. בקופסא המיוחדת. אבל זה נותן המון, המון אפשרות מה שקרה שהשקענו בחשמל חכם,

צחי:אצלי בבית…

משה: אלפי דולרים, כשישאלו אותי תמיד ם לעשות חשמל חכם בבית או לא אני אגיד תלכו לבן שלי תשאלו אותו הוא יגיד לכם לא.

צחי:  (גיחוך) יפה, אז בוא אני, יש עוד נושא שמאוד מציק לי שאני מרגיש שאני חייב לדבר איתך עליו.. אנשים אני רוצה קצת לצאת מהדירות ודיברת קודם על קרינה. וכבר רועד לי הגוף כמה זמן כבר להגיד את זה. וזה דבר שאני יודע שהוא בבעיה ואתה גם לימדת אותי את זה שאנשים לא מודעים לזה, אנשים לא מודעים לזה, אבל יש בחלק מהבניינים חדרי טרנספורמציה יש בחלק מהבניינים קירבה לכל מיני תחנות טרנספורמציה, אנשים לא מבינים את המשמעות של זה, אנשים קונים דירות מעל זה מתחת לזה, האם אתה יכול להאיר את עינינו, אלף מה זה חדר טרנספורמציה? זה שאנשים יבינו לא כל אחד יודע מה זה, לא כל אחד מבין שיש את זה בבית. או איך מזהים את זה? וב' מה הסכנה שיש בזה?

משה:אז בוא נתחיל מהתחלה, כשאדם יושב על המרפסת ומול העיניים שלו חוטי החשמל של חברת החשמל, יש קרינה שמאוד מסכנת את האדם שיושב במרפסת. אז היום במגמה, זאת אומרת, היום כל השכונות החדשות זה הכל כבר תת קרקעי, כך שאין את הבעיה הזו של הקרינה. אבל, אם אני בא לקנות דירה ויש שעומד עמוד טרנספורמטור מול המרפסת,

צחי: עמוד טרנספורמטור אנחנו מזהים בעצם, עמוד שיש עליו וזה מתקן כזה גם אם אנחנו לא מזהים הוא נראה כמו שנאי של…

משה: שנאי גדול עם גוש מתכת וחוטי חשמל, אז אנחנו צריכים להתרחק מהדירה הזו מפני שהקרינה, הקרינה הזו היא גדולה מאוד. עכשיו, מה שצריך, מה שהיום מקפידים כשבאים לבית, אסור שיהיה ארון חשמל על קיר של הדירת מגורים, על הקיר של הדירה עצמה אסור יהיה ארון חשמל. אותו הדבר גם צנרת, כל הכבלים שעולים בארון החשמל הראשי לדירות למעלה אסור שיועברו על הקיר של הדירה המגורים.

צחי: אז איפה הם עוברים בפיר?

משה: הם צריכים לעבור בקירות שהם לו גובלים עם הדירה עצמה. כמו חדרי המדרגות, כמו מעלית. עכשיו מה שקורה, מה שקורה היום החיבור לבית הוא בדרך כלל היום זה כבר החיבור בדרך כלל עם כבל שנכנס מתחת לאדמה אז גם אותו כבל שנכנס לאדמה אסור שיעבור מתחת לרצפה של הדירה ממש. כשאתה יושב בדירה והכבל נמצא בקומת החניה מתחת לדירה ומקרין כלפי מעלה.

צחי: וזה דברים שקשה לנו לבדוק, איך אנחנו יכולים לדעת את זה?

 משה: אם רוצים להיות, להיות חכמים מזמינים מהנדס קרינה שבא ומודד.

צחי: הבנתי. אבל אין לנו דרך…?

משה:  מפתיע אותנו כמה שהם, מה הם עושים. עכשיו..

צחי:אני חושב שזה דבר הכי חשוב לאלה שרוצים לבנות דירת מגורים וממש הולכים לחיות במקומות ולא מודעים לעניין הזה. אבל בוא נחזור רגע לחדרי הטרנספורמציה.

משה: עכשיו, בתוך בניינים, רק בבניינים הגדולים, יש תחנות בתוך, לפעמים יש תחנה בתוך הבניין. היום החדר בתוך הבניין, הוא צרה צרורה מפני ש..

צחי: בייחוד בבניינים הישנים.

משה: צרה צרורה מפני שאם אני הולך לקנות דירה קרובה לתחנה ואני לא אמדוד, תחילה לא יבוא מהנדס וימדוד את הקרינה מהתחנה, אני לא אכנס לדירה.

צחי: זאת אומרת שאם אני גם לא מבין, ואני בא עכשיו לבית מעבר לזה, שזה אחת הסיבות שלימדת אותי שצריך לעמוד בבניין מעבר לסביבה, צריך גם לעשות רגע סיבוב מסביב ולהסתכל אם יש פתח וגם דרך החניה ולהסתכל, הרי סה"כ חדר טרנספורמציה צריך להיות במקום נגיש שאפשר יהיה להחליף שם את הטרנספורמטור והכל ויש לו כלים, אם יש שם חדר חשמל והכל, אופ המוד הוא בו נבדוק אם אנחנו יכולים להיות שם.

משה: היום בתכנון אנחנו מקדישים זמן רב, מקדישים ממש זמן רב, גורם לשינויים בתכנון האדריכלי כדי להרחיק את התחנה אם צריך לעשות אותה בתוך הבניין ולהרחיק אותה ואם התחנה עומדת בחצר והיא צריכה להיות  6 מטר מקיר הבית, והאם היא פחות מ6 מטר, חברת החשמל לא תבנה תחנה היום פחות מ5-6- מטר, תלוי בסוג. כך שזה, התחנות הן מקור אדיר לקרינה.

צחי: יפה. אז זאת אומרת זה דבר שצריך לשים לב. חברים, זה אנחנו דברים שאנחנו לא בודקים. ואני יודע, אני פוגש אנשים, אנשים לא מסתכלים מסביב. אנשים, אני הרי מלמד בקורסים שלי, שצריכים להסתובב סביב הבית, צריכים להסתכל על כל התשתיות של הבניין. נושא של תחנות טרנספורמציה לא שמעתי שמישהו פעם מסתכל. אז הנה כאן, אבא מאיר את עיניכם ואומר לכם, חברה תפקחו עין, אתם רואים חדר חשמל תבדקו מה זה. אתם רואים חדר חשמל ואתם מתעקשים לקנות את הדירה ואני מזהיר אתכם גם כאן, כשאתם הולכים לקנות דירה להשקעה וראיתם חדר חשמל, קחו מהנדס, תשלמו, אין מה לעשות, תשלמו בדיקת קרינה, שווה לכם לדעת שאין קרינה והכל בסדר, או שיש קרינה ולא בסדר ואז אנחנו לא קונים. מאשר להכניס את עצמכם לבור שאתם לא כל כך רוצים. וכאן, אני חייב להגיד משהו שאמרת, אתה דיברת קודם על נושא של איפה עוברים הכבלים, אז אני רק רוצה להוסיף מילה אחת, שכאשר אנחנו עושים הגדלת חשמל ומה שדיברנו קודם, אנחנו צריכים לבדוק את הכבל שבא לדירה מהלוח הראשי למטה. לפעמים הכבל ואנחנו רוצים עכשיו להגדיל ל3*25 ואולי לפעמים ליותר ואנחנו בבניין מאוד ישן. והכבל שעלה מהלוח הראשי למטה, או מהכניסה של החשמל הביתה…

משה: חובה להחליף את הכבל.

צחי: יפה..

 משה: היום גם, היום גם, אנחנו עושים כבלים לכל החיבורים לדירות היום, זה כבל מינימום של 5*10 הוא מתאים עד ל40 אמפר.

צחי:יפה, אבל מה שאנשים לא מבינים. ואני ראיתי בחור שנקלה לזה, שמעת אותי מספר את זה, שבבניין קומה 4 מישהו עשה החלפת חשמל, עשה לוח ואז הוא לא חשב, גם החשמלאי שלו לא חשב על זה וכשהגיע חברת חשמל לעשות את הטסט, לעשות לו את ההגדלה, אה.. לא רצו לחבר אותו, אמרו לו, הכל נחמד חוץ מהכניסה. ואז פתאום הוא גילה, פתאום הוא גילה שהוא צריך להחליף את הכבל עד למטה, הוא רצה לעשות קיצור דרך ולעשות את זה בתעלות, השכנים אמרו לו "תעלות תעשה בבית שלך, פה אתה תעשה חציבה וסגירה" והוא הגיע להוצאה מעבר לעלות הכבל שהיא הפכה להיות במקרה הזה למרות שהוא יקר, הפכה להיות שולית, מה שעלה לו המון כסף, הון כסף והמון זמן זה העלות של החציבה, של טייח, צביעה של חדר מדרגות, אז בבקשה, הנה קיבלתם עוד טיפ, בבקשה לבדוק.

אבא אנחנו כבר לקראת סוף הפודקאסט ואני חושב שכאן הארת את עינינו לכל הדברים האלה, האם יש לנו עוד איזה טיפ או משהו שאנחנו יכולים ככה לפקוח את העיניים של האנשים ולא נכנסנו לנושא מסחרי ולא נכנסנו לנושא ששם צריך ממש להתאים וצריכים מתכנן שיעשה את זה, אז מעבר לזה שאנחנו צריכים לקחת חשמלאי וחשמלאי אמיתי, לא כמו שאומר לי הקבלן הערבי שלי, "חשמלאי שלנו" שהוא גם אינסטלטור וגם זה ואין לו תעודה. ואבא היה בוועדת ערר פעם של דרגות חשמלאים מטעם בית המשפט אבל, מעבר לזה שאנחנו צריכים להקפיד על הבדיקה של הארקות ושל הלוחות וכל הדברים והקרינות שאתה כאן, אמרת כאן דבר שמאוד מלחיץ.. האם יש עוד איזשהו טיפ שאנחנו יכולים לקחת?

משה: יש עוד משהו אחד, משהו אחד שאנשים לא מודעים לו בכלל, קוראים לו גז "רדון". כל הבטונים היום בחדרי הממ"ד שהם יצוקי בטון, גם בקומה ה7, 8, או ה9 יש בתוך הממ"ד יש גז "רדון" שנובע מהמבנה של המלט, שמערבבים בו פחם, הגז "רדון" זהו גז שגורם לנזק, גורם לקרינה, ואם, במיוחד בממ"דים שלא פותחים את החלונות שם והחלון הוא קטן, לא מאווררים את הממ"ד ואם עושים שם חדר שינה לילדים, טוב לבדוק שאין גם קרינה שם.

צחי: היום למעשה כבר בתקינה חייבים לעשות בדיקה לגז "זרדון"?

משה: עכשיו זה נכון, קודם זה היה נכון רק לדירות קרקע, שהגז נוסע מהאדמה בדירה. האמת היא שלא מודעים לזה, סה"כ בכל ההיסטוריה הארוכה שלי רק בית ספר אחד, עשינו משאבות לשאוב את ה"רדון" כי מסתבר שכמויות המורים שחלו בסרטן בבית הספר, היו מספר המורים שחלו והתחילו לחפש מאיפה זה בא, זה בא מה"רדון" מהמקלטים ששימשו ככיתות לימוד.

צחי: אז כמו שאתה יודע גם כשבנינו את הבניין שאני גר בו, אז עשינו הקפדה ולקחנו יועץ מיוחד לעניין ועשינו כל מה שהיה צריך להגנה מן המרתף, מהיסוד, למנוע את הגז "רדון" והקפדנו על זה וגם בתקינה שעברנו עשינו את זה.

משה: מכינים צינור שעולה לגג להתקנת משאבה, לא ראיתי בחיים שלי משאבה שהותקנה, אבל התקן דורש את זה.

צחי: למרות שאמרתי שאנחנו כבר לקראת הסוף, אמרת משהו עם גג, אני עכשיו רוצה להוסיף לבניין מעלית, אני בבניין ישן ואני רוצה להוסיף מעלית, אני לא מדבר על התקינה של מעלית, אבל אני צריך בשבילה הרי חשמל בנפרד, אממ, יש איזה הנחיות, משהו שכדאי  לדעת האם אני יכול לעשות, אל תכנס לכל העולם האם אפשר להעמיד או לא, אבל בהנחיה הכללית איך אני עושה את ההגדלה לקו של מעלית או אני מזמין קו נפרד למעלית?

משה: המעלית מחובר לה, אם זו לא מעלית פרטית לדירה, המעלית מחוברת לחשמל של חדר המדרגות..

צחי:חשמל ציבורי.

משה: וצריך להגדיל את החשמל הציבורי לגודל שנדרש לאותה המעלית. בד"כ החיבור הציבורי של הבתים היום מספיק גם למעלית רגילה, אבל ברגע שהמעלית קצת יותר גדולה צריך לעשות הגדלת חיבור ואין שאלה בכלל.

צחי:יפה.

משה: עכשיו, רק אזהרה אחת מפני לאלה ש.. מפני שנגענו במעליות, מה שנקלענו, נקלענו עכשיו בתמ"א 38 שאנשים מוסיפים, או לא תמ"א, ברגע שמוסיפים מעלית למכוניות, זו צרה שעולה הון תועפות, הון תועפות ויש המון כישלונות בנושא הזה.

צחי:אתה מדבר על מעליות למכוניות?

צחי: למכוניות. אין ניסיון בארץ לזה ומביאים, מביאים מסין והתקן הסיני הוא לא התקן הישראלי, יש לנו בניין אחד שעשינו בו מעלית, לקח שנתיים עד שעברנו בו את כל הבדיקות ואני לא מקנא בדיירים שם.

צחי:אני בכלל בכל הנושא הזה, אנחנו לא נכנס לכל נושא הזה של המכפילים והפטנטים, צריכים לקחת להתייעץ מומחים לעניין הזה. אני לא אוהב את זה. אתה יודע שאותנו הכריחו לעשות, בבניין שאני גר לעשות שלושה מכפילים והיום חוץ מלהחביא את הסוכה למטה אף אחד לא משתמש וזה מאוד לא פרקטי ומאוד לא נוח ומפתח..

משה:ויקר.

צחי:ועלה לנו, שחטו אותנו בכסף שלא נביע דעה על זה שהעירייה לא נתנו לנו לפרוץ את החללים ולעשות שם את החניות אבל זה ביקורת אחרת.

משה: אבל אנשים היום גם כן, עושים בבתים החדשים, אנשים הולכים ומכפילים.

צחי: בגלל שאין להם ברירה ובגלל שמכריחים אותם לייצר מקומות חנייה והם לא מבינים שאף אחד לא יכול להשתמש בזה וזה להוציא את המכונית ולהכניס את המכונית וזה לעמוד ולעשות את זה עם מפתח, ושאסור להפעיל את זה בשלטים. אבל זה לא הסיפור שלנו. ואני רוצה לסכם, אני רק רוצה לקחת את הניסיון, הניסיון בעשייה של אבא משה, אני צריך לשבת איתו עוד 60 שנה, אני מאחל לעצמי שאני אשב איתו עוד 60 שנה בבריאות טובה איתו ועם אמא שלי, ואני חושב ש, מי שלומד אצלי בקורסים ומי ששומע אותי בהרצאות, יודע שאני מזכיר לא מעט תובנות שקיבלתי מאבא שלי, אני יכול לדבר אתכם שלא בודקים דירה באחוזים אלא מה נשאר ביד, וכל, שלא סליחה על הגסות, אבל לא קונים נכס אם לא עושים פיפי בתוך הנכס, הכוונה סליחה על הגסות, שחייבים לעמוד בתוך הנכס, אם אני אכנס איתו לכל מיני סיפורי נדל"ן והאבא שלי, או סבא שלי יצחק קווטינצקי, אבא של אבא, היה פועל אדמות, היה אז קראו לזה "סרסור" היה מתווך אבל בעיקר היה גועל אדמות והתובנות באות רחוק אחורה ואני יכול גם לדבר עם אבא על נדל"ן שעות. אז, הצלחתי, לעשות איזה משהו שייתן לכם כלים פרקטיים, לכם ולי כלים פרקטיים שאני שומע ועושה שנים בזכותו. ואני מאוד, לא חלמתי שזה יהיה כזה כיף, אני רואה גם את החיוך שלך, אז תודה רבה אבא, אבא משה שהיית פה איתי בפודקאסט ואני חושב שזה, שלא ייעלבו לי אחרים, שזה הפודקאסט הכי מרגש שיכול להיות לי ואני רוצה לעשות איתך עוד אחד ועל זה אנחנו נדבר בנפרד.

אני נהניתי מכל רגע.

אז תודה רבה לכולם. והנה קשה לי אפילו לסיים את זה בגלל שאני בהתרגשות,

אז כאן צחי קווטינצקי עם משה קווטינצקי, אבא משה קווטיינצקי ו..

סבא רבה..

סבא רבה משה קווטינצקי, ואני סבא צחי קווטינצקי.

ואנחנו נתראה בפודקאסט הבא ותודה שהייתם איתי.

 

בלוקריה.

פרק מס' 16- משקיעים בנדל"ן- צחי קווטינסקי מארח את משה קווטינסקי

ברוכים הבאים לעוד פודקאסט של צחי קווטינסקי ונדל"ן בקלות. והפעם אתם יכולים לשמוע בקול שלי שאני לא כמו כתמול שלשום, אני מתרגש.

צחי:בכל פעם שאבא שלי מצטרף אליי, לשיעורים, לנסיעות, שמצטרף אליי לעבודה, יש לי ימים מרגשים. אבל, שאני יושב עכשיו מול אבא שלי ואנחנו רגילים לדבר הרבה, רק אתמול בערב ישבנו ודיברנו, אני צריך לראיין אותו ולשבת איתו בפודקאסט, אז אני, אתם יכולים לשמוע, אתם יכולים לשמוע ומי ששמע את הפודקאסט על שפת הגוף, אז גם שפת הקול, אני מאוד מאוד מתרגש, ברוך הבא משה קווטינסקי וכמו שאני קורא לך, אני לא רגיל לקרוא לך "משה קווטינסקי" אני קורא לך, "אבא" או "אבא משה", אז ברוך הבא לפודקאסט שלי…

משה:ואני לא קורא לך בן, אני קורא לך צחי.

צחי:כן.. אנחנו נעשה היום את הפודקאסט, נחלק אותו לשני דברים. אבא שלי, משה קווטינסקי הוא ממהנדסי החשמל הוותיקים במדינת ישראל, הוא תיכף יספר לנו ממתי, עוסק במה שנקרא במתח גבוה. תכנן שכונות, ערים: מעלה אדומים, ירושלים, בית שמש, בתי מלון, כמעט כל בתי הספר, בתי דת, עם היסטוריה ענקית של בתי מגורים, שכונות. רק פה בכניסה לבניין פגשנו מישהו שדיברנו על מקום שהוא גר, אז בכל מקום הייתה ידו של אבא שלי שם, עם ניסיון אדיר בעולם החשמל וכמובן בעולם הנדל"ן. והיום אני רוצה למקד את הניסיון שלו בלי קשר לזה שנתעסק גם קצת בהיסטוריה, אני רוצה למקד את הניסיון שלו למען כולם, באחד הדברים שאני פוגש המון בשיעורים שלי, בהרצאות שלי, במפגשים שלי, שזה איך מסתכלים על נושא החשמל בדירות, איך מסתכלים על נושא החשמל בנכסים. אבל, לפני שאני אעבור ממש לטיפים ועל הנושאים, אני אשמח שאבא שלי יספר בכמה מילים ולא אני אספר, שאבא שלי יספר בכמה מילים על הוותק שלו בירושלים, שזה גם הופך אותי לוותק שלי, על הוותק שלו בעולם החשמל והנדל"ן ניתן לזה כמה מילים ומשם נמשיך הלאה, ברוך הבא אבא ואני אשמח שתספר לכולם את מה שאני פחות או יותר יודע.

משה :טוב, לעולם החשמל הגעתי במקרה. קיבלתי שחרור מוקדם מהצבא, באתי לטכניון ונרשמתי למכונות, מפני שהמשפחה שלי, של ההורים, של סבא היו מסגרים, היו ברזל ועבודות אש. נרשמתי למכונות וכמובן שלא התקבלתי ברגע האחרון, ואמרו לי תלמד חשמל ואחר כך תעבור. וכמובן, שלעבור לא עברתי. ונשארתי בחשמל, זרם חזק. וגמרתי מ1957, הייתי צריך להשלים שירות צבאי של שנה ואז נכנסתי לעולם החשמל, נכנסתי לעבוד במשרד הפיתוח שהיה אז, הבוס שלי היה רק עובר, מי שכתב את חוקי החשמל ויצר את המושג הזה חשמלאי ומהנדס חשמלאי וכל הנושא הזה של רישיונות ורישויים וכל תקנות החשמל, כל חוקי החשמל הוא בנה את הכל מאפס ויצר ונתן למדינה את הידע הכי גדול שיכול להיות בחשמל. אבל הייתי צריך לעסוק בענייני משפחה ועזבתי את המשרד. ופתחתי משרד ב-1961, פתחתי את המשרד בדירה של אמא שלי ומשם התקדמנו.

צחי: יפה, אז אם אנחנו מבינים שאנחנו כבר, קשה להגיד את הכמות של השנים, אבל אנחנו 60 שנה בעולם החשמל מאז שאני זוכר את אבא כעצמאי, הוא בעולם הזה ומוביל אותו. אני חושב שבכל השנים האלה, בכל השנים האלה, אחד הדברים ומי ששומע אותי מדבר המון בהרצאות ובקורסים יודע שאני כל היום מצטט אותך ומצטט טיפים ומצטט דברים. אז, אני לא רוצה כאן להיכנס לטיפים שלימדנו בעולם הנדל"ן, וזה מי שרוצה שיבוא וישמע אותי. אני מאוד חשוב לי ואתה גם לימדת אותי כל הדרך הזאת איך, איך להיות פרקטי, איך לעשות גם אנחנו חיים- חיים פרקטיים. ואיך אנחנו מתייחסים לדברים. למשל, אחד הדברים ואני רוצה להתחיל דווקא מזה שאני קניתי דירה ואני רוצה, אני רוצה לעצב אותה, אני רוצה לתכנן אותה, אני רוצה לעשות נקודות חשמל, אתה הסברת לי שיש כללים איך אני מסתכל על הדבר הזה, החל מי איפה לשים את הדברים ואיך אני יודע איפה לשים והחל מהחלטה איזה כמה צריך שיהיה לי שמה חיבור והכל, אז אני רוצה שתיקח אותנו למקום הזה- של איך אני, איך אני, איך אני מתכנן איך אני עושה את החשיבה הראשונה או בכלל של איך לעשות את הדירה שאני קונה או שאני' או את הנכס שאני לוקח על עצמי .

משה:תראה מה שחשוב בדירה זה העיצוב של הדירה. אנחנו לא ניגשים לעולם, לא ניגשים לתכנן חשמל בדירה בלי שאנחנו מקבלים עיצוב של הדירה. איפה המיטה ואיפה השולחן ואיפה המקרר ואיפה התנור. בלי זה עד היום, עד היום, לא תכננתי דירה בלי שקיבלתי עיצוב דירה. ברגע שיש לי את העיצוב אני יודע איפה לשים את האביזרים אני יודע איפה כל דבר.

צחי :למה? למה חשוב? אני רוצה שאנשים יבינו, אני זוכר כשאנחנו היינו ילדים ולימדת אותי, היית מלמד אותנו כל מיני דברים, היית מלמד אותנו לחתוך בקרטונים ולעצב את הרהיטים, היום כבר לא  צריך את זה. אבל, למה זה מאוד חשוב לשים את הארון ולשים את הדברים לפני שמתכננים את התשתיות של הדירה?

משה:ברגע שאתה מסדר, הדירה אתה מעמיד את המיטה בחדר השינה, לפי זה אתה רואה פתאום שהאדריכל שם את החלון במקום לא נכון, שם לך את דלת במקום לא נכון, הכל נראה אחרת  אתה פתאום מוצא דברים שלא נכונים. ובאמת הבית הראשון שבניתי, שהייתי שותף לבנייה שלו, האדריכל החזיק אדריכל מתחיל, שהוא בנה בזרע פינה בעיתים, כשהוא הגיש את התכנית של הדירה, של הדירות שהוא תכנן, הוא הגיש גם דוגמא איך נראית הדירה עם הכורסא, עם שולחן ועם הספל על השולחן..

צחי:מה שאתה רוצה להגיד באופן עקרוני, זה שאנשים לא מודעים לזה, שאם לא מציבים את הרהיטים בעצם הדירה יכולה לא לעבוד. אנחנו יכולים לפנטז, אנחנו יכולים לשים את הדברים ולפני שאנחנו נכנסים בכלל להתאמה של עולם החשמל, יכול להיות שלא יהיה מקום לשים את השולחן ויכול להיות שלא יהיה מקום לשים את הכיסא ויכול להיות שלא יהיה מקום לשים את המיטה או לשים ארון והדברים לא יעבדו. והיום לא צריכים כבר את מה שאמרת, לשים את הזה, היום כבר עושים הדמיות, היום אפילו ילד עושה את זה.

משה:היום במחשב אתה יכול לרהט את הדירה ולעשות.. אבל גם, זה בלי, בלי, בלי ריהוט אתה לא ניגש לחשמל. אתה לא ניגש לחשמל. ואנשים כועסים עליי והקבלנים כועסים עליי, אומרים לי "מה אתה צריך את זה, אתה הניסיון שלך" אמרתי- אין, לא מתחיל לתכנן, אני רוצה לראות איפה אדריכל קבע את המקום לטלוויזיה ואיפה הוא קבע את הדברים האלה, בלי זה אי אפשר לתכנן שום דבר.

צחי:אתה כמו שלימדת אותי כשאתה מקבל את התכניות הריקות, אתה שם אותם בתחתית הערימה גם אם הן מאוד דחופות, בכדי שבסופו של דבר זה לא יעזור, אה, יש שינוי וכאן אמנם אנחנו לא בטיפי אדריכלות, אבל אתה גם לימדת אותי שאתה שם שולחן אוכל ואתה שם לראות שהכיסא זז אחורה והוא נפתח ואיך נפתחת הדלת. ואני חושב שזה הדברים האלה שלימדו אותנו הרבה על החיים. אז בעצם למעשה כשאתה מקבל את התכניות האלה, אתה יכול בעצם לשים את הנקודות, אתה יכול לשים. בוא תיתן לי בכמה מילים, אם בן אדם עכשיו עושה וגם דירות להשקעה, עושה דירות מאפס ומחדש את החשמל, מה הוא צריך לשים דגש, חדרים, חשמל מבחינת החיבורים ומבחינת הכל.

משה:נתחיל מהדבר הכי חשוב, זה לוח החשמל, לוח החשמל היום, יש חוקים, יש בעיית קרינה. בעיית הקרינה הפכה לגורם ענק בנושא התכנון. כל דבר היום נבחן עד כדי כך שהיום כבר יש, כמות אדירה של מהנדסי קרינה, אנשים שהתפקיד שלהם לבדוק את הקרינה בבניין, בשכונה וברחוב. לוח החשמל חייב להיות כך, כשאתה יושב למשל, שהראש שלך לא יהיה מאחוריו שולחן או שהמיטה כשאתה שוכב שהלוח לא יהיה בקיר מעל הראש שלך. נושא מקום הלוח זה דבר ראשון.

צחי:אני רוצה כאן, שנייה לעצור אותך אבא, בגלל שכאן, אני רוצה לקחת אותך למקום, אנחנו באים הרבה פעמים לדירות ישנות ואני בעיקר אתה יודע מתעסק בדירות ישנות. ואנחנו מוצאים לוחות בגובה שני מטר, אנחנו מוצאים לוחות בכל מיני מקומות מוחבאים, לוחות בחוץ ובכל מיני פטנטים. וכשאנחנו באים בחלק מהמקרים מגדילים את החיבור או שאנחנו צריכים לעשות חיבור מחדש של חברת חשמל, באים החברה ואומרים לנו אדוני לא תקין ולא תקני ולא נכון. אז כאן, חובה לדעת את התקן ובגלל זה צריך להתעסק עם חשמלאי מוסמך או חשמלאי שלנו. אז אולי תגיד לנו שתי מילים על הדבר הזה?

משה:אין, היום, מאז שיצרו את החוקים, אדם אסור לו להתעסק בחשמל אם אין רישיון. הרישיונות מתחלקים לפי גודל האמפראז' שצריך, חשמלאי עוזר, חשמלאי מוסמך, חשמלאי ראשי, חשמלאי מהנדס והדרגה הגבוה ביותר. לכל דרגה מותר לו עד גבול מסוים, עד חשמלאי רגיל יכול לעבוד היום עד 63 אמפר- 80 אמפר, הוא לא יכול לעבוד על דירה יותר גדולה או מתקן יותר גדול. הוא צריך לעבור ולעלות בדרגה וחייב לעבור מבחנים וחייב, אף פעם לא היו המבחנים קלים.

צחי: אוקיי, הדירות שאנחנו מסתדרים בסטנדרט זה חשמלאי מוסמך, נכון?

משה: כן. מה שקרה שכל התחלת החשמל הייתה שנתנו לדירה, בחדר הייתה מנורה אחת ושקע אחד וזה צמח ל22  שקעים בחדר ו20 מכשירים שונים ו20 ו…

צחי:אז היום בוא באמת ניקח את זה קדימה, מה שאנשים רוצים לשמוע דברים פרקטיים. מה אנחנו צריכים היום שאנחנו נכנסים לדירה, בוא ניקח את המטבח, ניקח את הסלון, ניקח את החדרים, בוא בכמה מילים, ואני לא מדבר על תקני משרד השיכון וזה. אנחנו היום כשאנחנו משפצים את הדירות שלנו, שאנחנו עושים, מה אנחנו צריכים להקפיד שיהיה וחשוב מאוד שאנחנו נדבר גם על נושא הארקה, שזה דבר שהחדרת לנו לראש עם כל הבעיות של זה. אתה יודע מה בוא נתחיל מהסוף הארקה אנחנו באים בדירה הישנה האם בהכרח יש שמה הארכה?

משה:מה שחל שינוי במהפכה של הארקה, שהיום בבתים החדשים כל היסודות מקיפים את הבית בפס הארקה מסביב, כך שכל הבית נמצא בפוטנציאל אחד של…למשל דוגמה קיצונית, נכנסתי למוזיאון במינכן, חדר שכולו היה מחובר, חיברו את הכלוב למטח גבוה וישבתי בפנים וקראתי עיתון, מדוע? הכול היה מאורק ואני לא הרגשתי שום דבר.

הארקה חשובה מפני שהיא בזכות הארקה מתפתח זרם שמצליח להקפיץ את ממסר הפחת  את להבטיח את המעמד, להבטיח שהוא יקבל מספיק זרם כדי שהוא תוך חמש שניות להפסיק את החשמל ולהגן על אנשים. נוסף על המעמד יש שלנו את הממסר פחת שהוא הפך לחוק במדינת ישראל בדיור. שבכול לדירה, הממסר פחת ברגע שיש זליגה על האדמה, ברגע שיש לי זליגה ב של 30 מיליאמפר הפחת קופץ.

צחי: מה קורה בבתים ישנים? הרי בבתים ישנים אנחנו מגלים לא פעם כשאנחנו נכנסים אין הארקה? פתאום איפה נעלמה הארקה?

משה: נעלמת הארקה מפני שכל הארקה הייתה מבוססת על צינורות המים. צינורות המים היו מגולוונים צינורות מתכת.  בעולם החדש אין צינורות מתכת.  היום כל הצנרת בחוץ כל הצנרת שמגיעה לבניין וכל הסרט הזה זו צנרת פלסטיק. הצנרת הפלסטית לא מעבירה את הארקה. אז צריך ליצור מקור הארקה. והיום בדירות הישנות אין את זה. אז צריך, צריך.. אז מה שאנחנו עושים, אם זה בית בודד אנחנו מקיפים בפס מסביב, קוברים באדמה ומחברים, מחפשים ברזל שיש בבניין או בדירה ומתחברים אל הברזל שבתוך הבטון, אם שמו ברזל בתוך הבטון, ומשפרים. והכל תחת זה שממסר פחת שומר עלינו שאם יש זליגה, 30 מילאמפר הוא מספיק.

צחי:כאן מה שאבא רוצה להגיד זה כשאנחנו באים היום לדירות ישנות ולדירות בכלל שבאמת היה שם צנרת ברזל, זה לא משנה אם בדירה שלנו לא החליפו, מספיק שלא החליפו או שהחליפו בדירות אחרות או מישהו ניתק את הבראשי או משהו ושינו את הצינורות, קודם כל אנחנו צריכים שחשמלאי יבדוק לנו אם יש לנו הארקה. גם לפעמים אם אנחנו לוחצים על הפחת ויש שם את הכפתור שמקפיץ ולכאורה בודק, אני זוכר את הסיפורים שאבא שלי סיפר לי על בית הספר שהיה שם הרבה מסורים חשמליים, ושמנהל בית הספר היה משוכנע שיש לו הארקה וכשבבדקו את זה הסתבר שאין לו שם כלום. קודם כל לבדוק וכשאתם בודקים קחו חשמלאי מוסמך ואל תעשו דבר, תזכרו דבר אחד, החיים של הדיירים שלכם בידיים שלכם ואם מישהו יתחשמל לכם בדירה מחר כשאתם תצטרכו לתת את הדין מול ביטוח או מישהו, א' אנחנו לא רוצים להיות בסיטואציה הזאת. ב' אנחנו נשלם על זה מחיר כבד. אז זה בנושא של הארקת יסוד.

משה:בנוסף, הוא חייב לבדוק את הבידוד של מערכת החשמל. ה שני דברים שנבדקים, בידוד והארקה.

צחי:או, זה חשוב, איך בודקים בידוד?

משה:יש מכשיר מגר, שמודד, היום כבר הכל אלקטרוני, כבר יש דברים חדשים. חשמלאי מוסמך יודע לבדוק את הבידוד, ואם הבידוד לא טוב, חברת החשמל מנתקת את החשמל בדירה.

צחי:אז מה שזה אומר, שבאמת כשאנחנו מתעסקים בדירה גם אם אנחנו לא צריכים להחליף את המערכת ואם אנחנו צריכים להחליף על אחת כמה וכמה אז בוא נתעסק עם חשמלאים בעלי מקצוע. וכאן אנחנו הולכים לעוד מצב כשאנחנו באים לדירה, ואני זוכר שאני צריך לחזור למה אנחנו רוצים חדרים, בוא נלך למצב הזה שאנחנו רוצים עכשיו לעשות הגדלה.

אני יודע כשגדלתי שחיבור בסיס של בית היה 1 כפול 25, זה  פאזה אחת של 25 אמפר, הגדילו את זה ל 3 כפול 25 או שבבסיס אחד כפול 40, נכון. הגדילו את זה, אחד כפול 40. זאת אומרת שהיום בדירות בסיסיות יש אחד כפול 40 אמפר.

 

משה:יש עדיין דירות ישנות באחד על 25.

צחי:האם כשאני רוצה להגדיל את זה מ 25 ל ,40 נתקלתי בזה דווקא בימים האחרונים, האם אני צריך לעשות משהו מיוחד או שאני רק צריך להחליף את הפיוז?

משה:לא צריך את לוח החשמל להתאים לגודל החיבור מבחינת המעמד הראשי, הפחת, פסי צבירה שלו, חיבורים שלו וכל זה, והוא צריך ברגע שהוא מזמינים הגדלת חיבור הם חייבים לאחד כפול 40 מאחד כפול 25. זה אוטומט, זה בסיס. זה קל להגדיל, חברת החשמל מאפשרת את ההגדלה אחד על 40 זה כבר דבר בסיסי שנותן הרבה מאוד לדירה. זה כמובן לא בדירה של היום. והחיבור הסטנדרטי שהפך היום כסטנדרט זה 3 ל25, עכשיו ברגע שהם נכנסים מתחילים להביא חימום בחשמל מתחילים להביא מזגנים ומתחילים להביא זה, צריך לעבור לעלות לדרגה יותר גבוהה, אז הדרגה אחרי זה, זה 3 על 40 ועולים, עולים, מגיעים גם ל 3 על 63.

צחי: כמו אצלי.

משה: ועולים הלאה 3 על 80. והיום הדירות הגדולות מאוד גם אנחנו מחברים אותנו עם 3 * 160.

 צחי: אז אני רוצה להישאר איתנו בקטנות למרות שאנחנו מדברים גם לאלה שיש להם את הגדולות אנחנו באנו ראינו דירה שיש לנו בסיס של אחד כפול 40. ואנחנו, אנחנו לא נתחיל לחשב כאן ואנחנו לא במקום כזה אבל אנחנו היום עוברים כמו שאמרת, אתה אמרת את זה תוך כדי דברים, היום אנחנו כבר עושים חימום בחשמל ואנחנו מחזיקים תמי 4 ואנחנו עושים תנור שאנחנו אופים ויש לנו מקרר ויש כאלה שגם מחזיקים מה שאני לא אוהב את כל האטמורים וכל הפטנטים שאני פחות אוהב אותם, מתי בן אדם יודע ואיך הוא, מה הוא צריך לעשות בשביל לדעת אם הוא צריך לעשות את ההגדלה ותיכף  נחשב  במה כרוחה ההגדלה.

משה: אם הוא איש של חישובים יש מחשבון בחברת חשמל של כל של האימפראז' של כל מכשיר ומכשיר הוא יכול לחשב לעצמו את זה. אבל הנכון, מה שקורה מה שאנשים עושים, מתייעצים עם החשמלאי הוא אומר להם "לפי מה שאני רואה, מתאים לכם פה 3 על 40," לא נכנסים לחישובים מתמטיים גדולים אבל גם בקלות ניתן לחשב את זה בעזרת המחשבונים של חברת החשמל.

צחי:אז יפה, אז עכשיו אנחנו צריכים להגדיל חשמל ואנחנו באמת רוצים גם שקט ואנחנו יודעים גם שאחת הבעיות בדירות הישנות זה החלוקות של מעגלים שמתחברים אליהם. ועכשיו אנחנו צריכים להגדיל או לחילופין או מתי אנחנו נתקלים בצורך זה שאנחנו קונים דירה שבורה דירה שכבר לא מחוברת שלושה חודשים ואחרי שלושה חודשים חברת החשמל מנתקת את הדירה מהחשמל ואז אנחנו צריכים לעשות את כל הפעולה מחדש, אז כבר אמרתי קודם שיש לנו בלוח מאוד חשוב לי לדעת גם אם אני נכנס היום לדירה, איך אני יודע אם אני צריך להחליף את "הממתים" את המפסקים, איך אני יודע? אני לפעמים רואה ממתים אנחנו לא, אני בטח לא מבין בזה לי יש רישיון בטריה אחד וחצי וולט, אז איך אנחנו יודעים מתי אנחנו צריכים להחליף גם את המפסקים בטח שצריך להחליף את הלוח את הריליי פחת אתה תמיד ממליץ להחליף למשהו שהוא חדש ורגיש ומה זה אומר מבחינת הכבלים? מה אנחנו צריכים לעשות כשאנחנו מגיעים?

משה: כשאתה נכנס לדירה להחליף חוטים בדירה זה קשה, קשה מאוד ולא צריך את זה, אפשר לחיות עם בד"כ כלל, אלא אם כן ברגע שמתחילים לחבר מכשירים יותר כבלים למשל במטבח או למזגן צריך להחליף את החיווט.

 צחי:גם אם זה החוטי בד של פעם? שאני לפעמים נתקע בהם בבתים.

משה: החוטי בד של פעם היו חוטים מצוינים. הייתה להם רק בעיה אחת עם החשמלאי לא, לא, לא הרחיק את הבד מהגיד של הנחושת, הבד הזה העביר רטיבות. לפעמים בדקנו מתקן ובסוף אמרתי לחשמלאי, לך תפתח ותנקה, תזיז את הבד, והכל עבד והכל היה בסדר, כך שהחוטים היו טובים. הבעיה הייתה זה בעלי המקצוע שלא ידעו לעבוד נכון.

משה:עכשיו היום להגדיל חשמל בדירה מבחינת חברת החשמל זה לא סכומים גדולים בכלל. זה סכומים טובים לכל נפש. אבל מה חייבים לעשות אז בדיקה של הדירה.

צחי:טסט מה שכולם מכירים.

משה:ואז חשמלאי בודק את הארקה, בודק את הבידוד, מחליף אביזרים, מתקין מחליף בתי תקע עם שקעים, מנורות אם לא ממתכת חייבים שתהיה הארקה מתאימה.

אני חושב שהדבר הטוב שקורה, כשמגדילים חשמל, הרי מי שלומד אצלי ומי שעובר אותי יודע, שאנחנו מקפידים בקנייה של דירה, תמיד על שני סוגים של מערכות לפני קוסמטיקה שזה חשמל ומים. קודם כל זה המים. שהמים מבחינת נזק שהם יכולים לעשות עם זה בלתי רגיל. כמובן החשמל. זה היום בין קו שאנחנו עושים דירה אז מנורות אנחנו מחליפים, אנחנו כבר לא נותנים לפנדלים כאלה ואנחנו תולים מנורות הלוגן אז אני חושב שהרווח..

משה:או מנורות לדים..

צחי: היום מנורות לד שמחוברות לתקרה וזה נוח, ואנשים לא מתעסקים לנו בחשמל ולא נוגעים לנו בחוטים וזה תענוג. היופי אבל, שזה באמת, וכאן מה שאבא אומר, אנחנו מנצלים את ההזדמנות הזאת בין כה וכה לעשות סדר בדירה ואנחנו לוקחים את הביטחון, אז לפעמים עדיף לעשות את ההגדלה הזאת, לעשות את השינוי הזה בלוח וזה עולה לנו כמה שקלים זה ברור, אבל זה עושה לנו סדר בתוך הדירה.

משה: חשוב לראות מה מצב הלוח, איך החווט נעשה בתוך הלוח, אי אפשר להסתכל על הלוח ולהגיד על לוח תקין או לא תקין אי אפשר. לפי מבט רואים רק כמה ידיים הועברו על לוח זה ואם לא רצוי להחליף אותו בכלל. והאמת היא כשנכנסים לדירה ישנה עם לוחות ישנים זה רק לעשות חדש ולעשות לוחות חדשים. ויש תקנות שאומרות מה גובה הלוח, שהלוח לא יכול להיות מעל שני מטר, חייב להיות פחות משני מטר ולהתחיל ב1.40 מטר, אם יהיה אפשר. אז לא להתקין לוח בחדר אמבטיה או במקום, במקומות מסוכנים. כמו שאמרתי בהתחלה התחלה, הלוח צריך להיות מרוחק מאדם שנמצא…

צחי: מרוחק ונגיש.

משה: מרוחק, כן. לא מאחורי ראש של בן אדם שיושב בגלל בעיות קרינה.

צחי: יפה, כאן כמובן, אני נתקלתי בזה ממש לפני שבועיים בדירה שרכשתי עבור לקוחות שאנשים שמו ונטה בתוך מקלחת, אז זה כמובן הדברים שצריך להקפיד. אבל עוד פעם שעכשיו בנאדם עושה כבר את כל החשמל מחדש, מה הוא צריך להקפיד לשים בחדרים ובסלון?

משה: היום, היום יש התקדמות עצומה. אבל לא היה שנים לא הייתה שום התקדמות בזה ואביזרים היו קצת יותר יפים במקום קופסא עגולה קופסה מלבנית של ניסקו כולם קוראים לה היום יש, היום הגענו למצב שאפשר אביזרים החדשים ביותר שאתה יכול להתקין את האביזר רגיל ואביזר חכם בזה, ואח"כ לתכנת אותו להפעלה דרך wfi

צחי: אפילו דרך וואיפי

משה: כן, אתה יכול אח"כ לשנות. אתה לא חייב בהתחלה כשאתה קונה דירה. אתה יכול אח"כ לתכנת אותו לדימינג וללא דימינג, להפעלה בשבת או להפעלה בשעה מסוימת, הכל ניתן להפעלה באביזר בקופסה הרגילה. בקופסא המיוחדת. אבל זה נותן המון, המון אפשרות מה שקרה שהשקענו בחשמל חכם,

צחי:אצלי בבית…

משה: אלפי דולרים, כשישאלו אותי תמיד ם לעשות חשמל חכם בבית או לא אני אגיד תלכו לבן שלי תשאלו אותו הוא יגיד לכם לא.

צחי:  (גיחוך) יפה, אז בוא אני, יש עוד נושא שמאוד מציק לי שאני מרגיש שאני חייב לדבר איתך עליו.. אנשים אני רוצה קצת לצאת מהדירות ודיברת קודם על קרינה. וכבר רועד לי הגוף כמה זמן כבר להגיד את זה. וזה דבר שאני יודע שהוא בבעיה ואתה גם לימדת אותי את זה שאנשים לא מודעים לזה, אנשים לא מודעים לזה, אבל יש בחלק מהבניינים חדרי טרנספורמציה יש בחלק מהבניינים קירבה לכל מיני תחנות טרנספורמציה, אנשים לא מבינים את המשמעות של זה, אנשים קונים דירות מעל זה מתחת לזה, האם אתה יכול להאיר את עינינו, אלף מה זה חדר טרנספורמציה? זה שאנשים יבינו לא כל אחד יודע מה זה, לא כל אחד מבין שיש את זה בבית. או איך מזהים את זה? וב' מה הסכנה שיש בזה?

משה:אז בוא נתחיל מהתחלה, כשאדם יושב על המרפסת ומול העיניים שלו חוטי החשמל של חברת החשמל, יש קרינה שמאוד מסכנת את האדם שיושב במרפסת. אז היום במגמה, זאת אומרת, היום כל השכונות החדשות זה הכל כבר תת קרקעי, כך שאין את הבעיה הזו של הקרינה. אבל, אם אני בא לקנות דירה ויש שעומד עמוד טרנספורמטור מול המרפסת,

צחי: עמוד טרנספורמטור אנחנו מזהים בעצם, עמוד שיש עליו וזה מתקן כזה גם אם אנחנו לא מזהים הוא נראה כמו שנאי של…

משה: שנאי גדול עם גוש מתכת וחוטי חשמל, אז אנחנו צריכים להתרחק מהדירה הזו מפני שהקרינה, הקרינה הזו היא גדולה מאוד. עכשיו, מה שצריך, מה שהיום מקפידים כשבאים לבית, אסור שיהיה ארון חשמל על קיר של הדירת מגורים, על הקיר של הדירה עצמה אסור יהיה ארון חשמל. אותו הדבר גם צנרת, כל הכבלים שעולים בארון החשמל הראשי לדירות למעלה אסור שיועברו על הקיר של הדירה המגורים.

צחי: אז איפה הם עוברים בפיר?

משה: הם צריכים לעבור בקירות שהם לו גובלים עם הדירה עצמה. כמו חדרי המדרגות, כמו מעלית. עכשיו מה שקורה, מה שקורה היום החיבור לבית הוא בדרך כלל היום זה כבר החיבור בדרך כלל עם כבל שנכנס מתחת לאדמה אז גם אותו כבל שנכנס לאדמה אסור שיעבור מתחת לרצפה של הדירה ממש. כשאתה יושב בדירה והכבל נמצא בקומת החניה מתחת לדירה ומקרין כלפי מעלה.

צחי: וזה דברים שקשה לנו לבדוק, איך אנחנו יכולים לדעת את זה?

 משה: אם רוצים להיות, להיות חכמים מזמינים מהנדס קרינה שבא ומודד.

צחי: הבנתי. אבל אין לנו דרך…?

משה:  מפתיע אותנו כמה שהם, מה הם עושים. עכשיו..

צחי:אני חושב שזה דבר הכי חשוב לאלה שרוצים לבנות דירת מגורים וממש הולכים לחיות במקומות ולא מודעים לעניין הזה. אבל בוא נחזור רגע לחדרי הטרנספורמציה.

משה: עכשיו, בתוך בניינים, רק בבניינים הגדולים, יש תחנות בתוך, לפעמים יש תחנה בתוך הבניין. היום החדר בתוך הבניין, הוא צרה צרורה מפני ש..

צחי: בייחוד בבניינים הישנים.

משה: צרה צרורה מפני שאם אני הולך לקנות דירה קרובה לתחנה ואני לא אמדוד, תחילה לא יבוא מהנדס וימדוד את הקרינה מהתחנה, אני לא אכנס לדירה.

צחי: זאת אומרת שאם אני גם לא מבין, ואני בא עכשיו לבית מעבר לזה, שזה אחת הסיבות שלימדת אותי שצריך לעמוד בבניין מעבר לסביבה, צריך גם לעשות רגע סיבוב מסביב ולהסתכל אם יש פתח וגם דרך החניה ולהסתכל, הרי סה"כ חדר טרנספורמציה צריך להיות במקום נגיש שאפשר יהיה להחליף שם את הטרנספורמטור והכל ויש לו כלים, אם יש שם חדר חשמל והכל, אופ המוד הוא בו נבדוק אם אנחנו יכולים להיות שם.

משה: היום בתכנון אנחנו מקדישים זמן רב, מקדישים ממש זמן רב, גורם לשינויים בתכנון האדריכלי כדי להרחיק את התחנה אם צריך לעשות אותה בתוך הבניין ולהרחיק אותה ואם התחנה עומדת בחצר והיא צריכה להיות  6 מטר מקיר הבית, והאם היא פחות מ6 מטר, חברת החשמל לא תבנה תחנה היום פחות מ5-6- מטר, תלוי בסוג. כך שזה, התחנות הן מקור אדיר לקרינה.

צחי: יפה. אז זאת אומרת זה דבר שצריך לשים לב. חברים, זה אנחנו דברים שאנחנו לא בודקים. ואני יודע, אני פוגש אנשים, אנשים לא מסתכלים מסביב. אנשים, אני הרי מלמד בקורסים שלי, שצריכים להסתובב סביב הבית, צריכים להסתכל על כל התשתיות של הבניין. נושא של תחנות טרנספורמציה לא שמעתי שמישהו פעם מסתכל. אז הנה כאן, אבא מאיר את עיניכם ואומר לכם, חברה תפקחו עין, אתם רואים חדר חשמל תבדקו מה זה. אתם רואים חדר חשמל ואתם מתעקשים לקנות את הדירה ואני מזהיר אתכם גם כאן, כשאתם הולכים לקנות דירה להשקעה וראיתם חדר חשמל, קחו מהנדס, תשלמו, אין מה לעשות, תשלמו בדיקת קרינה, שווה לכם לדעת שאין קרינה והכל בסדר, או שיש קרינה ולא בסדר ואז אנחנו לא קונים. מאשר להכניס את עצמכם לבור שאתם לא כל כך רוצים. וכאן, אני חייב להגיד משהו שאמרת, אתה דיברת קודם על נושא של איפה עוברים הכבלים, אז אני רק רוצה להוסיף מילה אחת, שכאשר אנחנו עושים הגדלת חשמל ומה שדיברנו קודם, אנחנו צריכים לבדוק את הכבל שבא לדירה מהלוח הראשי למטה. לפעמים הכבל ואנחנו רוצים עכשיו להגדיל ל3*25 ואולי לפעמים ליותר ואנחנו בבניין מאוד ישן. והכבל שעלה מהלוח הראשי למטה, או מהכניסה של החשמל הביתה…

משה: חובה להחליף את הכבל.

צחי: יפה..

 משה: היום גם, היום גם, אנחנו עושים כבלים לכל החיבורים לדירות היום, זה כבל מינימום של 5*10 הוא מתאים עד ל40 אמפר.

צחי:יפה, אבל מה שאנשים לא מבינים. ואני ראיתי בחור שנקלה לזה, שמעת אותי מספר את זה, שבבניין קומה 4 מישהו עשה החלפת חשמל, עשה לוח ואז הוא לא חשב, גם החשמלאי שלו לא חשב על זה וכשהגיע חברת חשמל לעשות את הטסט, לעשות לו את ההגדלה, אה.. לא רצו לחבר אותו, אמרו לו, הכל נחמד חוץ מהכניסה. ואז פתאום הוא גילה, פתאום הוא גילה שהוא צריך להחליף את הכבל עד למטה, הוא רצה לעשות קיצור דרך ולעשות את זה בתעלות, השכנים אמרו לו "תעלות תעשה בבית שלך, פה אתה תעשה חציבה וסגירה" והוא הגיע להוצאה מעבר לעלות הכבל שהיא הפכה להיות במקרה הזה למרות שהוא יקר, הפכה להיות שולית, מה שעלה לו המון כסף, הון כסף והמון זמן זה העלות של החציבה, של טייח, צביעה של חדר מדרגות, אז בבקשה, הנה קיבלתם עוד טיפ, בבקשה לבדוק.

אבא אנחנו כבר לקראת סוף הפודקאסט ואני חושב שכאן הארת את עינינו לכל הדברים האלה, האם יש לנו עוד איזה טיפ או משהו שאנחנו יכולים ככה לפקוח את העיניים של האנשים ולא נכנסנו לנושא מסחרי ולא נכנסנו לנושא ששם צריך ממש להתאים וצריכים מתכנן שיעשה את זה, אז מעבר לזה שאנחנו צריכים לקחת חשמלאי וחשמלאי אמיתי, לא כמו שאומר לי הקבלן הערבי שלי, "חשמלאי שלנו" שהוא גם אינסטלטור וגם זה ואין לו תעודה. ואבא היה בוועדת ערר פעם של דרגות חשמלאים מטעם בית המשפט אבל, מעבר לזה שאנחנו צריכים להקפיד על הבדיקה של הארקות ושל הלוחות וכל הדברים והקרינות שאתה כאן, אמרת כאן דבר שמאוד מלחיץ.. האם יש עוד איזשהו טיפ שאנחנו יכולים לקחת?

משה: יש עוד משהו אחד, משהו אחד שאנשים לא מודעים לו בכלל, קוראים לו גז "רדון". כל הבטונים היום בחדרי הממ"ד שהם יצוקי בטון, גם בקומה ה7, 8, או ה9 יש בתוך הממ"ד יש גז "רדון" שנובע מהמבנה של המלט, שמערבבים בו פחם, הגז "רדון" זהו גז שגורם לנזק, גורם לקרינה, ואם, במיוחד בממ"דים שלא פותחים את החלונות שם והחלון הוא קטן, לא מאווררים את הממ"ד ואם עושים שם חדר שינה לילדים, טוב לבדוק שאין גם קרינה שם.

צחי: היום למעשה כבר בתקינה חייבים לעשות בדיקה לגז "זרדון"?

משה: עכשיו זה נכון, קודם זה היה נכון רק לדירות קרקע, שהגז נוסע מהאדמה בדירה. האמת היא שלא מודעים לזה, סה"כ בכל ההיסטוריה הארוכה שלי רק בית ספר אחד, עשינו משאבות לשאוב את ה"רדון" כי מסתבר שכמויות המורים שחלו בסרטן בבית הספר, היו מספר המורים שחלו והתחילו לחפש מאיפה זה בא, זה בא מה"רדון" מהמקלטים ששימשו ככיתות לימוד.

צחי: אז כמו שאתה יודע גם כשבנינו את הבניין שאני גר בו, אז עשינו הקפדה ולקחנו יועץ מיוחד לעניין ועשינו כל מה שהיה צריך להגנה מן המרתף, מהיסוד, למנוע את הגז "רדון" והקפדנו על זה וגם בתקינה שעברנו עשינו את זה.

משה: מכינים צינור שעולה לגג להתקנת משאבה, לא ראיתי בחיים שלי משאבה שהותקנה, אבל התקן דורש את זה.

צחי: למרות שאמרתי שאנחנו כבר לקראת הסוף, אמרת משהו עם גג, אני עכשיו רוצה להוסיף לבניין מעלית, אני בבניין ישן ואני רוצה להוסיף מעלית, אני לא מדבר על התקינה של מעלית, אבל אני צריך בשבילה הרי חשמל בנפרד, אממ, יש איזה הנחיות, משהו שכדאי  לדעת האם אני יכול לעשות, אל תכנס לכל העולם האם אפשר להעמיד או לא, אבל בהנחיה הכללית איך אני עושה את ההגדלה לקו של מעלית או אני מזמין קו נפרד למעלית?

משה: המעלית מחובר לה, אם זו לא מעלית פרטית לדירה, המעלית מחוברת לחשמל של חדר המדרגות..

צחי:חשמל ציבורי.

משה: וצריך להגדיל את החשמל הציבורי לגודל שנדרש לאותה המעלית. בד"כ החיבור הציבורי של הבתים היום מספיק גם למעלית רגילה, אבל ברגע שהמעלית קצת יותר גדולה צריך לעשות הגדלת חיבור ואין שאלה בכלל.

צחי:יפה.

משה: עכשיו, רק אזהרה אחת מפני לאלה ש.. מפני שנגענו במעליות, מה שנקלענו, נקלענו עכשיו בתמ"א 38 שאנשים מוסיפים, או לא תמ"א, ברגע שמוסיפים מעלית למכוניות, זו צרה שעולה הון תועפות, הון תועפות ויש המון כישלונות בנושא הזה.

צחי:אתה מדבר על מעליות למכוניות?

צחי: למכוניות. אין ניסיון בארץ לזה ומביאים, מביאים מסין והתקן הסיני הוא לא התקן הישראלי, יש לנו בניין אחד שעשינו בו מעלית, לקח שנתיים עד שעברנו בו את כל הבדיקות ואני לא מקנא בדיירים שם.

צחי:אני בכלל בכל הנושא הזה, אנחנו לא נכנס לכל נושא הזה של המכפילים והפטנטים, צריכים לקחת להתייעץ מומחים לעניין הזה. אני לא אוהב את זה. אתה יודע שאותנו הכריחו לעשות, בבניין שאני גר לעשות שלושה מכפילים והיום חוץ מלהחביא את הסוכה למטה אף אחד לא משתמש וזה מאוד לא פרקטי ומאוד לא נוח ומפתח..

משה:ויקר.

צחי:ועלה לנו, שחטו אותנו בכסף שלא נביע דעה על זה שהעירייה לא נתנו לנו לפרוץ את החללים ולעשות שם את החניות אבל זה ביקורת אחרת.

משה: אבל אנשים היום גם כן, עושים בבתים החדשים, אנשים הולכים ומכפילים.

צחי: בגלל שאין להם ברירה ובגלל שמכריחים אותם לייצר מקומות חנייה והם לא מבינים שאף אחד לא יכול להשתמש בזה וזה להוציא את המכונית ולהכניס את המכונית וזה לעמוד ולעשות את זה עם מפתח, ושאסור להפעיל את זה בשלטים. אבל זה לא הסיפור שלנו. ואני רוצה לסכם, אני רק רוצה לקחת את הניסיון, הניסיון בעשייה של אבא משה, אני צריך לשבת איתו עוד 60 שנה, אני מאחל לעצמי שאני אשב איתו עוד 60 שנה בבריאות טובה איתו ועם אמא שלי, ואני חושב ש, מי שלומד אצלי בקורסים ומי ששומע אותי בהרצאות, יודע שאני מזכיר לא מעט תובנות שקיבלתי מאבא שלי, אני יכול לדבר אתכם שלא בודקים דירה באחוזים אלא מה נשאר ביד, וכל, שלא סליחה על הגסות, אבל לא קונים נכס אם לא עושים פיפי בתוך הנכס, הכוונה סליחה על הגסות, שחייבים לעמוד בתוך הנכס, אם אני אכנס איתו לכל מיני סיפורי נדל"ן והאבא שלי, או סבא שלי יצחק קווטינצקי, אבא של אבא, היה פועל אדמות, היה אז קראו לזה "סרסור" היה מתווך אבל בעיקר היה גועל אדמות והתובנות באות רחוק אחורה ואני יכול גם לדבר עם אבא על נדל"ן שעות. אז, הצלחתי, לעשות איזה משהו שייתן לכם כלים פרקטיים, לכם ולי כלים פרקטיים שאני שומע ועושה שנים בזכותו. ואני מאוד, לא חלמתי שזה יהיה כזה כיף, אני רואה גם את החיוך שלך, אז תודה רבה אבא, אבא משה שהיית פה איתי בפודקאסט ואני חושב שזה, שלא ייעלבו לי אחרים, שזה הפודקאסט הכי מרגש שיכול להיות לי ואני רוצה לעשות איתך עוד אחד ועל זה אנחנו נדבר בנפרד.

אני נהניתי מכל רגע.

אז תודה רבה לכולם. והנה קשה לי אפילו לסיים את זה בגלל שאני בהתרגשות,

אז כאן צחי קווטינצקי עם משה קווטינצקי, אבא משה קווטיינצקי ו..

סבא רבה..

סבא רבה משה קווטינצקי, ואני סבא צחי קווטינצקי.

ואנחנו נתראה בפודקאסט הבא ותודה שהייתם איתי.

 

 

בלוקריה.

פרק מס' 16- משקיעים בנדל"ן- צחי קווטינסקי מארח את משה קווטינסקי

ברוכים הבאים לעוד פודקאסט של צחי קווטינסקי ונדל"ן בקלות. והפעם אתם יכולים לשמוע בקול שלי שאני לא כמו כתמול שלשום, אני מתרגש.

צחי:בכל פעם שאבא שלי מצטרף אליי, לשיעורים, לנסיעות, שמצטרף אליי לעבודה, יש לי ימים מרגשים. אבל, שאני יושב עכשיו מול אבא שלי ואנחנו רגילים לדבר הרבה, רק אתמול בערב ישבנו ודיברנו, אני צריך לראיין אותו ולשבת איתו בפודקאסט, אז אני, אתם יכולים לשמוע, אתם יכולים לשמוע ומי ששמע את הפודקאסט על שפת הגוף, אז גם שפת הקול, אני מאוד מאוד מתרגש, ברוך הבא משה קווטינסקי וכמו שאני קורא לך, אני לא רגיל לקרוא לך "משה קווטינסקי" אני קורא לך, "אבא" או "אבא משה", אז ברוך הבא לפודקאסט שלי…

משה:ואני לא קורא לך בן, אני קורא לך צחי.

צחי:כן.. אנחנו נעשה היום את הפודקאסט, נחלק אותו לשני דברים. אבא שלי, משה קווטינסקי הוא ממהנדסי החשמל הוותיקים במדינת ישראל, הוא תיכף יספר לנו ממתי, עוסק במה שנקרא במתח גבוה. תכנן שכונות, ערים: מעלה אדומים, ירושלים, בית שמש, בתי מלון, כמעט כל בתי הספר, בתי דת, עם היסטוריה ענקית של בתי מגורים, שכונות. רק פה בכניסה לבניין פגשנו מישהו שדיברנו על מקום שהוא גר, אז בכל מקום הייתה ידו של אבא שלי שם, עם ניסיון אדיר בעולם החשמל וכמובן בעולם הנדל"ן. והיום אני רוצה למקד את הניסיון שלו בלי קשר לזה שנתעסק גם קצת בהיסטוריה, אני רוצה למקד את הניסיון שלו למען כולם, באחד הדברים שאני פוגש המון בשיעורים שלי, בהרצאות שלי, במפגשים שלי, שזה איך מסתכלים על נושא החשמל בדירות, איך מסתכלים על נושא החשמל בנכסים. אבל, לפני שאני אעבור ממש לטיפים ועל הנושאים, אני אשמח שאבא שלי יספר בכמה מילים ולא אני אספר, שאבא שלי יספר בכמה מילים על הוותק שלו בירושלים, שזה גם הופך אותי לוותק שלי, על הוותק שלו בעולם החשמל והנדל"ן ניתן לזה כמה מילים ומשם נמשיך הלאה, ברוך הבא אבא ואני אשמח שתספר לכולם את מה שאני פחות או יותר יודע.

משה :טוב, לעולם החשמל הגעתי במקרה. קיבלתי שחרור מוקדם מהצבא, באתי לטכניון ונרשמתי למכונות, מפני שהמשפחה שלי, של ההורים, של סבא היו מסגרים, היו ברזל ועבודות אש. נרשמתי למכונות וכמובן שלא התקבלתי ברגע האחרון, ואמרו לי תלמד חשמל ואחר כך תעבור. וכמובן, שלעבור לא עברתי. ונשארתי בחשמל, זרם חזק. וגמרתי מ1957, הייתי צריך להשלים שירות צבאי של שנה ואז נכנסתי לעולם החשמל, נכנסתי לעבוד במשרד הפיתוח שהיה אז, הבוס שלי היה רק עובר, מי שכתב את חוקי החשמל ויצר את המושג הזה חשמלאי ומהנדס חשמלאי וכל הנושא הזה של רישיונות ורישויים וכל תקנות החשמל, כל חוקי החשמל הוא בנה את הכל מאפס ויצר ונתן למדינה את הידע הכי גדול שיכול להיות בחשמל. אבל הייתי צריך לעסוק בענייני משפחה ועזבתי את המשרד. ופתחתי משרד ב-1961, פתחתי את המשרד בדירה של אמא שלי ומשם התקדמנו.

צחי: יפה, אז אם אנחנו מבינים שאנחנו כבר, קשה להגיד את הכמות של השנים, אבל אנחנו 60 שנה בעולם החשמל מאז שאני זוכר את אבא כעצמאי, הוא בעולם הזה ומוביל אותו. אני חושב שבכל השנים האלה, בכל השנים האלה, אחד הדברים ומי ששומע אותי מדבר המון בהרצאות ובקורסים יודע שאני כל היום מצטט אותך ומצטט טיפים ומצטט דברים. אז, אני לא רוצה כאן להיכנס לטיפים שלימדנו בעולם הנדל"ן, וזה מי שרוצה שיבוא וישמע אותי. אני מאוד חשוב לי ואתה גם לימדת אותי כל הדרך הזאת איך, איך להיות פרקטי, איך לעשות גם אנחנו חיים- חיים פרקטיים. ואיך אנחנו מתייחסים לדברים. למשל, אחד הדברים ואני רוצה להתחיל דווקא מזה שאני קניתי דירה ואני רוצה, אני רוצה לעצב אותה, אני רוצה לתכנן אותה, אני רוצה לעשות נקודות חשמל, אתה הסברת לי שיש כללים איך אני מסתכל על הדבר הזה, החל מי איפה לשים את הדברים ואיך אני יודע איפה לשים והחל מהחלטה איזה כמה צריך שיהיה לי שמה חיבור והכל, אז אני רוצה שתיקח אותנו למקום הזה- של איך אני, איך אני, איך אני מתכנן איך אני עושה את החשיבה הראשונה או בכלל של איך לעשות את הדירה שאני קונה או שאני' או את הנכס שאני לוקח על עצמי .

משה:תראה מה שחשוב בדירה זה העיצוב של הדירה. אנחנו לא ניגשים לעולם, לא ניגשים לתכנן חשמל בדירה בלי שאנחנו מקבלים עיצוב של הדירה. איפה המיטה ואיפה השולחן ואיפה המקרר ואיפה התנור. בלי זה עד היום, עד היום, לא תכננתי דירה בלי שקיבלתי עיצוב דירה. ברגע שיש לי את העיצוב אני יודע איפה לשים את האביזרים אני יודע איפה כל דבר.

צחי :למה? למה חשוב? אני רוצה שאנשים יבינו, אני זוכר כשאנחנו היינו ילדים ולימדת אותי, היית מלמד אותנו כל מיני דברים, היית מלמד אותנו לחתוך בקרטונים ולעצב את הרהיטים, היום כבר לא  צריך את זה. אבל, למה זה מאוד חשוב לשים את הארון ולשים את הדברים לפני שמתכננים את התשתיות של הדירה?

משה:ברגע שאתה מסדר, הדירה אתה מעמיד את המיטה בחדר השינה, לפי זה אתה רואה פתאום שהאדריכל שם את החלון במקום לא נכון, שם לך את דלת במקום לא נכון, הכל נראה אחרת  אתה פתאום מוצא דברים שלא נכונים. ובאמת הבית הראשון שבניתי, שהייתי שותף לבנייה שלו, האדריכל החזיק אדריכל מתחיל, שהוא בנה בזרע פינה בעיתים, כשהוא הגיש את התכנית של הדירה, של הדירות שהוא תכנן, הוא הגיש גם דוגמא איך נראית הדירה עם הכורסא, עם שולחן ועם הספל על השולחן..

צחי:מה שאתה רוצה להגיד באופן עקרוני, זה שאנשים לא מודעים לזה, שאם לא מציבים את הרהיטים בעצם הדירה יכולה לא לעבוד. אנחנו יכולים לפנטז, אנחנו יכולים לשים את הדברים ולפני שאנחנו נכנסים בכלל להתאמה של עולם החשמל, יכול להיות שלא יהיה מקום לשים את השולחן ויכול להיות שלא יהיה מקום לשים את הכיסא ויכול להיות שלא יהיה מקום לשים את המיטה או לשים ארון והדברים לא יעבדו. והיום לא צריכים כבר את מה שאמרת, לשים את הזה, היום כבר עושים הדמיות, היום אפילו ילד עושה את זה.

משה:היום במחשב אתה יכול לרהט את הדירה ולעשות.. אבל גם, זה בלי, בלי, בלי ריהוט אתה לא ניגש לחשמל. אתה לא ניגש לחשמל. ואנשים כועסים עליי והקבלנים כועסים עליי, אומרים לי "מה אתה צריך את זה, אתה הניסיון שלך" אמרתי- אין, לא מתחיל לתכנן, אני רוצה לראות איפה אדריכל קבע את המקום לטלוויזיה ואיפה הוא קבע את הדברים האלה, בלי זה אי אפשר לתכנן שום דבר.

צחי:אתה כמו שלימדת אותי כשאתה מקבל את התכניות הריקות, אתה שם אותם בתחתית הערימה גם אם הן מאוד דחופות, בכדי שבסופו של דבר זה לא יעזור, אה, יש שינוי וכאן אמנם אנחנו לא בטיפי אדריכלות, אבל אתה גם לימדת אותי שאתה שם שולחן אוכל ואתה שם לראות שהכיסא זז אחורה והוא נפתח ואיך נפתחת הדלת. ואני חושב שזה הדברים האלה שלימדו אותנו הרבה על החיים. אז בעצם למעשה כשאתה מקבל את התכניות האלה, אתה יכול בעצם לשים את הנקודות, אתה יכול לשים. בוא תיתן לי בכמה מילים, אם בן אדם עכשיו עושה וגם דירות להשקעה, עושה דירות מאפס ומחדש את החשמל, מה הוא צריך לשים דגש, חדרים, חשמל מבחינת החיבורים ומבחינת הכל.

משה:נתחיל מהדבר הכי חשוב, זה לוח החשמל, לוח החשמל היום, יש חוקים, יש בעיית קרינה. בעיית הקרינה הפכה לגורם ענק בנושא התכנון. כל דבר היום נבחן עד כדי כך שהיום כבר יש, כמות אדירה של מהנדסי קרינה, אנשים שהתפקיד שלהם לבדוק את הקרינה בבניין, בשכונה וברחוב. לוח החשמל חייב להיות כך, כשאתה יושב למשל, שהראש שלך לא יהיה מאחוריו שולחן או שהמיטה כשאתה שוכב שהלוח לא יהיה בקיר מעל הראש שלך. נושא מקום הלוח זה דבר ראשון.

צחי:אני רוצה כאן, שנייה לעצור אותך אבא, בגלל שכאן, אני רוצה לקחת אותך למקום, אנחנו באים הרבה פעמים לדירות ישנות ואני בעיקר אתה יודע מתעסק בדירות ישנות. ואנחנו מוצאים לוחות בגובה שני מטר, אנחנו מוצאים לוחות בכל מיני מקומות מוחבאים, לוחות בחוץ ובכל מיני פטנטים. וכשאנחנו באים בחלק מהמקרים מגדילים את החיבור או שאנחנו צריכים לעשות חיבור מחדש של חברת חשמל, באים החברה ואומרים לנו אדוני לא תקין ולא תקני ולא נכון. אז כאן, חובה לדעת את התקן ובגלל זה צריך להתעסק עם חשמלאי מוסמך או חשמלאי שלנו. אז אולי תגיד לנו שתי מילים על הדבר הזה?

משה:אין, היום, מאז שיצרו את החוקים, אדם אסור לו להתעסק בחשמל אם אין רישיון. הרישיונות מתחלקים לפי גודל האמפראז' שצריך, חשמלאי עוזר, חשמלאי מוסמך, חשמלאי ראשי, חשמלאי מהנדס והדרגה הגבוה ביותר. לכל דרגה מותר לו עד גבול מסוים, עד חשמלאי רגיל יכול לעבוד היום עד 63 אמפר- 80 אמפר, הוא לא יכול לעבוד על דירה יותר גדולה או מתקן יותר גדול. הוא צריך לעבור ולעלות בדרגה וחייב לעבור מבחנים וחייב, אף פעם לא היו המבחנים קלים.

צחי: אוקיי, הדירות שאנחנו מסתדרים בסטנדרט זה חשמלאי מוסמך, נכון?

משה: כן. מה שקרה שכל התחלת החשמל הייתה שנתנו לדירה, בחדר הייתה מנורה אחת ושקע אחד וזה צמח ל22  שקעים בחדר ו20 מכשירים שונים ו20 ו…

צחי:אז היום בוא באמת ניקח את זה קדימה, מה שאנשים רוצים לשמוע דברים פרקטיים. מה אנחנו צריכים היום שאנחנו נכנסים לדירה, בוא ניקח את המטבח, ניקח את הסלון, ניקח את החדרים, בוא בכמה מילים, ואני לא מדבר על תקני משרד השיכון וזה. אנחנו היום כשאנחנו משפצים את הדירות שלנו, שאנחנו עושים, מה אנחנו צריכים להקפיד שיהיה וחשוב מאוד שאנחנו נדבר גם על נושא הארקה, שזה דבר שהחדרת לנו לראש עם כל הבעיות של זה. אתה יודע מה בוא נתחיל מהסוף הארקה אנחנו באים בדירה הישנה האם בהכרח יש שמה הארכה?

משה:מה שחל שינוי במהפכה של הארקה, שהיום בבתים החדשים כל היסודות מקיפים את הבית בפס הארקה מסביב, כך שכל הבית נמצא בפוטנציאל אחד של…למשל דוגמה קיצונית, נכנסתי למוזיאון במינכן, חדר שכולו היה מחובר, חיברו את הכלוב למטח גבוה וישבתי בפנים וקראתי עיתון, מדוע? הכול היה מאורק ואני לא הרגשתי שום דבר.

הארקה חשובה מפני שהיא בזכות הארקה מתפתח זרם שמצליח להקפיץ את ממסר הפחת  את להבטיח את המעמד, להבטיח שהוא יקבל מספיק זרם כדי שהוא תוך חמש שניות להפסיק את החשמל ולהגן על אנשים. נוסף על המעמד יש שלנו את הממסר פחת שהוא הפך לחוק במדינת ישראל בדיור. שבכול לדירה, הממסר פחת ברגע שיש זליגה על האדמה, ברגע שיש לי זליגה ב של 30 מיליאמפר הפחת קופץ.

צחי: מה קורה בבתים ישנים? הרי בבתים ישנים אנחנו מגלים לא פעם כשאנחנו נכנסים אין הארקה? פתאום איפה נעלמה הארקה?

משה: נעלמת הארקה מפני שכל הארקה הייתה מבוססת על צינורות המים. צינורות המים היו מגולוונים צינורות מתכת.  בעולם החדש אין צינורות מתכת.  היום כל הצנרת בחוץ כל הצנרת שמגיעה לבניין וכל הסרט הזה זו צנרת פלסטיק. הצנרת הפלסטית לא מעבירה את הארקה. אז צריך ליצור מקור הארקה. והיום בדירות הישנות אין את זה. אז צריך, צריך.. אז מה שאנחנו עושים, אם זה בית בודד אנחנו מקיפים בפס מסביב, קוברים באדמה ומחברים, מחפשים ברזל שיש בבניין או בדירה ומתחברים אל הברזל שבתוך הבטון, אם שמו ברזל בתוך הבטון, ומשפרים. והכל תחת זה שממסר פחת שומר עלינו שאם יש זליגה, 30 מילאמפר הוא מספיק.

צחי:כאן מה שאבא רוצה להגיד זה כשאנחנו באים היום לדירות ישנות ולדירות בכלל שבאמת היה שם צנרת ברזל, זה לא משנה אם בדירה שלנו לא החליפו, מספיק שלא החליפו או שהחליפו בדירות אחרות או מישהו ניתק את הבראשי או משהו ושינו את הצינורות, קודם כל אנחנו צריכים שחשמלאי יבדוק לנו אם יש לנו הארקה. גם לפעמים אם אנחנו לוחצים על הפחת ויש שם את הכפתור שמקפיץ ולכאורה בודק, אני זוכר את הסיפורים שאבא שלי סיפר לי על בית הספר שהיה שם הרבה מסורים חשמליים, ושמנהל בית הספר היה משוכנע שיש לו הארקה וכשבבדקו את זה הסתבר שאין לו שם כלום. קודם כל לבדוק וכשאתם בודקים קחו חשמלאי מוסמך ואל תעשו דבר, תזכרו דבר אחד, החיים של הדיירים שלכם בידיים שלכם ואם מישהו יתחשמל לכם בדירה מחר כשאתם תצטרכו לתת את הדין מול ביטוח או מישהו, א' אנחנו לא רוצים להיות בסיטואציה הזאת. ב' אנחנו נשלם על זה מחיר כבד. אז זה בנושא של הארקת יסוד.

משה:בנוסף, הוא חייב לבדוק את הבידוד של מערכת החשמל. ה שני דברים שנבדקים, בידוד והארקה.

צחי:או, זה חשוב, איך בודקים בידוד?

משה:יש מכשיר מגר, שמודד, היום כבר הכל אלקטרוני, כבר יש דברים חדשים. חשמלאי מוסמך יודע לבדוק את הבידוד, ואם הבידוד לא טוב, חברת החשמל מנתקת את החשמל בדירה.

צחי:אז מה שזה אומר, שבאמת כשאנחנו מתעסקים בדירה גם אם אנחנו לא צריכים להחליף את המערכת ואם אנחנו צריכים להחליף על אחת כמה וכמה אז בוא נתעסק עם חשמלאים בעלי מקצוע. וכאן אנחנו הולכים לעוד מצב כשאנחנו באים לדירה, ואני זוכר שאני צריך לחזור למה אנחנו רוצים חדרים, בוא נלך למצב הזה שאנחנו רוצים עכשיו לעשות הגדלה.

אני יודע כשגדלתי שחיבור בסיס של בית היה 1 כפול 25, זה  פאזה אחת של 25 אמפר, הגדילו את זה ל 3 כפול 25 או שבבסיס אחד כפול 40, נכון. הגדילו את זה, אחד כפול 40. זאת אומרת שהיום בדירות בסיסיות יש אחד כפול 40 אמפר.

 

משה:יש עדיין דירות ישנות באחד על 25.

צחי:האם כשאני רוצה להגדיל את זה מ 25 ל ,40 נתקלתי בזה דווקא בימים האחרונים, האם אני צריך לעשות משהו מיוחד או שאני רק צריך להחליף את הפיוז?

משה:לא צריך את לוח החשמל להתאים לגודל החיבור מבחינת המעמד הראשי, הפחת, פסי צבירה שלו, חיבורים שלו וכל זה, והוא צריך ברגע שהוא מזמינים הגדלת חיבור הם חייבים לאחד כפול 40 מאחד כפול 25. זה אוטומט, זה בסיס. זה קל להגדיל, חברת החשמל מאפשרת את ההגדלה אחד על 40 זה כבר דבר בסיסי שנותן הרבה מאוד לדירה. זה כמובן לא בדירה של היום. והחיבור הסטנדרטי שהפך היום כסטנדרט זה 3 ל25, עכשיו ברגע שהם נכנסים מתחילים להביא חימום בחשמל מתחילים להביא מזגנים ומתחילים להביא זה, צריך לעבור לעלות לדרגה יותר גבוהה, אז הדרגה אחרי זה, זה 3 על 40 ועולים, עולים, מגיעים גם ל 3 על 63.

צחי: כמו אצלי.

משה: ועולים הלאה 3 על 80. והיום הדירות הגדולות מאוד גם אנחנו מחברים אותנו עם 3 * 160.

 צחי: אז אני רוצה להישאר איתנו בקטנות למרות שאנחנו מדברים גם לאלה שיש להם את הגדולות אנחנו באנו ראינו דירה שיש לנו בסיס של אחד כפול 40. ואנחנו, אנחנו לא נתחיל לחשב כאן ואנחנו לא במקום כזה אבל אנחנו היום עוברים כמו שאמרת, אתה אמרת את זה תוך כדי דברים, היום אנחנו כבר עושים חימום בחשמל ואנחנו מחזיקים תמי 4 ואנחנו עושים תנור שאנחנו אופים ויש לנו מקרר ויש כאלה שגם מחזיקים מה שאני לא אוהב את כל האטמורים וכל הפטנטים שאני פחות אוהב אותם, מתי בן אדם יודע ואיך הוא, מה הוא צריך לעשות בשביל לדעת אם הוא צריך לעשות את ההגדלה ותיכף  נחשב  במה כרוחה ההגדלה.

משה: אם הוא איש של חישובים יש מחשבון בחברת חשמל של כל של האימפראז' של כל מכשיר ומכשיר הוא יכול לחשב לעצמו את זה. אבל הנכון, מה שקורה מה שאנשים עושים, מתייעצים עם החשמלאי הוא אומר להם "לפי מה שאני רואה, מתאים לכם פה 3 על 40," לא נכנסים לחישובים מתמטיים גדולים אבל גם בקלות ניתן לחשב את זה בעזרת המחשבונים של חברת החשמל.

צחי:אז יפה, אז עכשיו אנחנו צריכים להגדיל חשמל ואנחנו באמת רוצים גם שקט ואנחנו יודעים גם שאחת הבעיות בדירות הישנות זה החלוקות של מעגלים שמתחברים אליהם. ועכשיו אנחנו צריכים להגדיל או לחילופין או מתי אנחנו נתקלים בצורך זה שאנחנו קונים דירה שבורה דירה שכבר לא מחוברת שלושה חודשים ואחרי שלושה חודשים חברת החשמל מנתקת את הדירה מהחשמל ואז אנחנו צריכים לעשות את כל הפעולה מחדש, אז כבר אמרתי קודם שיש לנו בלוח מאוד חשוב לי לדעת גם אם אני נכנס היום לדירה, איך אני יודע אם אני צריך להחליף את "הממתים" את המפסקים, איך אני יודע? אני לפעמים רואה ממתים אנחנו לא, אני בטח לא מבין בזה לי יש רישיון בטריה אחד וחצי וולט, אז איך אנחנו יודעים מתי אנחנו צריכים להחליף גם את המפסקים בטח שצריך להחליף את הלוח את הריליי פחת אתה תמיד ממליץ להחליף למשהו שהוא חדש ורגיש ומה זה אומר מבחינת הכבלים? מה אנחנו צריכים לעשות כשאנחנו מגיעים?

משה: כשאתה נכנס לדירה להחליף חוטים בדירה זה קשה, קשה מאוד ולא צריך את זה, אפשר לחיות עם בד"כ כלל, אלא אם כן ברגע שמתחילים לחבר מכשירים יותר כבלים למשל במטבח או למזגן צריך להחליף את החיווט.

 צחי:גם אם זה החוטי בד של פעם? שאני לפעמים נתקע בהם בבתים.

משה: החוטי בד של פעם היו חוטים מצוינים. הייתה להם רק בעיה אחת עם החשמלאי לא, לא, לא הרחיק את הבד מהגיד של הנחושת, הבד הזה העביר רטיבות. לפעמים בדקנו מתקן ובסוף אמרתי לחשמלאי, לך תפתח ותנקה, תזיז את הבד, והכל עבד והכל היה בסדר, כך שהחוטים היו טובים. הבעיה הייתה זה בעלי המקצוע שלא ידעו לעבוד נכון.

משה:עכשיו היום להגדיל חשמל בדירה מבחינת חברת החשמל זה לא סכומים גדולים בכלל. זה סכומים טובים לכל נפש. אבל מה חייבים לעשות אז בדיקה של הדירה.

צחי:טסט מה שכולם מכירים.

משה:ואז חשמלאי בודק את הארקה, בודק את הבידוד, מחליף אביזרים, מתקין מחליף בתי תקע עם שקעים, מנורות אם לא ממתכת חייבים שתהיה הארקה מתאימה.

אני חושב שהדבר הטוב שקורה, כשמגדילים חשמל, הרי מי שלומד אצלי ומי שעובר אותי יודע, שאנחנו מקפידים בקנייה של דירה, תמיד על שני סוגים של מערכות לפני קוסמטיקה שזה חשמל ומים. קודם כל זה המים. שהמים מבחינת נזק שהם יכולים לעשות עם זה בלתי רגיל. כמובן החשמל. זה היום בין קו שאנחנו עושים דירה אז מנורות אנחנו מחליפים, אנחנו כבר לא נותנים לפנדלים כאלה ואנחנו תולים מנורות הלוגן אז אני חושב שהרווח..

משה:או מנורות לדים..

צחי: היום מנורות לד שמחוברות לתקרה וזה נוח, ואנשים לא מתעסקים לנו בחשמל ולא נוגעים לנו בחוטים וזה תענוג. היופי אבל, שזה באמת, וכאן מה שאבא אומר, אנחנו מנצלים את ההזדמנות הזאת בין כה וכה לעשות סדר בדירה ואנחנו לוקחים את הביטחון, אז לפעמים עדיף לעשות את ההגדלה הזאת, לעשות את השינוי הזה בלוח וזה עולה לנו כמה שקלים זה ברור, אבל זה עושה לנו סדר בתוך הדירה.

משה: חשוב לראות מה מצב הלוח, איך החווט נעשה בתוך הלוח, אי אפשר להסתכל על הלוח ולהגיד על לוח תקין או לא תקין אי אפשר. לפי מבט רואים רק כמה ידיים הועברו על לוח זה ואם לא רצוי להחליף אותו בכלל. והאמת היא כשנכנסים לדירה ישנה עם לוחות ישנים זה רק לעשות חדש ולעשות לוחות חדשים. ויש תקנות שאומרות מה גובה הלוח, שהלוח לא יכול להיות מעל שני מטר, חייב להיות פחות משני מטר ולהתחיל ב1.40 מטר, אם יהיה אפשר. אז לא להתקין לוח בחדר אמבטיה או במקום, במקומות מסוכנים. כמו שאמרתי בהתחלה התחלה, הלוח צריך להיות מרוחק מאדם שנמצא…

צחי: מרוחק ונגיש.

משה: מרוחק, כן. לא מאחורי ראש של בן אדם שיושב בגלל בעיות קרינה.

צחי: יפה, כאן כמובן, אני נתקלתי בזה ממש לפני שבועיים בדירה שרכשתי עבור לקוחות שאנשים שמו ונטה בתוך מקלחת, אז זה כמובן הדברים שצריך להקפיד. אבל עוד פעם שעכשיו בנאדם עושה כבר את כל החשמל מחדש, מה הוא צריך להקפיד לשים בחדרים ובסלון?

משה: היום, היום יש התקדמות עצומה. אבל לא היה שנים לא הייתה שום התקדמות בזה ואביזרים היו קצת יותר יפים במקום קופסא עגולה קופסה מלבנית של ניסקו כולם קוראים לה היום יש, היום הגענו למצב שאפשר אביזרים החדשים ביותר שאתה יכול להתקין את האביזר רגיל ואביזר חכם בזה, ואח"כ לתכנת אותו להפעלה דרך wfi

צחי: אפילו דרך וואיפי

משה: כן, אתה יכול אח"כ לשנות. אתה לא חייב בהתחלה כשאתה קונה דירה. אתה יכול אח"כ לתכנת אותו לדימינג וללא דימינג, להפעלה בשבת או להפעלה בשעה מסוימת, הכל ניתן להפעלה באביזר בקופסה הרגילה. בקופסא המיוחדת. אבל זה נותן המון, המון אפשרות מה שקרה שהשקענו בחשמל חכם,

צחי:אצלי בבית…

משה: אלפי דולרים, כשישאלו אותי תמיד ם לעשות חשמל חכם בבית או לא אני אגיד תלכו לבן שלי תשאלו אותו הוא יגיד לכם לא.

צחי:  (גיחוך) יפה, אז בוא אני, יש עוד נושא שמאוד מציק לי שאני מרגיש שאני חייב לדבר איתך עליו.. אנשים אני רוצה קצת לצאת מהדירות ודיברת קודם על קרינה. וכבר רועד לי הגוף כמה זמן כבר להגיד את זה. וזה דבר שאני יודע שהוא בבעיה ואתה גם לימדת אותי את זה שאנשים לא מודעים לזה, אנשים לא מודעים לזה, אבל יש בחלק מהבניינים חדרי טרנספורמציה יש בחלק מהבניינים קירבה לכל מיני תחנות טרנספורמציה, אנשים לא מבינים את המשמעות של זה, אנשים קונים דירות מעל זה מתחת לזה, האם אתה יכול להאיר את עינינו, אלף מה זה חדר טרנספורמציה? זה שאנשים יבינו לא כל אחד יודע מה זה, לא כל אחד מבין שיש את זה בבית. או איך מזהים את זה? וב' מה הסכנה שיש בזה?

משה:אז בוא נתחיל מהתחלה, כשאדם יושב על המרפסת ומול העיניים שלו חוטי החשמל של חברת החשמל, יש קרינה שמאוד מסכנת את האדם שיושב במרפסת. אז היום במגמה, זאת אומרת, היום כל השכונות החדשות זה הכל כבר תת קרקעי, כך שאין את הבעיה הזו של הקרינה. אבל, אם אני בא לקנות דירה ויש שעומד עמוד טרנספורמטור מול המרפסת,

צחי: עמוד טרנספורמטור אנחנו מזהים בעצם, עמוד שיש עליו וזה מתקן כזה גם אם אנחנו לא מזהים הוא נראה כמו שנאי של…

משה: שנאי גדול עם גוש מתכת וחוטי חשמל, אז אנחנו צריכים להתרחק מהדירה הזו מפני שהקרינה, הקרינה הזו היא גדולה מאוד. עכשיו, מה שצריך, מה שהיום מקפידים כשבאים לבית, אסור שיהיה ארון חשמל על קיר של הדירת מגורים, על הקיר של הדירה עצמה אסור יהיה ארון חשמל. אותו הדבר גם צנרת, כל הכבלים שעולים בארון החשמל הראשי לדירות למעלה אסור שיועברו על הקיר של הדירה המגורים.

צחי: אז איפה הם עוברים בפיר?

משה: הם צריכים לעבור בקירות שהם לו גובלים עם הדירה עצמה. כמו חדרי המדרגות, כמו מעלית. עכשיו מה שקורה, מה שקורה היום החיבור לבית הוא בדרך כלל היום זה כבר החיבור בדרך כלל עם כבל שנכנס מתחת לאדמה אז גם אותו כבל שנכנס לאדמה אסור שיעבור מתחת לרצפה של הדירה ממש. כשאתה יושב בדירה והכבל נמצא בקומת החניה מתחת לדירה ומקרין כלפי מעלה.

צחי: וזה דברים שקשה לנו לבדוק, איך אנחנו יכולים לדעת את זה?

 משה: אם רוצים להיות, להיות חכמים מזמינים מהנדס קרינה שבא ומודד.

צחי: הבנתי. אבל אין לנו דרך…?

משה:  מפתיע אותנו כמה שהם, מה הם עושים. עכשיו..

צחי:אני חושב שזה דבר הכי חשוב לאלה שרוצים לבנות דירת מגורים וממש הולכים לחיות במקומות ולא מודעים לעניין הזה. אבל בוא נחזור רגע לחדרי הטרנספורמציה.

משה: עכשיו, בתוך בניינים, רק בבניינים הגדולים, יש תחנות בתוך, לפעמים יש תחנה בתוך הבניין. היום החדר בתוך הבניין, הוא צרה צרורה מפני ש..

צחי: בייחוד בבניינים הישנים.

משה: צרה צרורה מפני שאם אני הולך לקנות דירה קרובה לתחנה ואני לא אמדוד, תחילה לא יבוא מהנדס וימדוד את הקרינה מהתחנה, אני לא אכנס לדירה.

צחי: זאת אומרת שאם אני גם לא מבין, ואני בא עכשיו לבית מעבר לזה, שזה אחת הסיבות שלימדת אותי שצריך לעמוד בבניין מעבר לסביבה, צריך גם לעשות רגע סיבוב מסביב ולהסתכל אם יש פתח וגם דרך החניה ולהסתכל, הרי סה"כ חדר טרנספורמציה צריך להיות במקום נגיש שאפשר יהיה להחליף שם את הטרנספורמטור והכל ויש לו כלים, אם יש שם חדר חשמל והכל, אופ המוד הוא בו נבדוק אם אנחנו יכולים להיות שם.

משה: היום בתכנון אנחנו מקדישים זמן רב, מקדישים ממש זמן רב, גורם לשינויים בתכנון האדריכלי כדי להרחיק את התחנה אם צריך לעשות אותה בתוך הבניין ולהרחיק אותה ואם התחנה עומדת בחצר והיא צריכה להיות  6 מטר מקיר הבית, והאם היא פחות מ6 מטר, חברת החשמל לא תבנה תחנה היום פחות מ5-6- מטר, תלוי בסוג. כך שזה, התחנות הן מקור אדיר לקרינה.

צחי: יפה. אז זאת אומרת זה דבר שצריך לשים לב. חברים, זה אנחנו דברים שאנחנו לא בודקים. ואני יודע, אני פוגש אנשים, אנשים לא מסתכלים מסביב. אנשים, אני הרי מלמד בקורסים שלי, שצריכים להסתובב סביב הבית, צריכים להסתכל על כל התשתיות של הבניין. נושא של תחנות טרנספורמציה לא שמעתי שמישהו פעם מסתכל. אז הנה כאן, אבא מאיר את עיניכם ואומר לכם, חברה תפקחו עין, אתם רואים חדר חשמל תבדקו מה זה. אתם רואים חדר חשמל ואתם מתעקשים לקנות את הדירה ואני מזהיר אתכם גם כאן, כשאתם הולכים לקנות דירה להשקעה וראיתם חדר חשמל, קחו מהנדס, תשלמו, אין מה לעשות, תשלמו בדיקת קרינה, שווה לכם לדעת שאין קרינה והכל בסדר, או שיש קרינה ולא בסדר ואז אנחנו לא קונים. מאשר להכניס את עצמכם לבור שאתם לא כל כך רוצים. וכאן, אני חייב להגיד משהו שאמרת, אתה דיברת קודם על נושא של איפה עוברים הכבלים, אז אני רק רוצה להוסיף מילה אחת, שכאשר אנחנו עושים הגדלת חשמל ומה שדיברנו קודם, אנחנו צריכים לבדוק את הכבל שבא לדירה מהלוח הראשי למטה. לפעמים הכבל ואנחנו רוצים עכשיו להגדיל ל3*25 ואולי לפעמים ליותר ואנחנו בבניין מאוד ישן. והכבל שעלה מהלוח הראשי למטה, או מהכניסה של החשמל הביתה…

משה: חובה להחליף את הכבל.

צחי: יפה..

 משה: היום גם, היום גם, אנחנו עושים כבלים לכל החיבורים לדירות היום, זה כבל מינימום של 5*10 הוא מתאים עד ל40 אמפר.

צחי:יפה, אבל מה שאנשים לא מבינים. ואני ראיתי בחור שנקלה לזה, שמעת אותי מספר את זה, שבבניין קומה 4 מישהו עשה החלפת חשמל, עשה לוח ואז הוא לא חשב, גם החשמלאי שלו לא חשב על זה וכשהגיע חברת חשמל לעשות את הטסט, לעשות לו את ההגדלה, אה.. לא רצו לחבר אותו, אמרו לו, הכל נחמד חוץ מהכניסה. ואז פתאום הוא גילה, פתאום הוא גילה שהוא צריך להחליף את הכבל עד למטה, הוא רצה לעשות קיצור דרך ולעשות את זה בתעלות, השכנים אמרו לו "תעלות תעשה בבית שלך, פה אתה תעשה חציבה וסגירה" והוא הגיע להוצאה מעבר לעלות הכבל שהיא הפכה להיות במקרה הזה למרות שהוא יקר, הפכה להיות שולית, מה שעלה לו המון כסף, הון כסף והמון זמן זה העלות של החציבה, של טייח, צביעה של חדר מדרגות, אז בבקשה, הנה קיבלתם עוד טיפ, בבקשה לבדוק.

אבא אנחנו כבר לקראת סוף הפודקאסט ואני חושב שכאן הארת את עינינו לכל הדברים האלה, האם יש לנו עוד איזה טיפ או משהו שאנחנו יכולים ככה לפקוח את העיניים של האנשים ולא נכנסנו לנושא מסחרי ולא נכנסנו לנושא ששם צריך ממש להתאים וצריכים מתכנן שיעשה את זה, אז מעבר לזה שאנחנו צריכים לקחת חשמלאי וחשמלאי אמיתי, לא כמו שאומר לי הקבלן הערבי שלי, "חשמלאי שלנו" שהוא גם אינסטלטור וגם זה ואין לו תעודה. ואבא היה בוועדת ערר פעם של דרגות חשמלאים מטעם בית המשפט אבל, מעבר לזה שאנחנו צריכים להקפיד על הבדיקה של הארקות ושל הלוחות וכל הדברים והקרינות שאתה כאן, אמרת כאן דבר שמאוד מלחיץ.. האם יש עוד איזשהו טיפ שאנחנו יכולים לקחת?

משה: יש עוד משהו אחד, משהו אחד שאנשים לא מודעים לו בכלל, קוראים לו גז "רדון". כל הבטונים היום בחדרי הממ"ד שהם יצוקי בטון, גם בקומה ה7, 8, או ה9 יש בתוך הממ"ד יש גז "רדון" שנובע מהמבנה של המלט, שמערבבים בו פחם, הגז "רדון" זהו גז שגורם לנזק, גורם לקרינה, ואם, במיוחד בממ"דים שלא פותחים את החלונות שם והחלון הוא קטן, לא מאווררים את הממ"ד ואם עושים שם חדר שינה לילדים, טוב לבדוק שאין גם קרינה שם.

צחי: היום למעשה כבר בתקינה חייבים לעשות בדיקה לגז "זרדון"?

משה: עכשיו זה נכון, קודם זה היה נכון רק לדירות קרקע, שהגז נוסע מהאדמה בדירה. האמת היא שלא מודעים לזה, סה"כ בכל ההיסטוריה הארוכה שלי רק בית ספר אחד, עשינו משאבות לשאוב את ה"רדון" כי מסתבר שכמויות המורים שחלו בסרטן בבית הספר, היו מספר המורים שחלו והתחילו לחפש מאיפה זה בא, זה בא מה"רדון" מהמקלטים ששימשו ככיתות לימוד.

צחי: אז כמו שאתה יודע גם כשבנינו את הבניין שאני גר בו, אז עשינו הקפדה ולקחנו יועץ מיוחד לעניין ועשינו כל מה שהיה צריך להגנה מן המרתף, מהיסוד, למנוע את הגז "רדון" והקפדנו על זה וגם בתקינה שעברנו עשינו את זה.

משה: מכינים צינור שעולה לגג להתקנת משאבה, לא ראיתי בחיים שלי משאבה שהותקנה, אבל התקן דורש את זה.

צחי: למרות שאמרתי שאנחנו כבר לקראת הסוף, אמרת משהו עם גג, אני עכשיו רוצה להוסיף לבניין מעלית, אני בבניין ישן ואני רוצה להוסיף מעלית, אני לא מדבר על התקינה של מעלית, אבל אני צריך בשבילה הרי חשמל בנפרד, אממ, יש איזה הנחיות, משהו שכדאי  לדעת האם אני יכול לעשות, אל תכנס לכל העולם האם אפשר להעמיד או לא, אבל בהנחיה הכללית איך אני עושה את ההגדלה לקו של מעלית או אני מזמין קו נפרד למעלית?

משה: המעלית מחובר לה, אם זו לא מעלית פרטית לדירה, המעלית מחוברת לחשמל של חדר המדרגות..

צחי:חשמל ציבורי.

משה: וצריך להגדיל את החשמל הציבורי לגודל שנדרש לאותה המעלית. בד"כ החיבור הציבורי של הבתים היום מספיק גם למעלית רגילה, אבל ברגע שהמעלית קצת יותר גדולה צריך לעשות הגדלת חיבור ואין שאלה בכלל.

צחי:יפה.

משה: עכשיו, רק אזהרה אחת מפני לאלה ש.. מפני שנגענו במעליות, מה שנקלענו, נקלענו עכשיו בתמ"א 38 שאנשים מוסיפים, או לא תמ"א, ברגע שמוסיפים מעלית למכוניות, זו צרה שעולה הון תועפות, הון תועפות ויש המון כישלונות בנושא הזה.

צחי:אתה מדבר על מעליות למכוניות?

צחי: למכוניות. אין ניסיון בארץ לזה ומביאים, מביאים מסין והתקן הסיני הוא לא התקן הישראלי, יש לנו בניין אחד שעשינו בו מעלית, לקח שנתיים עד שעברנו בו את כל הבדיקות ואני לא מקנא בדיירים שם.

צחי:אני בכלל בכל הנושא הזה, אנחנו לא נכנס לכל נושא הזה של המכפילים והפטנטים, צריכים לקחת להתייעץ מומחים לעניין הזה. אני לא אוהב את זה. אתה יודע שאותנו הכריחו לעשות, בבניין שאני גר לעשות שלושה מכפילים והיום חוץ מלהחביא את הסוכה למטה אף אחד לא משתמש וזה מאוד לא פרקטי ומאוד לא נוח ומפתח..

משה:ויקר.

צחי:ועלה לנו, שחטו אותנו בכסף שלא נביע דעה על זה שהעירייה לא נתנו לנו לפרוץ את החללים ולעשות שם את החניות אבל זה ביקורת אחרת.

משה: אבל אנשים היום גם כן, עושים בבתים החדשים, אנשים הולכים ומכפילים.

צחי: בגלל שאין להם ברירה ובגלל שמכריחים אותם לייצר מקומות חנייה והם לא מבינים שאף אחד לא יכול להשתמש בזה וזה להוציא את המכונית ולהכניס את המכונית וזה לעמוד ולעשות את זה עם מפתח, ושאסור להפעיל את זה בשלטים. אבל זה לא הסיפור שלנו. ואני רוצה לסכם, אני רק רוצה לקחת את הניסיון, הניסיון בעשייה של אבא משה, אני צריך לשבת איתו עוד 60 שנה, אני מאחל לעצמי שאני אשב איתו עוד 60 שנה בבריאות טובה איתו ועם אמא שלי, ואני חושב ש, מי שלומד אצלי בקורסים ומי ששומע אותי בהרצאות, יודע שאני מזכיר לא מעט תובנות שקיבלתי מאבא שלי, אני יכול לדבר אתכם שלא בודקים דירה באחוזים אלא מה נשאר ביד, וכל, שלא סליחה על הגסות, אבל לא קונים נכס אם לא עושים פיפי בתוך הנכס, הכוונה סליחה על הגסות, שחייבים לעמוד בתוך הנכס, אם אני אכנס איתו לכל מיני סיפורי נדל"ן והאבא שלי, או סבא שלי יצחק קווטינצקי, אבא של אבא, היה פועל אדמות, היה אז קראו לזה "סרסור" היה מתווך אבל בעיקר היה גועל אדמות והתובנות באות רחוק אחורה ואני יכול גם לדבר עם אבא על נדל"ן שעות. אז, הצלחתי, לעשות איזה משהו שייתן לכם כלים פרקטיים, לכם ולי כלים פרקטיים שאני שומע ועושה שנים בזכותו. ואני מאוד, לא חלמתי שזה יהיה כזה כיף, אני רואה גם את החיוך שלך, אז תודה רבה אבא, אבא משה שהיית פה איתי בפודקאסט ואני חושב שזה, שלא ייעלבו לי אחרים, שזה הפודקאסט הכי מרגש שיכול להיות לי ואני רוצה לעשות איתך עוד אחד ועל זה אנחנו נדבר בנפרד.

אני נהניתי מכל רגע.

אז תודה רבה לכולם. והנה קשה לי אפילו לסיים את זה בגלל שאני בהתרגשות,

אז כאן צחי קווטינצקי עם משה קווטינצקי, אבא משה קווטיינצקי ו..

סבא רבה..

סבא רבה משה קווטינצקי, ואני סבא צחי קווטינצקי.

ואנחנו נתראה בפודקאסט הבא ותודה שהייתם איתי.

 

 

בלוקריה.

פרק מס' 16- משקיעים בנדל"ן- צחי קווטינסקי מארח את משה קווטינסקי

ברוכים הבאים לעוד פודקאסט של צחי קווטינסקי ונדל"ן בקלות. והפעם אתם יכולים לשמוע בקול שלי שאני לא כמו כתמול שלשום, אני מתרגש.

צחי:בכל פעם שאבא שלי מצטרף אליי, לשיעורים, לנסיעות, שמצטרף אליי לעבודה, יש לי ימים מרגשים. אבל, שאני יושב עכשיו מול אבא שלי ואנחנו רגילים לדבר הרבה, רק אתמול בערב ישבנו ודיברנו, אני צריך לראיין אותו ולשבת איתו בפודקאסט, אז אני, אתם יכולים לשמוע, אתם יכולים לשמוע ומי ששמע את הפודקאסט על שפת הגוף, אז גם שפת הקול, אני מאוד מאוד מתרגש, ברוך הבא משה קווטינסקי וכמו שאני קורא לך, אני לא רגיל לקרוא לך "משה קווטינסקי" אני קורא לך, "אבא" או "אבא משה", אז ברוך הבא לפודקאסט שלי…

משה:ואני לא קורא לך בן, אני קורא לך צחי.

צחי:כן.. אנחנו נעשה היום את הפודקאסט, נחלק אותו לשני דברים. אבא שלי, משה קווטינסקי הוא ממהנדסי החשמל הוותיקים במדינת ישראל, הוא תיכף יספר לנו ממתי, עוסק במה שנקרא במתח גבוה. תכנן שכונות, ערים: מעלה אדומים, ירושלים, בית שמש, בתי מלון, כמעט כל בתי הספר, בתי דת, עם היסטוריה ענקית של בתי מגורים, שכונות. רק פה בכניסה לבניין פגשנו מישהו שדיברנו על מקום שהוא גר, אז בכל מקום הייתה ידו של אבא שלי שם, עם ניסיון אדיר בעולם החשמל וכמובן בעולם הנדל"ן. והיום אני רוצה למקד את הניסיון שלו בלי קשר לזה שנתעסק גם קצת בהיסטוריה, אני רוצה למקד את הניסיון שלו למען כולם, באחד הדברים שאני פוגש המון בשיעורים שלי, בהרצאות שלי, במפגשים שלי, שזה איך מסתכלים על נושא החשמל בדירות, איך מסתכלים על נושא החשמל בנכסים. אבל, לפני שאני אעבור ממש לטיפים ועל הנושאים, אני אשמח שאבא שלי יספר בכמה מילים ולא אני אספר, שאבא שלי יספר בכמה מילים על הוותק שלו בירושלים, שזה גם הופך אותי לוותק שלי, על הוותק שלו בעולם החשמל והנדל"ן ניתן לזה כמה מילים ומשם נמשיך הלאה, ברוך הבא אבא ואני אשמח שתספר לכולם את מה שאני פחות או יותר יודע.

משה :טוב, לעולם החשמל הגעתי במקרה. קיבלתי שחרור מוקדם מהצבא, באתי לטכניון ונרשמתי למכונות, מפני שהמשפחה שלי, של ההורים, של סבא היו מסגרים, היו ברזל ועבודות אש. נרשמתי למכונות וכמובן שלא התקבלתי ברגע האחרון, ואמרו לי תלמד חשמל ואחר כך תעבור. וכמובן, שלעבור לא עברתי. ונשארתי בחשמל, זרם חזק. וגמרתי מ1957, הייתי צריך להשלים שירות צבאי של שנה ואז נכנסתי לעולם החשמל, נכנסתי לעבוד במשרד הפיתוח שהיה אז, הבוס שלי היה רק עובר, מי שכתב את חוקי החשמל ויצר את המושג הזה חשמלאי ומהנדס חשמלאי וכל הנושא הזה של רישיונות ורישויים וכל תקנות החשמל, כל חוקי החשמל הוא בנה את הכל מאפס ויצר ונתן למדינה את הידע הכי גדול שיכול להיות בחשמל. אבל הייתי צריך לעסוק בענייני משפחה ועזבתי את המשרד. ופתחתי משרד ב-1961, פתחתי את המשרד בדירה של אמא שלי ומשם התקדמנו.

צחי: יפה, אז אם אנחנו מבינים שאנחנו כבר, קשה להגיד את הכמות של השנים, אבל אנחנו 60 שנה בעולם החשמל מאז שאני זוכר את אבא כעצמאי, הוא בעולם הזה ומוביל אותו. אני חושב שבכל השנים האלה, בכל השנים האלה, אחד הדברים ומי ששומע אותי מדבר המון בהרצאות ובקורסים יודע שאני כל היום מצטט אותך ומצטט טיפים ומצטט דברים. אז, אני לא רוצה כאן להיכנס לטיפים שלימדנו בעולם הנדל"ן, וזה מי שרוצה שיבוא וישמע אותי. אני מאוד חשוב לי ואתה גם לימדת אותי כל הדרך הזאת איך, איך להיות פרקטי, איך לעשות גם אנחנו חיים- חיים פרקטיים. ואיך אנחנו מתייחסים לדברים. למשל, אחד הדברים ואני רוצה להתחיל דווקא מזה שאני קניתי דירה ואני רוצה, אני רוצה לעצב אותה, אני רוצה לתכנן אותה, אני רוצה לעשות נקודות חשמל, אתה הסברת לי שיש כללים איך אני מסתכל על הדבר הזה, החל מי איפה לשים את הדברים ואיך אני יודע איפה לשים והחל מהחלטה איזה כמה צריך שיהיה לי שמה חיבור והכל, אז אני רוצה שתיקח אותנו למקום הזה- של איך אני, איך אני, איך אני מתכנן איך אני עושה את החשיבה הראשונה או בכלל של איך לעשות את הדירה שאני קונה או שאני' או את הנכס שאני לוקח על עצמי .

משה:תראה מה שחשוב בדירה זה העיצוב של הדירה. אנחנו לא ניגשים לעולם, לא ניגשים לתכנן חשמל בדירה בלי שאנחנו מקבלים עיצוב של הדירה. איפה המיטה ואיפה השולחן ואיפה המקרר ואיפה התנור. בלי זה עד היום, עד היום, לא תכננתי דירה בלי שקיבלתי עיצוב דירה. ברגע שיש לי את העיצוב אני יודע איפה לשים את האביזרים אני יודע איפה כל דבר.

צחי :למה? למה חשוב? אני רוצה שאנשים יבינו, אני זוכר כשאנחנו היינו ילדים ולימדת אותי, היית מלמד אותנו כל מיני דברים, היית מלמד אותנו לחתוך בקרטונים ולעצב את הרהיטים, היום כבר לא  צריך את זה. אבל, למה זה מאוד חשוב לשים את הארון ולשים את הדברים לפני שמתכננים את התשתיות של הדירה?

משה:ברגע שאתה מסדר, הדירה אתה מעמיד את המיטה בחדר השינה, לפי זה אתה רואה פתאום שהאדריכל שם את החלון במקום לא נכון, שם לך את דלת במקום לא נכון, הכל נראה אחרת  אתה פתאום מוצא דברים שלא נכונים. ובאמת הבית הראשון שבניתי, שהייתי שותף לבנייה שלו, האדריכל החזיק אדריכל מתחיל, שהוא בנה בזרע פינה בעיתים, כשהוא הגיש את התכנית של הדירה, של הדירות שהוא תכנן, הוא הגיש גם דוגמא איך נראית הדירה עם הכורסא, עם שולחן ועם הספל על השולחן..

צחי:מה שאתה רוצה להגיד באופן עקרוני, זה שאנשים לא מודעים לזה, שאם לא מציבים את הרהיטים בעצם הדירה יכולה לא לעבוד. אנחנו יכולים לפנטז, אנחנו יכולים לשים את הדברים ולפני שאנחנו נכנסים בכלל להתאמה של עולם החשמל, יכול להיות שלא יהיה מקום לשים את השולחן ויכול להיות שלא יהיה מקום לשים את הכיסא ויכול להיות שלא יהיה מקום לשים את המיטה או לשים ארון והדברים לא יעבדו. והיום לא צריכים כבר את מה שאמרת, לשים את הזה, היום כבר עושים הדמיות, היום אפילו ילד עושה את זה.

משה:היום במחשב אתה יכול לרהט את הדירה ולעשות.. אבל גם, זה בלי, בלי, בלי ריהוט אתה לא ניגש לחשמל. אתה לא ניגש לחשמל. ואנשים כועסים עליי והקבלנים כועסים עליי, אומרים לי "מה אתה צריך את זה, אתה הניסיון שלך" אמרתי- אין, לא מתחיל לתכנן, אני רוצה לראות איפה אדריכל קבע את המקום לטלוויזיה ואיפה הוא קבע את הדברים האלה, בלי זה אי אפשר לתכנן שום דבר.

צחי:אתה כמו שלימדת אותי כשאתה מקבל את התכניות הריקות, אתה שם אותם בתחתית הערימה גם אם הן מאוד דחופות, בכדי שבסופו של דבר זה לא יעזור, אה, יש שינוי וכאן אמנם אנחנו לא בטיפי אדריכלות, אבל אתה גם לימדת אותי שאתה שם שולחן אוכל ואתה שם לראות שהכיסא זז אחורה והוא נפתח ואיך נפתחת הדלת. ואני חושב שזה הדברים האלה שלימדו אותנו הרבה על החיים. אז בעצם למעשה כשאתה מקבל את התכניות האלה, אתה יכול בעצם לשים את הנקודות, אתה יכול לשים. בוא תיתן לי בכמה מילים, אם בן אדם עכשיו עושה וגם דירות להשקעה, עושה דירות מאפס ומחדש את החשמל, מה הוא צריך לשים דגש, חדרים, חשמל מבחינת החיבורים ומבחינת הכל.

משה:נתחיל מהדבר הכי חשוב, זה לוח החשמל, לוח החשמל היום, יש חוקים, יש בעיית קרינה. בעיית הקרינה הפכה לגורם ענק בנושא התכנון. כל דבר היום נבחן עד כדי כך שהיום כבר יש, כמות אדירה של מהנדסי קרינה, אנשים שהתפקיד שלהם לבדוק את הקרינה בבניין, בשכונה וברחוב. לוח החשמל חייב להיות כך, כשאתה יושב למשל, שהראש שלך לא יהיה מאחוריו שולחן או שהמיטה כשאתה שוכב שהלוח לא יהיה בקיר מעל הראש שלך. נושא מקום הלוח זה דבר ראשון.

צחי:אני רוצה כאן, שנייה לעצור אותך אבא, בגלל שכאן, אני רוצה לקחת אותך למקום, אנחנו באים הרבה פעמים לדירות ישנות ואני בעיקר אתה יודע מתעסק בדירות ישנות. ואנחנו מוצאים לוחות בגובה שני מטר, אנחנו מוצאים לוחות בכל מיני מקומות מוחבאים, לוחות בחוץ ובכל מיני פטנטים. וכשאנחנו באים בחלק מהמקרים מגדילים את החיבור או שאנחנו צריכים לעשות חיבור מחדש של חברת חשמל, באים החברה ואומרים לנו אדוני לא תקין ולא תקני ולא נכון. אז כאן, חובה לדעת את התקן ובגלל זה צריך להתעסק עם חשמלאי מוסמך או חשמלאי שלנו. אז אולי תגיד לנו שתי מילים על הדבר הזה?

משה:אין, היום, מאז שיצרו את החוקים, אדם אסור לו להתעסק בחשמל אם אין רישיון. הרישיונות מתחלקים לפי גודל האמפראז' שצריך, חשמלאי עוזר, חשמלאי מוסמך, חשמלאי ראשי, חשמלאי מהנדס והדרגה הגבוה ביותר. לכל דרגה מותר לו עד גבול מסוים, עד חשמלאי רגיל יכול לעבוד היום עד 63 אמפר- 80 אמפר, הוא לא יכול לעבוד על דירה יותר גדולה או מתקן יותר גדול. הוא צריך לעבור ולעלות בדרגה וחייב לעבור מבחנים וחייב, אף פעם לא היו המבחנים קלים.

צחי: אוקיי, הדירות שאנחנו מסתדרים בסטנדרט זה חשמלאי מוסמך, נכון?

משה: כן. מה שקרה שכל התחלת החשמל הייתה שנתנו לדירה, בחדר הייתה מנורה אחת ושקע אחד וזה צמח ל22  שקעים בחדר ו20 מכשירים שונים ו20 ו…

צחי:אז היום בוא באמת ניקח את זה קדימה, מה שאנשים רוצים לשמוע דברים פרקטיים. מה אנחנו צריכים היום שאנחנו נכנסים לדירה, בוא ניקח את המטבח, ניקח את הסלון, ניקח את החדרים, בוא בכמה מילים, ואני לא מדבר על תקני משרד השיכון וזה. אנחנו היום כשאנחנו משפצים את הדירות שלנו, שאנחנו עושים, מה אנחנו צריכים להקפיד שיהיה וחשוב מאוד שאנחנו נדבר גם על נושא הארקה, שזה דבר שהחדרת לנו לראש עם כל הבעיות של זה. אתה יודע מה בוא נתחיל מהסוף הארקה אנחנו באים בדירה הישנה האם בהכרח יש שמה הארכה?

משה:מה שחל שינוי במהפכה של הארקה, שהיום בבתים החדשים כל היסודות מקיפים את הבית בפס הארקה מסביב, כך שכל הבית נמצא בפוטנציאל אחד של…למשל דוגמה קיצונית, נכנסתי למוזיאון במינכן, חדר שכולו היה מחובר, חיברו את הכלוב למטח גבוה וישבתי בפנים וקראתי עיתון, מדוע? הכול היה מאורק ואני לא הרגשתי שום דבר.

הארקה חשובה מפני שהיא בזכות הארקה מתפתח זרם שמצליח להקפיץ את ממסר הפחת  את להבטיח את המעמד, להבטיח שהוא יקבל מספיק זרם כדי שהוא תוך חמש שניות להפסיק את החשמל ולהגן על אנשים. נוסף על המעמד יש שלנו את הממסר פחת שהוא הפך לחוק במדינת ישראל בדיור. שבכול לדירה, הממסר פחת ברגע שיש זליגה על האדמה, ברגע שיש לי זליגה ב של 30 מיליאמפר הפחת קופץ.

צחי: מה קורה בבתים ישנים? הרי בבתים ישנים אנחנו מגלים לא פעם כשאנחנו נכנסים אין הארקה? פתאום איפה נעלמה הארקה?

משה: נעלמת הארקה מפני שכל הארקה הייתה מבוססת על צינורות המים. צינורות המים היו מגולוונים צינורות מתכת.  בעולם החדש אין צינורות מתכת.  היום כל הצנרת בחוץ כל הצנרת שמגיעה לבניין וכל הסרט הזה זו צנרת פלסטיק. הצנרת הפלסטית לא מעבירה את הארקה. אז צריך ליצור מקור הארקה. והיום בדירות הישנות אין את זה. אז צריך, צריך.. אז מה שאנחנו עושים, אם זה בית בודד אנחנו מקיפים בפס מסביב, קוברים באדמה ומחברים, מחפשים ברזל שיש בבניין או בדירה ומתחברים אל הברזל שבתוך הבטון, אם שמו ברזל בתוך הבטון, ומשפרים. והכל תחת זה שממסר פחת שומר עלינו שאם יש זליגה, 30 מילאמפר הוא מספיק.

צחי:כאן מה שאבא רוצה להגיד זה כשאנחנו באים היום לדירות ישנות ולדירות בכלל שבאמת היה שם צנרת ברזל, זה לא משנה אם בדירה שלנו לא החליפו, מספיק שלא החליפו או שהחליפו בדירות אחרות או מישהו ניתק את הבראשי או משהו ושינו את הצינורות, קודם כל אנחנו צריכים שחשמלאי יבדוק לנו אם יש לנו הארקה. גם לפעמים אם אנחנו לוחצים על הפחת ויש שם את הכפתור שמקפיץ ולכאורה בודק, אני זוכר את הסיפורים שאבא שלי סיפר לי על בית הספר שהיה שם הרבה מסורים חשמליים, ושמנהל בית הספר היה משוכנע שיש לו הארקה וכשבבדקו את זה הסתבר שאין לו שם כלום. קודם כל לבדוק וכשאתם בודקים קחו חשמלאי מוסמך ואל תעשו דבר, תזכרו דבר אחד, החיים של הדיירים שלכם בידיים שלכם ואם מישהו יתחשמל לכם בדירה מחר כשאתם תצטרכו לתת את הדין מול ביטוח או מישהו, א' אנחנו לא רוצים להיות בסיטואציה הזאת. ב' אנחנו נשלם על זה מחיר כבד. אז זה בנושא של הארקת יסוד.

משה:בנוסף, הוא חייב לבדוק את הבידוד של מערכת החשמל. ה שני דברים שנבדקים, בידוד והארקה.

צחי:או, זה חשוב, איך בודקים בידוד?

משה:יש מכשיר מגר, שמודד, היום כבר הכל אלקטרוני, כבר יש דברים חדשים. חשמלאי מוסמך יודע לבדוק את הבידוד, ואם הבידוד לא טוב, חברת החשמל מנתקת את החשמל בדירה.

צחי:אז מה שזה אומר, שבאמת כשאנחנו מתעסקים בדירה גם אם אנחנו לא צריכים להחליף את המערכת ואם אנחנו צריכים להחליף על אחת כמה וכמה אז בוא נתעסק עם חשמלאים בעלי מקצוע. וכאן אנחנו הולכים לעוד מצב כשאנחנו באים לדירה, ואני זוכר שאני צריך לחזור למה אנחנו רוצים חדרים, בוא נלך למצב הזה שאנחנו רוצים עכשיו לעשות הגדלה.

אני יודע כשגדלתי שחיבור בסיס של בית היה 1 כפול 25, זה  פאזה אחת של 25 אמפר, הגדילו את זה ל 3 כפול 25 או שבבסיס אחד כפול 40, נכון. הגדילו את זה, אחד כפול 40. זאת אומרת שהיום בדירות בסיסיות יש אחד כפול 40 אמפר.

 

משה:יש עדיין דירות ישנות באחד על 25.

צחי:האם כשאני רוצה להגדיל את זה מ 25 ל ,40 נתקלתי בזה דווקא בימים האחרונים, האם אני צריך לעשות משהו מיוחד או שאני רק צריך להחליף את הפיוז?

משה:לא צריך את לוח החשמל להתאים לגודל החיבור מבחינת המעמד הראשי, הפחת, פסי צבירה שלו, חיבורים שלו וכל זה, והוא צריך ברגע שהוא מזמינים הגדלת חיבור הם חייבים לאחד כפול 40 מאחד כפול 25. זה אוטומט, זה בסיס. זה קל להגדיל, חברת החשמל מאפשרת את ההגדלה אחד על 40 זה כבר דבר בסיסי שנותן הרבה מאוד לדירה. זה כמובן לא בדירה של היום. והחיבור הסטנדרטי שהפך היום כסטנדרט זה 3 ל25, עכשיו ברגע שהם נכנסים מתחילים להביא חימום בחשמל מתחילים להביא מזגנים ומתחילים להביא זה, צריך לעבור לעלות לדרגה יותר גבוהה, אז הדרגה אחרי זה, זה 3 על 40 ועולים, עולים, מגיעים גם ל 3 על 63.

צחי: כמו אצלי.

משה: ועולים הלאה 3 על 80. והיום הדירות הגדולות מאוד גם אנחנו מחברים אותנו עם 3 * 160.

 צחי: אז אני רוצה להישאר איתנו בקטנות למרות שאנחנו מדברים גם לאלה שיש להם את הגדולות אנחנו באנו ראינו דירה שיש לנו בסיס של אחד כפול 40. ואנחנו, אנחנו לא נתחיל לחשב כאן ואנחנו לא במקום כזה אבל אנחנו היום עוברים כמו שאמרת, אתה אמרת את זה תוך כדי דברים, היום אנחנו כבר עושים חימום בחשמל ואנחנו מחזיקים תמי 4 ואנחנו עושים תנור שאנחנו אופים ויש לנו מקרר ויש כאלה שגם מחזיקים מה שאני לא אוהב את כל האטמורים וכל הפטנטים שאני פחות אוהב אותם, מתי בן אדם יודע ואיך הוא, מה הוא צריך לעשות בשביל לדעת אם הוא צריך לעשות את ההגדלה ותיכף  נחשב  במה כרוחה ההגדלה.

משה: אם הוא איש של חישובים יש מחשבון בחברת חשמל של כל של האימפראז' של כל מכשיר ומכשיר הוא יכול לחשב לעצמו את זה. אבל הנכון, מה שקורה מה שאנשים עושים, מתייעצים עם החשמלאי הוא אומר להם "לפי מה שאני רואה, מתאים לכם פה 3 על 40," לא נכנסים לחישובים מתמטיים גדולים אבל גם בקלות ניתן לחשב את זה בעזרת המחשבונים של חברת החשמל.

צחי:אז יפה, אז עכשיו אנחנו צריכים להגדיל חשמל ואנחנו באמת רוצים גם שקט ואנחנו יודעים גם שאחת הבעיות בדירות הישנות זה החלוקות של מעגלים שמתחברים אליהם. ועכשיו אנחנו צריכים להגדיל או לחילופין או מתי אנחנו נתקלים בצורך זה שאנחנו קונים דירה שבורה דירה שכבר לא מחוברת שלושה חודשים ואחרי שלושה חודשים חברת החשמל מנתקת את הדירה מהחשמל ואז אנחנו צריכים לעשות את כל הפעולה מחדש, אז כבר אמרתי קודם שיש לנו בלוח מאוד חשוב לי לדעת גם אם אני נכנס היום לדירה, איך אני יודע אם אני צריך להחליף את "הממתים" את המפסקים, איך אני יודע? אני לפעמים רואה ממתים אנחנו לא, אני בטח לא מבין בזה לי יש רישיון בטריה אחד וחצי וולט, אז איך אנחנו יודעים מתי אנחנו צריכים להחליף גם את המפסקים בטח שצריך להחליף את הלוח את הריליי פחת אתה תמיד ממליץ להחליף למשהו שהוא חדש ורגיש ומה זה אומר מבחינת הכבלים? מה אנחנו צריכים לעשות כשאנחנו מגיעים?

משה: כשאתה נכנס לדירה להחליף חוטים בדירה זה קשה, קשה מאוד ולא צריך את זה, אפשר לחיות עם בד"כ כלל, אלא אם כן ברגע שמתחילים לחבר מכשירים יותר כבלים למשל במטבח או למזגן צריך להחליף את החיווט.

 צחי:גם אם זה החוטי בד של פעם? שאני לפעמים נתקע בהם בבתים.

משה: החוטי בד של פעם היו חוטים מצוינים. הייתה להם רק בעיה אחת עם החשמלאי לא, לא, לא הרחיק את הבד מהגיד של הנחושת, הבד הזה העביר רטיבות. לפעמים בדקנו מתקן ובסוף אמרתי לחשמלאי, לך תפתח ותנקה, תזיז את הבד, והכל עבד והכל היה בסדר, כך שהחוטים היו טובים. הבעיה הייתה זה בעלי המקצוע שלא ידעו לעבוד נכון.

משה:עכשיו היום להגדיל חשמל בדירה מבחינת חברת החשמל זה לא סכומים גדולים בכלל. זה סכומים טובים לכל נפש. אבל מה חייבים לעשות אז בדיקה של הדירה.

צחי:טסט מה שכולם מכירים.

משה:ואז חשמלאי בודק את הארקה, בודק את הבידוד, מחליף אביזרים, מתקין מחליף בתי תקע עם שקעים, מנורות אם לא ממתכת חייבים שתהיה הארקה מתאימה.

אני חושב שהדבר הטוב שקורה, כשמגדילים חשמל, הרי מי שלומד אצלי ומי שעובר אותי יודע, שאנחנו מקפידים בקנייה של דירה, תמיד על שני סוגים של מערכות לפני קוסמטיקה שזה חשמל ומים. קודם כל זה המים. שהמים מבחינת נזק שהם יכולים לעשות עם זה בלתי רגיל. כמובן החשמל. זה היום בין קו שאנחנו עושים דירה אז מנורות אנחנו מחליפים, אנחנו כבר לא נותנים לפנדלים כאלה ואנחנו תולים מנורות הלוגן אז אני חושב שהרווח..

משה:או מנורות לדים..

צחי: היום מנורות לד שמחוברות לתקרה וזה נוח, ואנשים לא מתעסקים לנו בחשמל ולא נוגעים לנו בחוטים וזה תענוג. היופי אבל, שזה באמת, וכאן מה שאבא אומר, אנחנו מנצלים את ההזדמנות הזאת בין כה וכה לעשות סדר בדירה ואנחנו לוקחים את הביטחון, אז לפעמים עדיף לעשות את ההגדלה הזאת, לעשות את השינוי הזה בלוח וזה עולה לנו כמה שקלים זה ברור, אבל זה עושה לנו סדר בתוך הדירה.

משה: חשוב לראות מה מצב הלוח, איך החווט נעשה בתוך הלוח, אי אפשר להסתכל על הלוח ולהגיד על לוח תקין או לא תקין אי אפשר. לפי מבט רואים רק כמה ידיים הועברו על לוח זה ואם לא רצוי להחליף אותו בכלל. והאמת היא כשנכנסים לדירה ישנה עם לוחות ישנים זה רק לעשות חדש ולעשות לוחות חדשים. ויש תקנות שאומרות מה גובה הלוח, שהלוח לא יכול להיות מעל שני מטר, חייב להיות פחות משני מטר ולהתחיל ב1.40 מטר, אם יהיה אפשר. אז לא להתקין לוח בחדר אמבטיה או במקום, במקומות מסוכנים. כמו שאמרתי בהתחלה התחלה, הלוח צריך להיות מרוחק מאדם שנמצא…

צחי: מרוחק ונגיש.

משה: מרוחק, כן. לא מאחורי ראש של בן אדם שיושב בגלל בעיות קרינה.

צחי: יפה, כאן כמובן, אני נתקלתי בזה ממש לפני שבועיים בדירה שרכשתי עבור לקוחות שאנשים שמו ונטה בתוך מקלחת, אז זה כמובן הדברים שצריך להקפיד. אבל עוד פעם שעכשיו בנאדם עושה כבר את כל החשמל מחדש, מה הוא צריך להקפיד לשים בחדרים ובסלון?

משה: היום, היום יש התקדמות עצומה. אבל לא היה שנים לא הייתה שום התקדמות בזה ואביזרים היו קצת יותר יפים במקום קופסא עגולה קופסה מלבנית של ניסקו כולם קוראים לה היום יש, היום הגענו למצב שאפשר אביזרים החדשים ביותר שאתה יכול להתקין את האביזר רגיל ואביזר חכם בזה, ואח"כ לתכנת אותו להפעלה דרך wfi

צחי: אפילו דרך וואיפי

משה: כן, אתה יכול אח"כ לשנות. אתה לא חייב בהתחלה כשאתה קונה דירה. אתה יכול אח"כ לתכנת אותו לדימינג וללא דימינג, להפעלה בשבת או להפעלה בשעה מסוימת, הכל ניתן להפעלה באביזר בקופסה הרגילה. בקופסא המיוחדת. אבל זה נותן המון, המון אפשרות מה שקרה שהשקענו בחשמל חכם,

צחי:אצלי בבית…

משה: אלפי דולרים, כשישאלו אותי תמיד ם לעשות חשמל חכם בבית או לא אני אגיד תלכו לבן שלי תשאלו אותו הוא יגיד לכם לא.

צחי:  (גיחוך) יפה, אז בוא אני, יש עוד נושא שמאוד מציק לי שאני מרגיש שאני חייב לדבר איתך עליו.. אנשים אני רוצה קצת לצאת מהדירות ודיברת קודם על קרינה. וכבר רועד לי הגוף כמה זמן כבר להגיד את זה. וזה דבר שאני יודע שהוא בבעיה ואתה גם לימדת אותי את זה שאנשים לא מודעים לזה, אנשים לא מודעים לזה, אבל יש בחלק מהבניינים חדרי טרנספורמציה יש בחלק מהבניינים קירבה לכל מיני תחנות טרנספורמציה, אנשים לא מבינים את המשמעות של זה, אנשים קונים דירות מעל זה מתחת לזה, האם אתה יכול להאיר את עינינו, אלף מה זה חדר טרנספורמציה? זה שאנשים יבינו לא כל אחד יודע מה זה, לא כל אחד מבין שיש את זה בבית. או איך מזהים את זה? וב' מה הסכנה שיש בזה?

משה:אז בוא נתחיל מהתחלה, כשאדם יושב על המרפסת ומול העיניים שלו חוטי החשמל של חברת החשמל, יש קרינה שמאוד מסכנת את האדם שיושב במרפסת. אז היום במגמה, זאת אומרת, היום כל השכונות החדשות זה הכל כבר תת קרקעי, כך שאין את הבעיה הזו של הקרינה. אבל, אם אני בא לקנות דירה ויש שעומד עמוד טרנספורמטור מול המרפסת,

צחי: עמוד טרנספורמטור אנחנו מזהים בעצם, עמוד שיש עליו וזה מתקן כזה גם אם אנחנו לא מזהים הוא נראה כמו שנאי של…

משה: שנאי גדול עם גוש מתכת וחוטי חשמל, אז אנחנו צריכים להתרחק מהדירה הזו מפני שהקרינה, הקרינה הזו היא גדולה מאוד. עכשיו, מה שצריך, מה שהיום מקפידים כשבאים לבית, אסור שיהיה ארון חשמל על קיר של הדירת מגורים, על הקיר של הדירה עצמה אסור יהיה ארון חשמל. אותו הדבר גם צנרת, כל הכבלים שעולים בארון החשמל הראשי לדירות למעלה אסור שיועברו על הקיר של הדירה המגורים.

צחי: אז איפה הם עוברים בפיר?

משה: הם צריכים לעבור בקירות שהם לו גובלים עם הדירה עצמה. כמו חדרי המדרגות, כמו מעלית. עכשיו מה שקורה, מה שקורה היום החיבור לבית הוא בדרך כלל היום זה כבר החיבור בדרך כלל עם כבל שנכנס מתחת לאדמה אז גם אותו כבל שנכנס לאדמה אסור שיעבור מתחת לרצפה של הדירה ממש. כשאתה יושב בדירה והכבל נמצא בקומת החניה מתחת לדירה ומקרין כלפי מעלה.

צחי: וזה דברים שקשה לנו לבדוק, איך אנחנו יכולים לדעת את זה?

 משה: אם רוצים להיות, להיות חכמים מזמינים מהנדס קרינה שבא ומודד.

צחי: הבנתי. אבל אין לנו דרך…?

משה:  מפתיע אותנו כמה שהם, מה הם עושים. עכשיו..

צחי:אני חושב שזה דבר הכי חשוב לאלה שרוצים לבנות דירת מגורים וממש הולכים לחיות במקומות ולא מודעים לעניין הזה. אבל בוא נחזור רגע לחדרי הטרנספורמציה.

משה: עכשיו, בתוך בניינים, רק בבניינים הגדולים, יש תחנות בתוך, לפעמים יש תחנה בתוך הבניין. היום החדר בתוך הבניין, הוא צרה צרורה מפני ש..

צחי: בייחוד בבניינים הישנים.

משה: צרה צרורה מפני שאם אני הולך לקנות דירה קרובה לתחנה ואני לא אמדוד, תחילה לא יבוא מהנדס וימדוד את הקרינה מהתחנה, אני לא אכנס לדירה.

צחי: זאת אומרת שאם אני גם לא מבין, ואני בא עכשיו לבית מעבר לזה, שזה אחת הסיבות שלימדת אותי שצריך לעמוד בבניין מעבר לסביבה, צריך גם לעשות רגע סיבוב מסביב ולהסתכל אם יש פתח וגם דרך החניה ולהסתכל, הרי סה"כ חדר טרנספורמציה צריך להיות במקום נגיש שאפשר יהיה להחליף שם את הטרנספורמטור והכל ויש לו כלים, אם יש שם חדר חשמל והכל, אופ המוד הוא בו נבדוק אם אנחנו יכולים להיות שם.

משה: היום בתכנון אנחנו מקדישים זמן רב, מקדישים ממש זמן רב, גורם לשינויים בתכנון האדריכלי כדי להרחיק את התחנה אם צריך לעשות אותה בתוך הבניין ולהרחיק אותה ואם התחנה עומדת בחצר והיא צריכה להיות  6 מטר מקיר הבית, והאם היא פחות מ6 מטר, חברת החשמל לא תבנה תחנה היום פחות מ5-6- מטר, תלוי בסוג. כך שזה, התחנות הן מקור אדיר לקרינה.

צחי: יפה. אז זאת אומרת זה דבר שצריך לשים לב. חברים, זה אנחנו דברים שאנחנו לא בודקים. ואני יודע, אני פוגש אנשים, אנשים לא מסתכלים מסביב. אנשים, אני הרי מלמד בקורסים שלי, שצריכים להסתובב סביב הבית, צריכים להסתכל על כל התשתיות של הבניין. נושא של תחנות טרנספורמציה לא שמעתי שמישהו פעם מסתכל. אז הנה כאן, אבא מאיר את עיניכם ואומר לכם, חברה תפקחו עין, אתם רואים חדר חשמל תבדקו מה זה. אתם רואים חדר חשמל ואתם מתעקשים לקנות את הדירה ואני מזהיר אתכם גם כאן, כשאתם הולכים לקנות דירה להשקעה וראיתם חדר חשמל, קחו מהנדס, תשלמו, אין מה לעשות, תשלמו בדיקת קרינה, שווה לכם לדעת שאין קרינה והכל בסדר, או שיש קרינה ולא בסדר ואז אנחנו לא קונים. מאשר להכניס את עצמכם לבור שאתם לא כל כך רוצים. וכאן, אני חייב להגיד משהו שאמרת, אתה דיברת קודם על נושא של איפה עוברים הכבלים, אז אני רק רוצה להוסיף מילה אחת, שכאשר אנחנו עושים הגדלת חשמל ומה שדיברנו קודם, אנחנו צריכים לבדוק את הכבל שבא לדירה מהלוח הראשי למטה. לפעמים הכבל ואנחנו רוצים עכשיו להגדיל ל3*25 ואולי לפעמים ליותר ואנחנו בבניין מאוד ישן. והכבל שעלה מהלוח הראשי למטה, או מהכניסה של החשמל הביתה…

משה: חובה להחליף את הכבל.

צחי: יפה..

 משה: היום גם, היום גם, אנחנו עושים כבלים לכל החיבורים לדירות היום, זה כבל מינימום של 5*10 הוא מתאים עד ל40 אמפר.

צחי:יפה, אבל מה שאנשים לא מבינים. ואני ראיתי בחור שנקלה לזה, שמעת אותי מספר את זה, שבבניין קומה 4 מישהו עשה החלפת חשמל, עשה לוח ואז הוא לא חשב, גם החשמלאי שלו לא חשב על זה וכשהגיע חברת חשמל לעשות את הטסט, לעשות לו את ההגדלה, אה.. לא רצו לחבר אותו, אמרו לו, הכל נחמד חוץ מהכניסה. ואז פתאום הוא גילה, פתאום הוא גילה שהוא צריך להחליף את הכבל עד למטה, הוא רצה לעשות קיצור דרך ולעשות את זה בתעלות, השכנים אמרו לו "תעלות תעשה בבית שלך, פה אתה תעשה חציבה וסגירה" והוא הגיע להוצאה מעבר לעלות הכבל שהיא הפכה להיות במקרה הזה למרות שהוא יקר, הפכה להיות שולית, מה שעלה לו המון כסף, הון כסף והמון זמן זה העלות של החציבה, של טייח, צביעה של חדר מדרגות, אז בבקשה, הנה קיבלתם עוד טיפ, בבקשה לבדוק.

אבא אנחנו כבר לקראת סוף הפודקאסט ואני חושב שכאן הארת את עינינו לכל הדברים האלה, האם יש לנו עוד איזה טיפ או משהו שאנחנו יכולים ככה לפקוח את העיניים של האנשים ולא נכנסנו לנושא מסחרי ולא נכנסנו לנושא ששם צריך ממש להתאים וצריכים מתכנן שיעשה את זה, אז מעבר לזה שאנחנו צריכים לקחת חשמלאי וחשמלאי אמיתי, לא כמו שאומר לי הקבלן הערבי שלי, "חשמלאי שלנו" שהוא גם אינסטלטור וגם זה ואין לו תעודה. ואבא היה בוועדת ערר פעם של דרגות חשמלאים מטעם בית המשפט אבל, מעבר לזה שאנחנו צריכים להקפיד על הבדיקה של הארקות ושל הלוחות וכל הדברים והקרינות שאתה כאן, אמרת כאן דבר שמאוד מלחיץ.. האם יש עוד איזשהו טיפ שאנחנו יכולים לקחת?

משה: יש עוד משהו אחד, משהו אחד שאנשים לא מודעים לו בכלל, קוראים לו גז "רדון". כל הבטונים היום בחדרי הממ"ד שהם יצוקי בטון, גם בקומה ה7, 8, או ה9 יש בתוך הממ"ד יש גז "רדון" שנובע מהמבנה של המלט, שמערבבים בו פחם, הגז "רדון" זהו גז שגורם לנזק, גורם לקרינה, ואם, במיוחד בממ"דים שלא פותחים את החלונות שם והחלון הוא קטן, לא מאווררים את הממ"ד ואם עושים שם חדר שינה לילדים, טוב לבדוק שאין גם קרינה שם.

צחי: היום למעשה כבר בתקינה חייבים לעשות בדיקה לגז "זרדון"?

משה: עכשיו זה נכון, קודם זה היה נכון רק לדירות קרקע, שהגז נוסע מהאדמה בדירה. האמת היא שלא מודעים לזה, סה"כ בכל ההיסטוריה הארוכה שלי רק בית ספר אחד, עשינו משאבות לשאוב את ה"רדון" כי מסתבר שכמויות המורים שחלו בסרטן בבית הספר, היו מספר המורים שחלו והתחילו לחפש מאיפה זה בא, זה בא מה"רדון" מהמקלטים ששימשו ככיתות לימוד.

צחי: אז כמו שאתה יודע גם כשבנינו את הבניין שאני גר בו, אז עשינו הקפדה ולקחנו יועץ מיוחד לעניין ועשינו כל מה שהיה צריך להגנה מן המרתף, מהיסוד, למנוע את הגז "רדון" והקפדנו על זה וגם בתקינה שעברנו עשינו את זה.

משה: מכינים צינור שעולה לגג להתקנת משאבה, לא ראיתי בחיים שלי משאבה שהותקנה, אבל התקן דורש את זה.

צחי: למרות שאמרתי שאנחנו כבר לקראת הסוף, אמרת משהו עם גג, אני עכשיו רוצה להוסיף לבניין מעלית, אני בבניין ישן ואני רוצה להוסיף מעלית, אני לא מדבר על התקינה של מעלית, אבל אני צריך בשבילה הרי חשמל בנפרד, אממ, יש איזה הנחיות, משהו שכדאי  לדעת האם אני יכול לעשות, אל תכנס לכל העולם האם אפשר להעמיד או לא, אבל בהנחיה הכללית איך אני עושה את ההגדלה לקו של מעלית או אני מזמין קו נפרד למעלית?

משה: המעלית מחובר לה, אם זו לא מעלית פרטית לדירה, המעלית מחוברת לחשמל של חדר המדרגות..

צחי:חשמל ציבורי.

משה: וצריך להגדיל את החשמל הציבורי לגודל שנדרש לאותה המעלית. בד"כ החיבור הציבורי של הבתים היום מספיק גם למעלית רגילה, אבל ברגע שהמעלית קצת יותר גדולה צריך לעשות הגדלת חיבור ואין שאלה בכלל.

צחי:יפה.

משה: עכשיו, רק אזהרה אחת מפני לאלה ש.. מפני שנגענו במעליות, מה שנקלענו, נקלענו עכשיו בתמ"א 38 שאנשים מוסיפים, או לא תמ"א, ברגע שמוסיפים מעלית למכוניות, זו צרה שעולה הון תועפות, הון תועפות ויש המון כישלונות בנושא הזה.

צחי:אתה מדבר על מעליות למכוניות?

צחי: למכוניות. אין ניסיון בארץ לזה ומביאים, מביאים מסין והתקן הסיני הוא לא התקן הישראלי, יש לנו בניין אחד שעשינו בו מעלית, לקח שנתיים עד שעברנו בו את כל הבדיקות ואני לא מקנא בדיירים שם.

צחי:אני בכלל בכל הנושא הזה, אנחנו לא נכנס לכל נושא הזה של המכפילים והפטנטים, צריכים לקחת להתייעץ מומחים לעניין הזה. אני לא אוהב את זה. אתה יודע שאותנו הכריחו לעשות, בבניין שאני גר לעשות שלושה מכפילים והיום חוץ מלהחביא את הסוכה למטה אף אחד לא משתמש וזה מאוד לא פרקטי ומאוד לא נוח ומפתח..

משה:ויקר.

צחי:ועלה לנו, שחטו אותנו בכסף שלא נביע דעה על זה שהעירייה לא נתנו לנו לפרוץ את החללים ולעשות שם את החניות אבל זה ביקורת אחרת.

משה: אבל אנשים היום גם כן, עושים בבתים החדשים, אנשים הולכים ומכפילים.

צחי: בגלל שאין להם ברירה ובגלל שמכריחים אותם לייצר מקומות חנייה והם לא מבינים שאף אחד לא יכול להשתמש בזה וזה להוציא את המכונית ולהכניס את המכונית וזה לעמוד ולעשות את זה עם מפתח, ושאסור להפעיל את זה בשלטים. אבל זה לא הסיפור שלנו. ואני רוצה לסכם, אני רק רוצה לקחת את הניסיון, הניסיון בעשייה של אבא משה, אני צריך לשבת איתו עוד 60 שנה, אני מאחל לעצמי שאני אשב איתו עוד 60 שנה בבריאות טובה איתו ועם אמא שלי, ואני חושב ש, מי שלומד אצלי בקורסים ומי ששומע אותי בהרצאות, יודע שאני מזכיר לא מעט תובנות שקיבלתי מאבא שלי, אני יכול לדבר אתכם שלא בודקים דירה באחוזים אלא מה נשאר ביד, וכל, שלא סליחה על הגסות, אבל לא קונים נכס אם לא עושים פיפי בתוך הנכס, הכוונה סליחה על הגסות, שחייבים לעמוד בתוך הנכס, אם אני אכנס איתו לכל מיני סיפורי נדל"ן והאבא שלי, או סבא שלי יצחק קווטינצקי, אבא של אבא, היה פועל אדמות, היה אז קראו לזה "סרסור" היה מתווך אבל בעיקר היה גועל אדמות והתובנות באות רחוק אחורה ואני יכול גם לדבר עם אבא על נדל"ן שעות. אז, הצלחתי, לעשות איזה משהו שייתן לכם כלים פרקטיים, לכם ולי כלים פרקטיים שאני שומע ועושה שנים בזכותו. ואני מאוד, לא חלמתי שזה יהיה כזה כיף, אני רואה גם את החיוך שלך, אז תודה רבה אבא, אבא משה שהיית פה איתי בפודקאסט ואני חושב שזה, שלא ייעלבו לי אחרים, שזה הפודקאסט הכי מרגש שיכול להיות לי ואני רוצה לעשות איתך עוד אחד ועל זה אנחנו נדבר בנפרד.

אני נהניתי מכל רגע.

אז תודה רבה לכולם. והנה קשה לי אפילו לסיים את זה בגלל שאני בהתרגשות,

אז כאן צחי קווטינצקי עם משה קווטינצקי, אבא משה קווטיינצקי ו..

סבא רבה..

סבא רבה משה קווטינצקי, ואני סבא צחי קווטינצקי.

ואנחנו נתראה בפודקאסט הבא ותודה שהייתם איתי.

 

 

בלוקריה.

עשוי גם לעניין אתכם..